Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.5/2001
Antreprenorul
nr. 5/2001
C U P R I N S
TEHNOLOGII OPINII INFRASTRUCTURA DIN VIATA ARACO CONJUCTURA SISTEME ECOLOGICE ACTUALITATE IZOLATII MANAGEMENTUL PROIECTELOR MATERIALE SEMNAL
T E H N O L O G I I
  • Aspecte din practica utilizarii betoanelor colorate si a celor cu fata texturata (II) - prof.dr.ing. Florin-Ermil DABIJA, conf.dr.ing. Rodica Vierescu, UTC Bucuresti
    • Pentru obtinerea betonului colorat, in prezent se aplica in principal unul din urmatoarele procedee:
      - colorarea in masa a betonului, prin utilizarea unor pigmenti minerali sau a unor amestecuri colorante produse in acest scop;
      - colorarea supeficiala a betonului proaspat, prin utilizarea unor produse pulverulente avand si rol de intarire a culorii;
      - colorarea betonului dupa turnare, cu ajutorul unor produse chimice sub forma lichida.
      Betonul colorat in scop decorativ constituie o alternativa excelenta la pavajele traditionale, oferind avantaje semnificative pentru arhitectura moderna a spatiilor exterioare, pe langa efectele estetice deosebite ce se pot obtine. Realizarea unei placi structurale din beton asigura o suprafata continua fara denivelari, elimina total penetrarea ierbii si creeaza premize pentru o intretinere usoara si necostisitoare. De asemenea, este evitata infiltrarea prin pavaj a produselor petroliere sau a altor substante contaminante, cu efecte benefice pentru protectia mediului.

  • PERI - gigantul cofrajelor
    • Succesul betonului, cu siguranta cel mai important material de constructii al secolului XX, n-ar fi fost posibil fara utilizarea armaturilor din otel si fara evolutiile spectaculoase din domeniul tehnicii cofrarii.
      Betonul s-a impus ca material universal, apt de a fi folosit in aproape toate tipurile de lucrari de constructii, de la constructia de locuinte si cladiri pentru birouri, hale industriale, pana la cea de baraje, diguri, poduri, tunele etc. Pretul sau scazut, avand in vedere elementele componente - ciment, agregate, otel - a permis o adevarata explozie a utilizarii acestui material. S-au dezvoltat adevarate industrii, cum ar fi cea a cimentului sau cofrajelor. Pe de alta parte, evolutia industriei cofrajelor din ultimii ani a dus la inlocuirea materialelor traditionale - cherestea, cuie - cu materiale moderne, ca profilele usoare din otel sau aluminiu si materialele lemnoase stratificate. Astfel, in ultimii 30 de ani, cofrajele au cunoscut o evolutie proprie si extrem de dinamica, de la cele de lemn, la cele de inalta tehnologie, executate din materiale usoare, autoridicatoare sau cu elemente de sprijin proiectate cu ajutorul calculatorului. Aceasta evolutie nu ar fi fost posibila fara existenta firmei PERI, considerata un adevarat gigant al cofrajelor.

  • Realizarea corecta a unei placari ceramice - ing. Razvan BOBE - Henkel Bautechnik Romania
    • Nu de putine ori se constata ca lucrarile de placari ceramice, care ar trebui sa aiba o durata de viata de 20 de ani, cedeaza dupa un timp relativ scurt (1-2 ani), prin distrugerea stratului de uzura al placilor sau prin dezlipirea acestora de pe suport.
      In conditiile in care atat placa aleasa cat si adezivul sunt de buna calitate, motivul aparitiei defectelor se regaseste in adaptarea gresita a tipului de placa ceramica sau a adezivului la conditiile de exploatare.
      Sintetizand, criteriile de care trebuie tinut cont la demararea lucrarii sunt: tipul placii, tipul suportului, conditiile de exploatare si adezivul. Vom incerca sa comentam pe tema acestor patru criterii, astfel incat decizia alegerii materialelor de lucru sa fie cea corecta.
      Adezivii Ceresit, produsi de compania Henkel Bautechnik Romania, sunt realizati conform standardelor, astfel incat folosirea lor garanteaza o lucrare de inalta calitate si durabilitate.

