Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul
Antreprenorul
nr. 2/2001
C U P R I N S
EDITORIAL METODE DE CONSOLARE MATERIALE CONSULTANTA TERMOIZOLARE PROIECTE PERFECTIONARE PROFESIONALA INVATAMANT TEHNOLOGII REMEMBER EXPERTIZE IZOLATII TAMPLARIE DIN ALUMINIU
E D I T O R I A L
  • Conferinta Nationala ARACO
M E T O D E   D E   C O N S O L A R E
  • Consolidarea antiseismica a cladirilor existente din zidarie - prof. Ramiro SOFRONIE
    • Prin traditie in Romania cladirile din zidarie se consolideaza prin camasuire. Camasuirea trebuie sa fie perimetrala si deci inchisa pe tot conturul daca, desigur, acesta este convex.
      Cladirile cu intranduri pot fi camasuite doar cu dificultati constructive si cu multa cheltuiala. De regula, se folosesc retele din bare subtiri de otel beton sau plase din STNB inglobate obligatoriu in mortar de ciment. Orice "indulcire" a mortarului cu var atrage dupa sine coroziunea armaturii metalice si aparitia pe suprafata tencuielii a amprentelor de rugina.Acesta nu este sinurul dezavantaj al metodei. Multe din camasuirile executate dupa 1977 la cladiri vechi si biserici, la care zidaria era cu mortar de var, au cedat la cutremurele din 1986 sau 1990.

M A T E R I A L E
  • Vata minerala Rockwool ... intotdeuna solutia corecta
    • Gradul de izolare termica a unei cladiri in ansamblu se apreciaza prin coeficientul gloal de izolare termica a anvelopei cladirii, respectiv suma pierderilor prin aria anvelopei cladirii, pentru o diferenta de temperatura intre interior si exterior de 1°K, raportata la volumul cladirii, la care se adauga pierderile de caldura aferente reimprospatarii aerului interior, precum si cele datorate infiltratiilor suplimentare de aer rece.

  • Tendinte actuale privind tehnologiile si modelele de placi ceramice
    • Placile ceramice sunt dale subtiri, drepte, realizate cu diferite compozitii din argila si alte materiale anorganice, turnate, uscate si uneori emailate si arse la o temperatura suficient de mare pentru a dobandi anumite proprietati sau carcacteristici. Placile ceramice au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru durabilitate si frumusete, constituind un material fundamental de constructii pentru egipteni, caldeeni, asirieni si romani, cind scopul utilizarii lor depasea cu mult functia decorativa. Placile ceramice erau folosite nu numai in locuinte dar si in spatii publice: temple, bai, bazilici, piete, forumuri.
      Astazi placile ceramice se numara printre cele mai populare materiale folosite in domeniul constructiilor si al decoratiunilor. Inaltele calitati (igienice, de siguranta, de confort si estetice, de rezistenta etc.) le confera posibilitatea unei utilizari deosebit de extinse, de la locuinte la cladiri de birouri sau guvernamentale, de la spatii publice la hale industriale.
      In prezent, industrializarea productiei de placi ceramice a dat nastere unei game extrem de variate de modele utilizate intr-o larga paleta de aplicatii, carcaterizate atat prin aspectul functional cat si prin cel decorativ.
      Conform standardelor internationale ISO si cele europene EN-UNE, placile ceramice se clasifica in functie de tehnologia folosita la fabricatie si de porozitate (gradul de absorbtie a apei). Finisarea suprafetei este criteriul de clasificare ulterioara.

C O N S U L T A N T A
  • Forme de contracte standard (refolosibile) in investitii-constructii - ing. Petre IONITA - dir.gen. ROMPROIECT, dir.exec. A.I.C.P.S.
    • Este de dorit ca Asociatiile Profesionale din domeniul Investitii-Constructii din Romania, intr-un viitor cat mai apropiat sa devina puternice si sa-si promoveze propriile lor reguli de lucru.

