Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.5/2001
Antreprenorul
nr. 5/2001

 

PERI - gigantul cofrajelor

Succesul betonului, cu siguranta cel mai important material de constructii al secolului XX, n-ar fi fost posibil fara utilizarea armaturilor din otel si fara evolutiile spectaculoase din domeniul tehnicii cofrarii.
Betonul s-a impus ca material universal, apt de a fi folosit in aproape toate tipurile de lucrari de constructii, de la constructia de locuinte si cladiri pentru birouri, hale industriale, pana la cea de baraje, diguri, poduri, tunele etc. Pretul sau scazut, avand in vedere elementele componente - ciment, agregate, otel - a permis o adevarata explozie a utilizarii acestui material. S-au dezvoltat adevarate industrii, cum ar fi cea a cimentului sau cofrajelor. Pe de alta parte, evolutia industriei cofrajelor din ultimii ani a dus la inlocuirea materialelor traditionale - cherestea, cuie - cu materiale moderne, ca profilele usoare din otel sau aluminiu si materialele lemnoase stratificate. Astfel, in ultimii 30 de ani, cofrajele au cunoscut o evolutie proprie si extrem de dinamica, de la cele de lemn, la cele de inalta tehnologie, executate din materiale usoare, autoridicatoare sau cu elemente de sprijin proiectate cu ajutorul calculatorului. Aceasta evolutie nu ar fi fost posibila fara existenta firmei PERI, considerata un adevarat gigant al cofrajelor.

PERI - Scurt istoric

Arthur Schwörer, presedinte PERI Firma PERI este relativ tanara, bazele ei fiind puse in anul 1969, la Weissenhorn, in Bavaria, de catre Artur Schwörer, care este si actualul presedinte al firmei si a carui conceptie si filizofie si-a pus cu fermitate amprenta pe evolutia firmei.
Acum 32 de ani dl. Schwörer, specialist in prelucrarea lemnului, a decis parasirea firmei familiei sale pentru a-si crea o mica firma proprie, axata pe productia de cofraje.
Numele de PERI a fost luat dupa prefixul grecesc similar, care are semnificatia de "in jurul", in felul acesta sugerandu-se modul in care cofrajele imbraca viitoarea structura de beton. Evolutia firmei a fost deosebit de spectaculoasa, PERI ocupand in prezent locul de lider pe piata producatorilor de cofraje.

Profil de firma

Rezervor de apa la Cluj Firma PERI a fost si este implicata in numeroase proiecte si lucrari de constructii de prima marime din intreaga lume. Ca exemplu in acest sens se poate da recentul proiect finalizat, de mare anvergura - Oresund -, autostrada pe 4 benzi si pod care leaga Suedia de Danemarca, iar printre proiectele in curs de finalizare, noua gara din aeroportul Frankfurt. PERI este in prezent producator si furnizor de sisteme de cofraje, schele si esafodaje, oferind si servicii de specialitate in domenii ca: proiectare, consultanta si asistenta tehnica, software de proiectare, servicii de inchiriere. PERI ofera sisteme de cofraje care rezolva orice tip de solicitare legata de turnarea unei structuri de beton. Ca dezvoltare mai recenta PERI prezinta oferte si in domeniul platformelor suspendate pentru lucru la inaltime, al schelelor si esafodajelor, domeniu in care se extinde si unde spera sa obtina o pozitie importanta in viitorul apropiat.
Circa 75% din cifra de afaceri se realizeaza din export, modalitate de promovare in intreaga lume a sistemelor de cofrare moderne. Vanzarile realizate in anul 2000 s-au cifrat la 429 mil EURO iar previziunile pentru 2001 se situeaza la nivelul de 476 mil. EURO, ceea ce inseamna o crestere de aproape 11%. Cifra de afaceri realizata in anul 2000 s-a apropiat de pragul de 500 mil. US$.
In prezent PERI are 3.000 de angajati si este reprezentata prin filiale in 50 de tari in intreaga lume, inclusiv in Romania.
Nu este lipsit de importanta faptul ca divizia de proiectare a firmei PERI dispune de puncte de lucru cu peste 600 de statii de proiectare asistata, legate in retea, precum si de peste 500.000 de schite tehnice, ce reprezinta solutii de cofraje. Ultimele evolutii includ utilizarea de software specializat ELPOS si PERICAD pentru proiectarea asistata de calculator a solutiei de cofrare.

