Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.5/2001
Antreprenorul
nr. 5/2001

 

Din experienta filialelor ARACO - TRECUT SI VIITOR

Au trecut peste 10 ani, din martie 1991, cand a luat fiinta Filiala Iasi a ARACO, in conditiile de atunci cand, parca, entuziasmul constructorilor era mai mare ca acum si asteptau mai mult de la asociatia noastra.
Activitatea a inceput cu 52 membri fondatori (cu numar de adeziune pana la 250 inscrisi in noiembrie 2000), adaugandu-se, pe parcursul anilor, multe societati comerciale de constructii, mecanizare, instalatii-montaj, izolatii si alte activitati, care au inteles rolul si ajutorul pe care il poate da ARACO, in scopul promovarii intereselor economice si tehnico-tehnologice, cu asistenta juridica, manageriala, consultanta, servicii de licitare-ofertare s.a.
Importante au fost - si sunt si acum - actiunile pentru reprezentarea si cunoasterea intereselor de grup in relatiile cu Parlamentul, cu autoritatile guvernamentale, cu organizatiile sindicale, s.a. parteneri de discutii, in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta agentii economici din ramura de constructii-montaj.
Dar pana a se ajunge aici, in primii 1-2 ani, unii membri au crezut ca ARACO le poate face rost de lucrari, le poate da repartitii de motorina, contracte, altfel spus ca "le poate baga in sac"! A fost o perioada mai dificila, trebuind lamurita activitatea ARACO ca Patronat al tuturor constructorilor.
Unii membri fondatori - si nu numai - s-au retras din asociatie, mai ales firmele mici, cu pana la 20-30 de salariati, fara dotare si fara personal tehnic, conduse, in general, de persoane fara experienta necesara.
In vederea imbunatatirii activitatii, inca de la constituirea Filialei, s-au infiintat Cercuri judetene ale ARACO in cele 8 judete ale Moldovei, fiecare avand un Comitet de Conducere din 3-5 membri, in functie de numarul membrilor din judet.
Practica a aratat ca aceasta masura organizatorica a dat rezultatele scontate, Filiala avand un ajutor substantial, mai ales din partea Presedintilor Cercurilor. Ne-am orientat in cadrul Adunarilor generale, atunci cand au fost alesi, asupra competentei, a performantelor realizate in propria intreprindere si transmiterea acestora si catre ceilalti membri din Cerc.
In fiecare an, in luna ianuarie, a fost organizata o reuniune restransa de lucru - Comitetul de Conducere al Filialei, Presedintii Cercurilor, membrii Consilului Central al ARACO din cadrul Filialei - 5 la numar - dezbatandu-se activitatea anului anterior, cu bune, cu rele, si actiunile pentru anul in curs. Cel mai important document de lucru a fost "Programul de actiuni al Filialei si al Cercurilor Judetene". Unul din punctele esentiale a fost acela al tinerii legaturii permanente cu membrii precum si cu cei potentiali, dandu-le tuturor informatiile necesare in mod operativ si la zi.
O alta actiune a fost sedinta lunara a Comitetelor de Conducere a Cercurilor Judetene in care Presedintele informeaza asupra realizarii "Programului", repartizand actiuni pe fiecare membru: atragerea de noi membri, achitarea cotizatiilor si, in general, toate problemele curente.
Toate actiunile din "Program" s-au realizat prin reuniunile lunare ale Filialei Iasi la fiecare Cerc Judetean (10-11 pe an), reuniuni organizate cu ajutorul Presedintilor Cercurilor, asigurandu-se o prezenta buna, atat a membrilor cat si a invitatilor din randul celor potentiali. Participantii au fost informati despre rezolvarea problemelor ridicate de firme, nu numai din filiala, interventiile facute de ARACO in interesul membrilor sai.
In general, in cadrul acestor reuniuni, in urma celor expuse, dar si a raspunsurilor competente date pe loc la problemele ridicate si propunerile facute de participanti, 2-3 societati din randul acestora si-au manifestat dorinta de a deveni membre ale ARACO.
Un sprijin deosebit pentru obtinerea unor rezultate bune ale reuniunilor lunare l-am avut din partea ARACO prin prezenta unor membri ai Conducerii, din Comitetul Director si a unor directori (ing. Ion Balan, Corneliu Ginju s.a.) si in special al consilierilor, nominalizand pe ing. Irimie Catargiu si ing. Nicolae Popescu.
Nu lipsita de interes a fost initiativa, aproape la fiecare reuniune, de a avea in mijlocul nostru un cadru universitar al Facultatii de Constructii si Arhitectura din Iasi care au conferentiat pe teme de specialitate: fundatii speciale, stabilizari de versanti, structuri din b.a.pr., B.I.R.P., conservarea energiei, masuri antiseismice etc. (decan ing. prof. Paulica Raileanu, prof. dr. ing. Irina Bliuc, prof. dr. ing. Victor Hagiu s.a.). Ne-am bucurat de relatiile foarte bune cu corpul didactic, mai ales ca majoritatea directorilor de firme sunt absolventi ai acestei facultati iar intalnirea cu fostii profesori a creat o atmosfera cordiala. De asemenea, au mai fost expuneri ale unor conducatori de societati comerciale despre materiale noi, aratandu-se eficienta, anduranta, costul, dar in special cresterea productivitatii, reducerea manoperei si, in special, calitatea deosebita.