T E R M O I Z O L A R E
  • Asigurarea nivelului optim de protectie termica la locuinte individuale - prof.dr.ing. Irina BLIUC, UT "Gh.Asachi" Iasi, ing. Mihai CARCIULEANU, ISOVER Tel-Mineralwolle
    • Dupa 1990, ca o reactie la modul de abordare a problemei locuintelor in regimul trecut, in majoritatea oraselor din Romania a aparut un numar impresionant de locuinte individuale care, in cea mai mare parte, prin rezolvarile arhitecturale si constructive, aduc o nota de specificitate in aspectul monoton al actualelor cvartale de locuinte tip sau imbogatesc peisajul citadin prin adevarate zone rezidentiale moderne.
      Referitor, insa, la modul in care aceste cladiri raspund exigentelor priivnd conservarea energiei si protectia mediului, apar unele aspecte care se cer semnalate si luate in considerare, avand in vedere si imperativele actuale de reducere drastica a emisiilor de substante poluante din atmosfera.
      Astfel, desi in domeniul actelor normative s-au facut pasi importanti, in sensul alinierii la legislatia UE, prin aparitia Normativului C107/1997 si a reglementarilor conexe, protectia termica a acestor cladiri este inca insuficienta, respectarea nivelurilor de performanta normate nefiind o conditie obligatorie de avizare a proiectelor.
      Aparitia Ordonantei nr.20/30.01.2000, privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice si a Legii nr.199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, trebuie sa readuca in atentia proiectantilor problema asigurarii unui nivel corespunzator de izolare termica pentru toate tipurile de cladiri. In caz contrar, cladiri construite dupa 1990 vor trebui sa devina in curind obiectul unor lucrari de reabilitare termica.

P R O I E C T E
  • Un Bucuresti frumos - Adrian BODONEA - director Local de Proiect
    • Refacerea fatadelor cladirilor si, in general, refacerea aspectului urban in centrul istoric al Bucurestiului este un mod eficient de a pune in valoare farmecul, frumusetea, zestrea arhitecturala si potentialul economic al zonei.
      In centrul istoric exista ansambluri arhitecturale exceptionale, care au supravietuit nu numai catorva seisme, dar si demolarilor din perioada comunista. Ceea ce a ramas din aceasta zona sufera in prezent efectele absentei indelungate a masurilor de conservare.
      Masurile de refacere a fatadelor ar avea un efect psihologic asupra localnicilor si ar putea atrage investitori, stimuland astfel efecte secundare de ordin economic.

P E R F E C T I O N A R E   P R O F E S I O N A L A
  • Impresii din Anglia ale unor tineri ingineri din Consitrans - ing. Elena VRABIE - director proiectare Consitrans, ing. Nicolae BIDIGA - sef colectiv poduri Consitrans
    • Un stagiu de trei luni petrecut la birourile din Guilford ale firmei Hyder Consulting din Marea Britanie, ingineri cu experienta sau simpli debutanti in proiectarea de drumuri si poduri vor avea sansa sa-si spulbere temerile cu privire la compatibilitatea profesionala dintre scoala de drumuri si poduri romaneasca si alte scoli de renume international.

I N V A T A M A N T
  • O parere despre programarea analitica a Universitatii Tehnice de Constructii - dr.ing. Petru VERNESCU
T E H N O L O G I I
  • Arhitectura plafoanelor personalizate
    • AMF Mineralplatten este prezent de decenii in Europa ca producator de plafoane functionale. Noua compozitie a materiilor prime naturale satisface conditiile de mentinere a sanatatii. Nu in ultimul rand serviciile peste medie asigurate in toata lumea, aseaza AMF in pozitia de unic partener in ceea priveste plafoanele functionale. Toate sistemele de plafoane asigura la cel mai inalt nivel prevenirea incendiilor, izolatia fonica, termica, rezistenta la umezeala si inghet, cu respectarea normelor igienice. Ca materii prime sunt folosite rocile minerale, metalele, lemnul si gipsul.

R E M E M B E R
  • Activitatea antreprenoriala la constructia Cailor Ferate Romane - ing. Ioan LUP
E X P E R T I Z E
  • Evaluarea post-seism a capacitatii de rezistenta a constructiilor - dr.ing. Petru VERNESCU
I Z O L A T I I
  • Ce este programul Styrofoam?
    • Concern industrial bazat pe cercetare tehnico-stiintifica, cu unitati de productie in intreaga lume (121 tari), DOW Chemical Company produce peste 3500 de produse chimice.

T A M P L A R I E   D I N   A L U M I N I U
  • Siguranta constructiilor fara compromisuri pentru estetica - sisteme de profile pentru constructii antifoc - ing.Adriana Serban, ALUKÖNIGSTAHL
    • Alukönigstahl este o companie orientata spre tehnica moderna si progres. Noi oferim partenerilor nostri din domeniul constructiilor sisteme de profile din aluminiu, otel si PVC. Telul nostru este sa fim lideri tehnologici si de piata in toate domeniile in care activam. Acest lucru il obtinem prin relatii parteneriale cu toti clentii nostri si comercializand exclusiv produse de cea mai buna calitate, fabricate de firme de renume international.
      Oferta noasta consta in sisteme de tamplarie din aluminiu pentru usi, ferestre, fatade vitrate, sere si luminatoare, sisteme de profile din PVC pentru usi si ferestre, sisteme de siguranta si usi automate, tevi si profile din otel laminat pentru constructii, impreuna cu solutii software specializate.


Firme
sus