Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.5/2001
Antreprenorul
nr. 5/2001

 

Sisteme informatice performante utilizate in planificarea si urmarirea proiectului
Reamenajare hala A2 - INTRAROM

In Infiintata in anul 1995, DIEKAT CONSTRUCT S.R.L. este o companie cu capital privat al carei obiect de activitate il reprezinta proiectarea si executia lucrarilor de constructii civile si industriale la cheie si proiecte imobiliare. In perioada ianuarie 2000 - aprilie 2001, DIEKAT CONSTRUCT a executat o lucrare de reamenajare a unei hale existente al carei beneficiar este compania INTRAROM. Proiectul se caracterizeaza prin: - Suprafata construita 5.838 m²; - Suprafata desfasurata 12.455 m²; - Amenajari platforme exterioare 2.860 m².

INTRAROM Hala A2 Conform proiectului, in cei 12.088 m² s-au amenajat 2.300 m² spatii de productie, 1.510 m² spatii de depozitare, 6.518 m² birouri, restul spatiului fiind folosit pentru instalatii si echipamente, vestiare, grupuri sanitare.
De asemenea, sunt incluse amenajarea exterioara a terenului, drumuri si platforme exterioare, o gospodarie de apa si una de combustibil, ambele cu rezervoare subterane.
Renovarea cladirii principale a constat din:
- demolarea halei existente pana la structura de rezistenta (structura de cadre de beton);
- completarea fundatiilor si a grinzilor de fundatie pe 540 m²;
- stalpi de rezistenta noi din beton armat, 33 bucati;
- consolidarea a 77 stalpi de rezistenta prin camasuire cu beton armat;
- refacerea acoperisului prin utilizarea sistemului KONTI (Grecia), constand din structura metalica si panouri sandwich termoizolante de 80 mm grosime pe 5.163 m² si 230 m² luminatoare de policarbonat;
- inchideri perimetrale folosind acelasi sistem, KONTI, cu panouri sandwich termoizolante pe 2.500 m²;
- tamplarie din aluminiu termoizolanta pe 857 m²;
- perete cortina pe 770 m²;
- compartimentari interioare cu panouri din gipscarton pe 10.400 m²;
- compartimentari interioare cu panouri sticla-aluminiu STAMPA pe 850 m²;
- instalatii de ventilatie, conditionare si umidificare YORK asigurate de o statie de racire de 1.320 kW;
- instalatie electrica alimentata de doua transformatoare a 1.000 kVA;
- instalatii de curenti slabi (avertizare incendiu, antiefractie, telefonie-date);
- instalatii de apa-canal.

Pentru planificarea si urmarirea a proiectelor, DIEKAT CONSTRUCT foloseste un sistem de programe alcatuit din urmatoarele pachete:
- Programul de ofertare EDI2 (NAUM CONSALT);
- PRIMAVERA Project Planner P3 (Primavera Systems Inc.);
- DEVPLAN CONVERTER (TOTALSOFT).
Pentru desfasurarea lucrarilor, s-au elaborat doua proiecte, la doua nivele de detaliu: in etapa de ofertare s-a elaborat un proiect mai general, alcatuit din circa 120 activitati, iar in etapa de executie, un proiect detaliat, alcatuit din 750 activitati.
Graficul general de executie a fost realizat utilizand sistemul DEVPLAN CONVERTER, cu ajutorul caruia s-au importat toate resursele materiale, manopera, utilaj si transport din oferta, ceea ce a permis intocmirea CASH FLOW-ului.
Graficul detaliat de executie difera de graficul oferta atat prin detalierea activitatilor cat si prin faptul ca resursele au fost selectate, pastrandu-se doar resursele importante (materiale de import, echipamente cu valoare mare, manopera). Restul resurselor au fost inlocuite cu o resursa de tip cost pentru a pastra valoarea proiectului. Pentru o mai buna gestionare si urmarire a lucrarilor, proiectul a fost organizat pe tipuri de lucrari, locatii si nivele. Acest grafic a fost foarte util pentru achizitionarea materialelor si echipamentelor din import, care necesita perioade semnificative pentru aprovizionare.
Analizele care au condus la elaborarea acestor grafice au fost posibile prin colaborarea permanenta a departamentelor din cadrul DIEKAT, implicate in realizarea proiectului.

Vedere din timpul executiei Durata relativ mare de realizare a proiectului - circa 15 luni -, a impus ca actualizarile sa se efectueze lunar, iar rapoartele de desfasurare in timp si de consumuri de resurse sa fie comparate cu situatiile de plata. Pentru pastrarea istoriei derularii proiectului, la fiecare actualizare s-a creat cate un proiect tinta. S-au putut evidentia astfel, din timp, punctele critice ale proiectului, activitatile potential generatoare de decalari ale termenelor de predare, pe de o parte, si depasirile in consumurile de resurse, pe de alta parte. Aceasta a permis luarea unor decizii care sa duca la recuperarea unor intarzieri in derularea proiectului, lucru foarte important avand in vedere clauzele contractuale destul de severe din acest punct de vedere. In cazul acestei lucrari, aplicarea tehnicilor si instrumentelor performante de management de proiect a avut un rol important in mentinerea proiectului in bugetul estimat, prin evidentierea timpurie a tendintelor de depasire de buget.

Experienta de 3 ani a companiei DIEKAT CONSTRUCT in utilizarea sistemelor de project management este pozitiva, conducand la o mai buna urmarire a derularii proiectelor, atat ca desfasurare in timp, cat si ca incadrare in bugetele estimate. Daca la inceput exista o anumita ruptura intre programul de devize folosit pentru elaborarea ofertei economice si sistemul de management de proiect folosit in planificarea si urmarirea derularii lucrarilor, prin folosirea programului DEVPLAN CONVERTER aceasta ruptura a fost eliminata, cele trei pachete de programe constituind un sistem de unelte software care se completeaza firesc si sunt de mare utilitate pentru planificarea si urmarirea proiectelor.

dr.ing. Augustin Purnus - TotalSoft
ing. Bogdan Tilea - Diekat Construct