Ca pondere in ARACO, Filiala Iasi a avut in acesti ani un procent de 25-27% ca numar de membri, dar si ca membrii platitori de cotizatii, inscriindu-se an de an in BVC-ul aprobat si aducand din activitatea proprie venituri pentru ARACO in pondere de cca. 30% din cel al ARACO (la capitolele la care Filiala isi poate aduce aportul).
In ultimii doi ani, datorita volumului redus al investitiilor, ca pondere in PIB-ul national, firmele de constructii membre ale ARACO au avut de suferit, fiind decapitalizate si supuse regimului exagerat al fiscalitatii. Acest lucru a dus la greutati in a atrage noi membri si in rezolvarea situatiei economico-financiare a filialei Iasi a ARACO (oare in 2004 conform programul Guvernului actual, investitiile vor reprezenta 25-28% din PIB?).
Legea Patronatului, recent promulgata, nu cuprinde unele prevederi care existau in faza de proiect: societatile comerciale membre ale Patronatului nu mai achita acestuia 50% din cotizatia membrilor, Patronatul nu mai are dreptul de a atesta profesional o societate s.a. Credem ca ARACO ar trebui sa intervina pentru largirea drepturilor si competentelor Patronatului.
In cadrul reuniunilor s-a insistat asupra aderarii la Casa Sociala a Constructorilor pentru protectia angajatilor pe timp de iarna, Filiala avand multi membri care beneficiaza de avantajele Legii nr. 215/1998; s-a insistat, asupra existentei la S.C. a Proiectului de lucrari pe timpul iernii, facand la 3 reuniuni in acest an, expuneri documentate.
La multe societati de constructii se simte lipsa unor categorii de muncitori calificati si maistri (azi aproape nu mai exista, inginerii tinandu-le locul). Ne-am implicat in managementul resurselor umane aratand necesitatea calificarii si recalificarii in domeniul materialelor si noilor tehnologii si posibilitatea realizarii prin Grupurile §#colare - unele PILOT PHARE - existente in aproape toate resedintele de judete, dar avandu-se in vedere si viitorul relativ apropiat cand se preconizeaza o relansare a investitiilor.
O problema importanta este legata de opinia in masa constructorilor asupra activitatii ARACO (din 8.917 firme de constructii, numai cca. 1200 sunt membre ale ARACO). In afara publicatiilor - Buletinul si Antreprenorul - constatam ca foarte multe societati - conducerea acestora - nu cunosc nimic despre Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii si consideram ca o necesitate reluarea emisiunilor la TV (stim ca iau bani multi!), radio si a interviurilor la marile cotidiene nationale. Astfel credem ca vom putea atrage mai multi membri si ARACO ar fi mai puternic. De altfel la toate reuniunile lunare, filiala a invitat si au raspuns posturile locale de radio si televiziune, precum si redactorii de la ziarele locale, dar acest lucru nu este suficient.
In centrala ARACO Bucuresti putem aprecia, fara a flata pe nimeni, ca sunt oameni de o capaciatate profesionala deosebita, specialisti desavarsiti in toate problemele cu care se confrunta constructorii. Aceasta munca zilnica nu se cunoaste in intregul ei. De multe ori am fost intrebati: ce face ARACO pentru noi? Le raspundem, aratandu-le rezultatele initiativelor si actiunilor sale. Dar constatam ca nu este suficient. Aceasta munca de zi cu zi si ora de ora care denota o "miscare rapida", as aprecia-o ca o "munca subterana, care nu se vede" si care ramane necunoscuta de membrii nostri si, in general, de toti constructorii.
De aceea consideram ca in Buletinul ARACO ce apare din 10 in 10 zile ar trebui sa apara "semnale" care sa reflecte aspectele mai importante ale acestei activitati! (poate e necesar un purtator de cuvant).
Nu in ultimul rand, fililala doreste sa faca cunoscut sprijinul deosebit pe care-l are din partea Presedintelui ing. Dumitru Rabei - membru al Consiliui Central al ARACO si a domnilor Presedinti de Cercuri Judetene (directori generali ingineri Mircea Rusu - Bacau, Alexandrina Alexa - Botosani, Liviu Dracinschi - Galati, Petru Clain - Iasi, Gheorghe Mondan - P. Neamt, Victor Ciobanu - Suceava, Dorin Ilisei - Vaslui, Ion Latcan - Vrancea), ajutor pe care-l simtim zi de zi, precum si a celorlalti membri ai Consiliului Central al ARACO (Dumitru Ciubotariu, Alexandru Dimitriu, Gheorghe Gemanar).
In incheiere, am putea parafraza zicerea unui mare om politic din Orientul Apropiat, adaptata la activitatea noastra: Vom face pace cu ARACO atunci cand conducerile societatilor de constructii isi vor iubi mai mult intreprinderile decat ne desconsidera pe noi.

ing. Tudor PATELLI