Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul
Antreprenorul
nr. 1/2001
C U P R I N S
EDITORIAL MESAJE TEHNOLOGIE MATERIALE ECHIPAMENTE MASURATORI CONSULTANTA ANIVERSARE
ALIMENTARE SI TRATARE APA MANAGEMENT
E D I T O R I A L
  • ARACO - filozofia asocierii fericite intre parteneri aflati in concurenta - ing. Alexandru DOBRE, Presedinte ARACO
    • ARACO a devenit organizatie patronala reprezentativa la nivel national, ffind unul dintre cei trei factori in dialogul guvern-patronat-sindicate pentru ramura de constructii.
      ARACO, membru cu drepturi depline in FIEC (Federatia Industriei Europene a Constructiilor) este acum recunoscuta si apreciata in lumea constructorilor de pretutindeni: America, Europa, Orientul Apropiat, Africa, Asia.

M E S A J E
  • Salutul Federatiei Industriei Constructiilor din Germania - Avocat Michael KNIPPER, director
    • Asociatia Centrala a Constructorilor Germani felicita Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii - ARACO - la cea de a 10-a aniversare a sa. Cele doua asociatii au relatii de prietenie inca din 1990, construite pe fructuoase schimburi de experienta si de informatii.

  • ARACO serveste interesele constructorilor - ing. Petru Cmit - presedintele fondator ARACO
    • S-au implinit 10 ani de la infiintarea ARACO. Cele mai importante actiuni ale ARACO au fost cele pentru sustinerea drepturilor constructorilor, pentru apararea lor impotriva abuzurilor administratiei si prevenirea greselilor forurilor legislative. Un membru al asociatiei cand da bani, isi face socoteala daca merita sa-i dea pentru ceea ce obtine in schimb. Constructorii sustin asociatia numai daca simt daca le reprezinta si le apara interesele. Forul suprem al asociatiei este intreprinderea de constructii.

  • Sperante la inceput de mileniu - ing. Liviu Daschievici, director general al ARACO
  • ACO - bilant si retrospectiva dupa 10 ani de activitate - ec. Viorica BELDEAN, director general METROUL SA
  • Realizarea constructiilor, un act de cultura - dr.ing. Petru VERNESCU, presedinte AICPS
  • ARACO - 10 ani de la constituire - ing. Dorin St. OLTEAN, presedinte Filiala ARACO-Cluj
  • Constructiile - "locomotiva industriei" - George Cojocaru, presedintele CCIRB
  • ARACO - Invatamantul de Constructii - prof.univ.dr.ing. Mihai TEODORESCU - UTCB
T E H N O L O G I E
  • Optimizari parametrice ale criteriilor de conformitate a clasei de rezistenta a betoanelor
    • Studiul privind realizarea si optimizarea criteriilor de conformitate a clasei de rezistenta a betoanelor este conditionat de posibilitatile de control a productiei si executiei. Acest control include inspectiile in diferite etape ale producerii/punerii in lucrare a betonului si determinarile (utilizarea si interpretarea rezultatelor) privind materialele componente.
      Se poate afirma ca pentru o valoare procentuala a pretului de cost a unui m³ de beton (neaditivat), valoarea cimentului reprezinta cca. 60% si agregatul cca. 30%. In urma optimizarii dozajului de ciment prin limitele criteriilor de conformitate propuse (concretizat prin micsorarea valorii medii a rezistentelor) se poate determina o diminuare a costurilor produsului cu 10...30%, iar prin prevenirea defectelor sau neconformitatilor betonului (concretizat prin micsorarea abaterii standard S), se poate determina o diminuare a costurilor produsului cu cca.5...10%.

  • Grosimea optima a stratului de izolatie termica la peretii exteriori - A.RADU, O.P.BACAOANU - UT Gh.Asachi Iasi, Fac. de Constructii si Arhitectura
    • Ambele criterii, ecologic si economic, sustin concluzia ca nivelul rational de protectie termica pentru partile opace ale peretilor exteriori este Ro=2m²K/W. Reduceri suplimentare ale consumului specific de caldura din surse conventionale trebuie obtinute prin alte mijloace decat izolatii termice la partea opaca a peretilor exteriori, respectiv prin utilizarea energiei solare, imbunatatirea ferestrelor (cadru si geam), recuperarea caldurii evacuate prin ventilare, instalarea de microcentrale etc.
      In stadiul actual al tehnicii, la nivel european se justifica utilizarea de izolatii termice exterioare, din polistiren expandat EPS sau pasla minerala rigida de 6 cm grosime, protejata cu tencuiala subtire, armata cu plasa fina. Toate aceste materiale, precum si solutiile tehnice de realizare agrementate, exista in prezent pe piata din Romania. Peretele de baza (suport) isi pastreaza functiunile specifice, fiind dimensionat din considerente de siguranta in exploatare. Acest sistem constructiv se impune la toate cladirile desi exista mai multe variante de protectie impotriva agentilor climatici (placaje etc.)

M A T E R I A L E
  • Zidarie din caramizi pline sau cu goluri? - prof. Ramiro SOFRONIE
    • Dupa cutremurul de pamant din 10 noiembrie 1940, prof.Aurel A.Beles scria in BULETINUL SOC.POLITEHNICE, la pagina 1199: ”De asemenea, in legatura cu alcatuirea zidurilor trebuie sa accentuam ca nu se recomanda utilizarea de caramizi gaurite sau executia de ziduri cu goluri, mai ales atunci cand caramizile erau asezate cu golurile in directie orizontala.”
      In mod firesc se pune intrebarea daca, in conditiile riscului seismic ridicat din Romania, trebuie sa se revina la zidaria traditionala din caramizi pline? Raspunsul este negativ dar, desigur, conditionat. Conditia este ca mortarului sa i se restituie ductibilitatea originara, iar echilibrul elasto-plastic al zidariei din caramizi pline sau cu goluri sa fie restabilit.