Conceptie si dezvoltare

Rezervor apa la vama Giurgiu Firma PERI a urmarit inca de la inceputul activitatii sale sa ofere cofraje si esafodaje care sa permita o desfasurare mai rapida, mai usoara si mai sigura precum si rationalizarea si perfectionarea continua a lucrarilor de turnare a betoanelor. Aceasta inseamna, printre altele, o importanta deosebita acordata inovarii tehnologice si dezvoltarii de noi produse. La recentul Targ International de materiale si echipamente pentru industria constructiilor, BAUMA 2001, desfasurat la Munchen, si care reprezinta barometrul pietei tehnologiilor, utilajelor si materialelor pentru constructii din intreaga lume, firma PERI a lansat peste 20 de produse noi, printre care Vario Plus, sistemul de fixare VKS si sistemul de parapeti GKB, folosit in situatiile speciale in care inaltimea unui pod este prea mica pentru asigurarea traficului.
In conceptia firmei PERI, factorul decisiv in tehnologia cofrajelor este inovatia, care este chiar mai important decat factorul de pret. Se stie ca pretul materialelor folosite pentru producerea betonului pe santier este neglijabil in raport cu manopera, care este de circa 5 ori mai mare. Concluzia trasa de firma PERI este ca antreprenorii care fac achizitii numai in functie de pret, fara a lua in calcul avantajele oferite de tehnica - viteza de executie, calitate finisaj, simplitate in utilizare - fac o falsa economie. Pentru dezvoltarea elementelor inovative in tehnologiile de cofrare, firma PERI conduce o intensa activitate de cercetare si proiectare. Źn centrul preocuparilor privind aceasta activitate sta ca obiectiv proiectarea si producerea de sisteme caracterizate prin simplitatea operarii si nu sisteme complicate. Źn vederea impartasirii experientei si ideilor privind solutiile de cofrare, calculatoarele si statiile ingineresti ale firmei sunt conectate in cadrul unei puternice retele specializate, managementul informational jucand in conceptia firmei PERI un rol esential.
Pornind de la ideea ca sistemele de cofrare reprezinta produse de complexitate si tehnicitate inalta, strategia firmei PERI a fost ca o buna parte din totalitatea cofrajelor produse de firma sa fie inchiriate. De aceea, termeni ca service, piese de schimb, logistica si intretinere sunt in permanenta in atentia manageriatului firmei. Cofrajul, ca un produs specific industriei constructiilor, necesita intretinere, curatare, piese si componente de schimb; el nu poate fi vandut fara serviciile suplimentare necesare pe intreaga durata de viata. Toate acestea fac din domeniul cofrajelor unul in care logistica joaca un rol important. Filozofia firmei PERI este de a dezvolta, in tarile unde activeaza, filiale puternice, cu depozite dotate cu stocuri de cofraje, care sa acopere necesitatile pietei locale.
Este cunoscut faptul ca sistemele de cofrare traditionale, executate pe santier, precum si manopera pentru lucrarile pregatitoare pentru turnare prezinta costuri ridicate. O economie semnificativa la acest capitol se obtine prin folosirea unor sisteme de cofrare moderne, de mare productivitate si eficienta, prin care se acopera costurile de inchiriere ale acestora. Costul inchirierii cofrajelor trebuie pus in balanta cu economiile obtinute prin viteza sporita de montare/demontare a cofrajului si, implicit, cu viteza mai mare de executie a structurii de beton, numarul de refolosiri precum si cu simplitatea si usurinta in utilizare. Astfel, datorita avantajelor importante pe care le ofera prin integrarea inovatiei in elementele sale, sistemele de cofrare moderne produse de firma PERI genereaza economii importante precum si o calitate superioara a betonului armat.
In sfarsit, in conceptia PERI, cea mai importanta contributie la succesul firmei a fost adusa de numerosii angajati de valoare din toate departamentele, foarte motivati si care lucreaza in echipa, orientarea ecologica jucand, de asemenea, un rol extrem de important.

PERI - inovatorul cofrajelor

Pod Portile de Fier II la Dunare Numeroase inventii si inovatii au marcat evolutia de la infiintare si pana in prezent a firmei PERI, care este perceputa ca fiind inovatorul in tehnologia cofrajelor iar, incepand cu anul 1998, inclusiv in domeniul schelelor si esafodajelor.
Datorita inovatiei permanente, PERI ofera elemente mai simple pentru sistemele de cofraje. Źn cazul unei lucrari de montare de cofraje se ajunge, de exemplu, ca prin folosirea unui sistem de cofraje PERI sa fie utilizate doar 705 componente, fata de 848 necesare unui sistem de cofraje al unei alte firme luate ca referinta, deci cu aproape 17% mai putin. Utilizarea unui numar mai mic de componente permite o economie de timp si, corespunzator, o crestere semnificativa a productivitatii.
Un calcul simplu arata ca un numar mai mic de componente ale unui sistem de cofraje asigura o productivitate mai mare cu 0,1 m2/ora la montarea cofrajelor. Cu o productivitate medie suplimentara de 0,075 m2/ora, un pret mediu al manoperei de 30 USD/ora (specific in activitatea de constructii intr-o tara occidentala) si un numar de minim 8 reutilizari, se poate ajunge la o economie de 18 USD pentru 1 m2 de cofraj. Avand in vedere ca inchirierea cofrajului se face la un pret uzual de 16,5 USD/m2 rezulta ca un sistem de cofrare de calitate isi acopera practic singur cheltuielile de inchiriere. Argument care pledeaza in favoarea sistemelor de cofraje PERI.
Trebuie mentionate si alte elemente care tin de inovare si care contribuie substantial la decizia pentru alegerea uneia sau alteia din ofertele pentru cofraje: capacitatea portanta, durabilitatea, rezistenta, numarul de elemente folosite, numarul de reutilizari, simplitatea si usurinta in utilizare etc., reflectate, in final, in costuri mai reduse.
De asemenea, calitatea si precizia dimensionata a suprafetei betonului turnat cu un cofraj de calitate duc la o reducere substantiala a costurilor de finisare. In acest sens trebuie mentionat ca suprafetele betoanelor turnate cu cofraje PERI sunt plane, nu prezinta denivelari si asperitati.

Fabrica de ciment Hoghiz Cofrajul nu este un simplu material, ci un sistem care poate furniza eficienta si calitate la un cost total redus. Este necesar deci ca producatorii de cofraje sa faca procesul de productie mai eficient iar, la randul lor, constructorii sa adopte o conceptie similara in lucrarile de constructie.
In Romania, PERI dispune de mai multi ani de o reprezentanta care ofera cofraje prin inchiriere si vanzare, cu o pozitie de leader pe acest segment de piata.
Numeroase si importante lucrari de constructii din tara noastra au beneficiat de avantajele cofrajelor PERI.

Pentru informatii suplimentare:
PERI ROMANIA S.R.L.
Sos. Bucuresti - Ploiesti DN1, km 20+150, 8113 Balotesti
Tel.: 01-795 24 19; Fax: 01-795 24 20