O P I N I I
I N F R A S T R U C T U R A
  • Solutii moderne folosite la consolidarea sectorului de drum km 37+049 - km 37+129 DN13 - Brasov-Sighisoara (I) - dr.ing. Aurel BARARIU - dir.tehnic; ing. Mihai RADULESCU - sef proiect consolidare; ing. Catalin GRUIANU proiectant CONSITRANS Bucuresti;
    • Sectorul de drum analizat (km 37+049 - km 37+129) face parte din Contractul 102 de reabilitare a drumului national DN13, este in serpentina si necesita supralargiri in curbe, respectiv amenajarea benzii a III-a cu largirea partii carosabile in acest sector cu 12 m, impunand construirea unui rambleu cu latimea 12 - 16 m si inaltimea 6 - 15 m, cu lucrarile de consolidare aferente.
      Avand in vedere conditiile geomorfologice complexe din acest sector de drum, descrise mai sus, s-au analizat mai multe variante de consolidare, si anume: rambleu simplu, zid de sprijin din beton simplu, zid de sprijin din beton armat fundat pe coloane si zid de sprijin din pamant armat cu geogrile.
      S-a ales solutia executarii unui zid de sprijin din pamant armat cu geogrile deoarece, taluzul fiind in panta, aceasta lucrare se muleaza mai bine la terenul si spatiul existent, transmite presiuni mai mici la terenul de fundare si mai uniform, totodata asigura si terasamentul necesar supralargirii.
      Tinand cont de faptul ca terenul de fundare este format din depuneri recente de material argilos prafos, nisipos, moale, cu lentile de mal, sub care se gaseste o stanca friabila, s-a avut in vedere cresterea capacitatii portante a acesteia, prin injectarea cu mortar autointaritor, cu tehnologia de injectare prin clacaj.
      De asemenea, s-a proiectat o serie de lucrari complementare, pentru a permite executia lucrarilor de baza, si anume:
      - captarea izvoarelor aparute ca urmare a infiltrarilor de ape de pe versanti;
      - consolidarea taluzului drumului cu minipiloti;
      - executia sapaturilor sub protectia sprijinirilor formate din profile I introduse in gauri forate si solidarizate cu dulapi.

D I N   V I A T A   A R A C O
C O N J U C T U R A
  • ACTIVITATEA DE CONSTRUCTII IN UNIUNEA EUROPEANA (Conform Raportului anual al FIEC)
    • In anul 2000, Uniunea Europeana a cunoscut situatia economica cea mai favorabila din ultimii 10 ani datorita, pe de o parte, evolutiei pozitive a conjuncturii interne si, pe de alta parte, cresterii cererii mondiale.
      In cadrul climatului economic general, activitatea de constructii a inregistrat in cursul anului 2000 al doilea nivel de crestere din ultimii 10 ani, dupa cel din 1999. Aceste rezultate trebuie privite cu precautie caci, pe de o parte, sectorul a cunoscut o criza grava la inceputul anului 1990, care nu a fost inca rezolvata in unele tari si, pe de alta parte, evolutiile au variat considerabil de la tara la tara. In plus, aceste niveluri sunt inferioare celor inregistrate de alte industrii in cursul aceleiasi perioade. Pentru anul 2000, activitatea globala pentru constructii in UE a atins un nivel de crestere de +2,7%, cu putin inferior celui din 1999 (+2,8%), urmand sa inregistreze o incetinire sensibila in 2001 (+1,7%).

S I S T E M E   E C O L O G I C E
  • Rampa ecologica de depozitare a deseurilor Boldesti-Scaieni, judetul Prahova - dr.ing. Mihai MOISA - dir.tehn. IRIDEX GROUP Import-Export SRL
    • Recent a fost inaugurat la Boldesti-Scaieni, in prezenta Primului Ministru, Adrian Nastase, prima Rampa ecologica de depozitare a deseurilor din judetul Prahova. Proiectul a fost initiat de Consiliul Judetean Prahova, Primaria municipiului Ploiesti si Primaria orasului Boldesti-Scaieni, iar investitia si executia acestui important obiectiv apartin S.C. IRIDEX GROUP Import-Export SRL din Bucuresti, care va asigura si dezvoltarea si exploatarea lucrarilor pe durata de functionare a acestora.
      Ocazia inaugurarii Rampei ecologice a prilejuit autoritatilor publice locale sa prezinte strategia generala a gestionarii deseurilor la nivelul judetului, care are ca obiectiv rezolvarea acestei probleme pana la sfarsitul anului 2002.
      Rampa ecologica Boldesti-Scaieni are o suprafata totala de 10 ha, din care 7,5 ha sunt destinate depozitului propriu-zis, iar 2,5 ha utilitatilor acestuia: sediu, platforma de cantarire, parcare, drumuri interioare etc. Se prevede ca, intr-o etapa ulterioara, depozitul sa fie extins cu inca 8 ha, pentru a se ajunge la o capacitate totala de circa 2 000 000 t, suficienta la fluxul preconizat de circa 80 000 t deseuri/an pentru o functionare a rampei o perioada de 25 ani.

