Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul
Antreprenorul
nr. 4/2001
C U P R I N S
EDITORIAL TROFEUL CALITATII ARACO MATERIALE IZOLATII TEHNOLOGII ACTUALITATE MANAGEMENTUL PROIECTELOR SOLUTII REGLEMENTARI TAMPLARIE DIN OTEL
E D I T O R I A L
  • Trofeul calitatii ARACO - Ion Bucheru
    • Parca pentru a demonstra ca ideile inspirate, utile si necesare sunt menite sa aiba succes si sa faca traditie, la 22 iunie a.c., in sala "Madgearu" din complexul ROMEXPO, constructorii si proiectantii din toata tara s-au adunat pentru a cunoaste cateva din cele mai valoroase lucrari de constructii ale anului 2000 si a aplauda pe autorii lor. S-a scris astfel o noua fila, cea de a saptea, in istoria Trofeului Calitatii ARACO, initiativa ce si-a propus inca de la inceputuri sa rasplateasca si sa stimuleze eforturile firmelor de constructii pentru calitate, pentru imbogatirea fondului edilitar al tarii cu noi piese reprezentative, demne de frumoasa traditie a constructorilor romani.

T R O F E U L   C A L I T A T I I   A R A C O
  • Premiile ARACO
  • "Constructor al Secolului XX"
M A T E R I A L E
  • Confortul nu este relativ!
    • Izoland cu produse din vata minerala ROCKWOOL, puteti reduce grosimea izolatiei termice, veti optimiza finisajele si veti reduce costurile investitiei si cheltuielile de explotare.
      Cand este vorba de CONFORT, alegerea optima a termoizolatiei face investitia mai rentabila in timp.

I Z O L A T I I
  • "Albastrul" de Dow - izolatie termica
    • Spuma de polistiren extrudat, albastra, a fost creata de Dow, dupa un sistem special, in anul 1941.
      Acest material de izolare termica, ce se deosebeste in foarte mare masura de celelalte materiale, are o structura celulara omogena si inchisa.
      Avantajele pentru constructor sunt: are un grad de izolare foarte inalt prin conductibilitatea termica scazuta, pe timp indelungat - de-a lungul intregii durate de viata a cladirii.

T E H N O L O G I I
  • Aspecte din practica utilizarii betoanelor colorate si a celor cu fata texturata (I) - prof.dr.ing. Florin-Emil DABIJA, conf.dr.ing. Rodica VIERESCU - UTC Bucuresti
    • Consideratii generale referitoare la evolutia solutiilor constructive, avantaje oferite si domeniul actual de aplicabilitate in constructii a betoanelor colorate si a celor cu fata texturata.

A C T U A L I T A T E
  • Congresul Federatiei Industriei Europene a Constructiilor - FIEC
    • In perioada 28-30 iunie a.c. s-a desfasurat la Istambul Congresul FIEC, organizatie prestigioasa, din care ARACO face parte ca membru cu drepturi depline.

  • Noul pod peste Canalul Dunare-Marea Neagra la Cernavoda-ing.Niculae BERBEC, CCCF SA
    • Noul pod completeaza salba de poduri de pe Canal, fiind primul inaintea celor de la Basarabi, Medgidia si Agigea.
      Adevarata bijuterie a tehnicii mileniului trei, realizata de profesionisti ai celei mai mari companii de constructii din Romania, SC CCCF SA, in colaborare cu proiectanti de la EUROMETUDE, cercetatorii de la ICEPRONAV si specialistii firmei franceze FREYSSINET, podul intregeste fericit zona Cernavoda, zona cu cele mai multe lucrari de arta, dominate si supravegheate parca de spiritul si creativitatea inginerului Anghel Saligny.

M A N A G E M E N T U L   P R O I E C T E L O R
  • Primavera Project Planner si Mangementul Proiectelor performant aplicat la Europe House Building - dr.ing.Augustin PURNUS, TOTALSOFT
    • Seria de articole pe care am deschis-o in revista "Antreprenorul" inca de anul trecut, referitoare la managementul proiectelor si la instrumentele pe care le putem utiliza, continua cu prezentarea unor lucrari de constructii in care componenta de management orientat pe proiect este extrem de importanta. In acest sens, o lucrare de constructii deosebita, a carei realizare suntem convinsi ca au remarcat-o toti bucurestenii, dar mai ales constructorii: Imobilul pentru Birouri si Functiuni Comerciale, Europe House Building.

S O L U T I I
  • Sisteme de hidroizolatii cu membrane din gama DERBIGUM - durabilitate garantata, siguranta, eficienta si calitate
    • Aplicarea in intreaga lume a peste 500 milioane mp de membrane DERBIGUM releva pentru specialisti existenta unor produse de inalta calitate, cunoscute si recunoscute in practica curenta a acestui gen de lucrari.
      Fabricatia si comercializarea acestor produse este certificata de ISO 9002, iar pentru producator, Imperbel, constituie o mandrie justificata si obtinerea certificarii ISO 14001 privind relatiile cu mediul inconjurator, aceasta firma fiind singura in domeniu din Europa ce detine aceasta calificare pentru produsele sale.

R E G L E M E N T A R I
  • Rezistente termice normate in prescriptiile tehnice romanesti si in cele europene - ing. Mihaela GEORGESCU-cercet.st.gr.I, ing. Serban STANESCU-dir.gen.adj. IPCT SA
    • Valorile normate ale rezistentelor termice stabilite de reglementarile romanesti din seria C107 au starnit, cu diverse prilejuri, discutii contradictorii.
      Unii specialisti le considera prea mari si greu de realizat in practica, iar altii prea mici, mai ales in comparatie cu valorile normate in alte tari.
      De multe ori insa, analiza unor parametrii termotehnici normati prevazuti in diverse reglementari s-a facut superficial, comparandu-se de fapt valori neechivalente.
      Analiza unor acte normative aparute recent in Franta si Germnaia, tari cu conditii climatice destul de apropiate de conditiile tarii noastre, ne ofera prilejul de a face o comparatie mai atenta cu ultimile valori normate propuse in aceasta.
      Se stie ca aceste tari au preocupari serioase in domeniul asigurarii protectiei termice, de un numar bun de ani.
      Astfel, de exemplu in Franta in domeniul asigurarii protectiei termice la cladirile de locuit au existat preocupari incepand din anul 1955, cu schimbari mai importante mai intai in 1974 cand a fost introdus coeficientul global de pierderi de caldura G, apoi in 1982 cand a fost adaugat si coeficientul B si in 1988, cand reglementarile prevedeau calculul coeficientilor GV, BV, si C.
      In Germania, Ordonanta privind protectia termica a cladirilor in scopul economisirii de energie pentru incalzirea locuintelor, aparuta initial in anul 1977 a fost revizuita in anul 1982 si apoi in 1994. Aceasta ultima reglementare urmeaza sa fie inlocuita in cursul anului 2001 cu un nou act normativ.
      Mentionam ca reglementarile tehnice din Franta si din Germania, ca si standardele europene CEN ISO, care erau la data respectiva in vigoare, au constituit principalul material documentar care a stat la baza elaborarii, in anii 1993-1996, de catre IPCT, a reglementarilor termotehnice din seria C107.

T A M P L A R I E   D I N   O T E L
  • Sisteme de profile din otel pentru pereti cortina si luminatoare - Jansen - Adriana Serban, ALUKÖNIGSTAHL

Firme
sus