  • Foormate - Izolatii termice pentru pardoseli (II) - DOW
    • Optiunea asupra izolarii termice a radierului unei cladiri trebuie sa intervina in faza de proiect, aceasta operatiune deosebit de eficace si avantajoasa in ceea ce priveste comportamentul imobilului nu se mai poate executa dupa turnarea pardoselii subsolului.
      Placile Floormate se aseaza peste betonul de egalizare, strans lipite unele de altele. Inainte de inceperea turnarii radierului, ele se acopera cu o folie de PE de 150-200µm grosime.
      In contextul executiei unui radier destinat sa preia incarcarile statice, atit dimensionarea acestuia, cat si rezistenta la compresiune a materialului termoizolator se vor calcula de catre proiectantul de rezistenta al imobilului.
      In situatia unui nivel ridicat in zona a apelor freatice, se vor lua masuri suplimentare de hidroizolare a radierului.
      Se interzice utilizarea unor dusumele oarbe, inecate in bitum turnat peste Floormate.

E C H I P A M E N T E
  • Preparatoare de apa calda - ing. Sorin MATEI - ROMSTAL
    • Firma Romstal comercializeaza o gama foarte larga de preparatoare de apa calda cu acumulare (boilere) si instantanee, produse ce fac parte din orice instalatie de prepararea apei calde de consum. Pentru a putea satisface orice comanda venita din partea clientilor, firma noastra ofera preparatoare de apa calda de diferite tipuri, produse de companii straine renumite: Sicc, Viessmann, Ariston, Fontecal.

M A S U R A T O R I
  • Termografia cosurilor de fum - ing. Fl.BOIAN (ISCE S.A.), fiz. Gheorghe RODAN (TEHNOSISTEM S.A.), ing. Mihaela GEORGESCU (IPCT S.A.), stud. Petre RODAN (UPB)
    • Avantajul metodei termografice, metoda nedistructiva si noncontact, este evident in cazul masuratorilor efectuate la obiectivele termoenergetice in stare de functionare. Rezultatele sunt obtinute fara a fi nevoie de intreruperea fluxului tehnologic, fiind posibila evidentierea unor defecte care altfel nu ar putea fi depistate.
      In domeniul constructiilor, termografia este considerata drept una din cele mai eficiente tehnici de analiza nedistructiva disponibile. Orice constructie poate fi analizata intr-un timp scurt pentru a determina discontinuitatile de izolatie si verificarea faptului daca principiile de constructie sunt sau nu respectate.

C O N S U L T A N T A
  • Forme de contracte standard americane in investitii-constructii - ing. Petre IONITA - dir.gen. ROMPROIECT, dir.exec. A.I.C.P.S.
    • Multitudinea de participanti la realizarea unei investitii, diversele forme de relatii intre acestia, impun folosirea mai multor forme de contracte standard: contracte la cheie, contracte globale, contracte separate etc., precum si formele multiple de contracte care vizeaza pretul lucrarilor si serviciilor si riscurile asumate de beneficiar sau de constructor (costul lucrarilor + o taxa %, costul lucrarilor + bonificatie, costul lucrarilor + o taxa fixa, pretul maxim garantat, pretul unitar, pretul fix).

A N I V E R S A R E
  • 40 de ani de la inceputul electrificarii Cailor Ferate din Romania - ing. Petre CIORTAN - consilier ISPCF
    • Dupa o serie de studii preliminare elaborate de specialistii din Caile Ferate Romane in colaborare cu Ministerul Energiei Electrice, in anii 1955-1958 s-a decis electrificarea cailor ferate in sistemul de curent alternativ monofazat cu frecventa industriala (50 Hz) cu 25 kV.
      Primul proiect de executie a fost pentru sectia Brasov - Predeal, pe 27 decembrie 1960 fiind instalat primul stilp metalic pentru linia de contact (stalpul nr.69) din statia Predeal.

A L I M E N T A R E   S I   T R A T A R E   A P A
  • Kasta Metal - o firma la dispozitia dumneavoastra
    • Kasta Metal a fost infiintata ca societate cu capital integral romanesc. Incepand cu 1998, a devenit socetate romano-americana. Debutand ca firma de inginerie, Kasta Metal a fost printe primele firme private din Romania care a oferit proiectare si consultanta pentru sistemele de alimentare cu apa si de transport hidraulic.
      Treptat, si-a diversificat activitatea, astfel ca, in prezent, se poate spune ca exista doua mari departamente in firma:
      - departamentul produselor industriale;
      - departamentul produselor pentru relaxare (piscine, saune).

M A N A G E M E N T
  • O noua abordare privind integrarea activitatilor tehnico-economice la nivelul antreprizelor de constructii - dr.ing. Augustin PURNUS, ing. Gabriela TATH - TOTALSOFT
    • Activitatile tehnico-economice reprezinta totalitatea actiunilor desfasurate in cadrul antreprizelor de constructii care au ca scop elaborarea de oferte, pregatirea, urmarirea si decontarea lucrarilor de constructii.
      DevPlan Convertor este primul pachet de programe creat in Romania care integreaza bazele de date ale programelor de elaborare si gestionare a documentatiilor economice cu sistemul de managementul proiectelor Primavera Project Planner P3.
      Ideea de baza o reprezinta transformarea sau agregarea proceselor de constructii care au un corespondent in articolele de norme de deviz, in activitati fizice ce se planifica si apoi se urmaresc pentru a atinge obiectivele contractului: desfasurarea intr-un interval de timp precizat si in cadrul unui buget prestabilit.


Firme
sus