A C T U A L I T A T E
  • Jgheaburi si burlane din PVC - dr.ing.Adrian ENE, VALROM INDUSTRIE
    • Prezenta activ pe piata, Valrom Industrie este, in prezent, unul dintre cei mai mari producatori romani de tubulatura si fitinguri din polietilena de inalta densitate si polipropilena pentru retele de apa, gaz si canalizare.
      Mergand constant pe linia largirii ofertei, firma noastra comercializeaza in acelasi timp o gama completa de fitinguri, armaturi si o serie intreaga de produse utilizate in instalatiile de apa si canalizare.
      Astfel, Valrom Industrie nu a neglijat nici problema colectarii apelor pluviale, punand la dispozitia celor interesati un sistem simplu si eficient de jgheaburi si burlane din PVC.
      Preturile jgheaburilor si burlanelor din PVC sunt mai mici decat variantele metalice; in plus, usurinta in montaj face ca si costurile de punere in opera sa fie mici. Pentru o mai buna edificare, firma noastra va sta la dispozitie cu oferte complete, pentru care ne puteti contacta la sediul central.

I Z O L A T I I
  • "Albastrul" de Dow - Izolatie termica (II)
    • O alta masura importanta in economia de energie - izolatia corecta a acoperisului
      Deseori se intampla sa se produca mari pierderi de energie si caldura din cauza izolarii incorecte sau insuficiente a acoperisurilor, dar si a constructiei gresite a acestora.
      Elementele Dow pot minimaliza aceste pierderi de caldura, datorita capacitatilor pe care le prezinta si care sunt indicate in aceste zone.
      Ele sunt rezistente impotriva:
      - excesului de umiditate;
      - presiunii excesive;
      - schimbari mari de temperatura.
      Avand o structura celulara indusa, elementele de izolatie ROOFMATE si FLOORMATE sunt foarte indicate in aceste zone prin capacitatile de izolare ridicata si durata lunga de viata, in zone cu conditii climatice deosebit de diferite (grele).

M A N A G E M E N T U L   P R O I E C T E L O R
M A T E R I A L E
  • Performantele termotehnice ale peretilor exteriori realizati din blocuri ceramice POROTHERM - ing. Moses Drimer, ing. Mihaela Georgescu, ing. Radu Stefanescu
    • Solutiile de pereti exteriori curent folosite actualmente in Romania la cladirile de locuit, sunt urmatoarele:
      - pentru pereti structurali: zidarie din caramizi cu goluri verticale GVP (conform STAS 5185/2-80) de dimensiuni 240 x 115 x 88 (63) sau 290 x 140 x 88;
      - pentru pereti nestructurali: zidarie din blocuri de beton celular autoclavizat (conform STAS 8036-81 si STAS 10832-80).
      Pe langa aceasta utilizare frecventa, sunt numeroase si cazurile cand zidaria din caramizi GVP se foloseste - in conditii mai putin avantajoase - la pereti nestructurali (pereti exteriori la structuri in cadre sau la structuri cu pereti structurali din beton armat monolit).
      De asemenea, la cladiri P si P+1 se utilizeaza relativ frecvent si solutia cu pereti structurali realizati din zidarie din blocuri BCA, intarita - la colturi si intersectii - cu stalpisori din beton armat monolit.
      Proiectarea si executia peretilor mentionati mai sus se realizeaza pe baza unor standarde si normative partial depasite si necesitand o substantiala si urgenta revizuire.

S E M N A L

Firme
sus