Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.6/2001
Antreprenorul
nr. 6/2001

 

Participarea ARACO la Forumul International de Investitii pentru Europa Centrala si de Sud-Est

In zilele de 10 si 11 octombrie 2001 s-a desfasurat la Bucuresti, sub patronajul Primului Ministru al Romaniei, Dl. Adrian Nastase, unul din principalele evenimente dedicate relansarii procesului investitional, tema pentru care Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii - ARACO - actioneaza consecvent, in interesul membrilor sai.

La Forum a participat Seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Reprezentantul rezident PNUD la Bucuresti, Seful Delegatiei Europene in Romania, Emisarul Regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Ministrul Dezvoltarii si Prognozei, Secretarul General al Consiliului de Afaceri al Cooperarii Economice in zona Marii Negre, presedintii principalelor banci de investitii si fonduri de investitii, oameni de afaceri romani si straini, reprezentanti ai asociatiilor profesionale si patronale; de asemenea, au fost prezenti conducatori ai unor importante societati de antreprenori, proiectanti, consultanti, furnizori de materiale si echipamente pentru constructii.
Reprezentantul ARACO a prezentat tema "Rolul antreprenorilor de constructii la pregatirea si realizarea investitiilor" in cadrul panelului "Investitiile in infrastructura de transporturi, lucrari publice si constructii de locuinte".

La acest panel au mai fost prezentate temele:
- Investitii in infrastructura prin parteneriat public-privat, prezentat de dl. Marius Sorin Bota - Secretar de Stat la MLPTL.
- Infrastructura in transporturi in Municipiul Bucuresti, prezent si perspective, prezentat de Gheorghe Udriste - Director la Primaria Generala a Capitalei.
- Programul ECOLINKS - Componenta de transfer tehnologic in Romania, prezentata de dl. Jonathan L. Marks, atasatul comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
- Rolul activitatii de consultanta in atragerea finantarii proiectelor de investitii in infrastructura, prezentat de dl. Marian Dobrin - Director la Institutul de Studii si Proiectari Energetice - ISPE.
- Consideratii privind proiecte prioritare in domeniul infrastructurii in Romania, in contextul integrarii retelelor de transport pan-european, prezentat de dl. Cornel Martincu - Director General IPTANA.
- Ce pot face serviciile de expertiza in domeniul investitiilor pentru IMM-uri, prezentat de dna Marion Strömer - Director de proiect la Senior Expert Service.

In interventia sa, reprezentantul ARACO a prezentat evolutia investitiilor in perioada 1990-2001 si influenta asupra sectorului de constructii din Romania, comparativ cu unele tari din UE.
Se constata ca in tarile membre ale UE variatiile volumului de investitii sunt de maximum ±5-7 % anual fata de scaderile spectaculoase de 18Ö20 % in anii 1998-1999 in tara noastra. Aceste "socuri" au avut influente nagative asupra societatilor de constructii.
Subliniind faptul ca evolutia investitiilor constituie barometrul cresterii economice, reprezentantul ARACO a amintit ca peste
7 % din fortele de munca activa lucreaza in sectorul de constructii si fiecare salariat din constructii asigura 4-5 locuri de munca in alte sectoare economice, acestea fiind motive intemeiate pentru relansarea procesului investitional.
Astfel, pe plan intern, ARACO a participat alaturi de ADER la elaborarea Strategiei Nationale de Dezvoltare a Romaniei, la actiunile privind eliminarea blocajului economic, diminuarea fiscalitatii, eliminarea parcticarii muncii la negru, armonizarea legislatiei.
In programul asociatiei se afla actiuni pentru crearea unui sistem legislativ coerent si stabil, fundamentat pe reglementari precise, independente de alternantele la guvernare, in scopul relansarii investitiilor si atragerii resurselor externe in investitii, pentru protejarea concurentei loiale si a competitiei.
In cadrul acestor actiuni, ARACO a participat direct la corelarea actelor normative privind achizitiile publice. Noile reglementari in acest domeniu sunt aliniate la sistemul legislativ european si asigura o mai buna transparenta in domeniul achizitiilor publice pentru consultanta, proiectare si executie de lucrari.
Pe plan extern, ARACO, in calitate de membru al Federatiei Industriei Europene a Constructiilor - FIEC, participa la elaborarea Directivelor Europene ce privesc activitatea de investitii, statistica in constructii, circulatia libera a fortei de munca, legislatia muncii, protectia mediului, relatia dintre antreprenorul general si subantreprenori.
Pentru investitorii straini s-a dat astfel un semnal ferm privind capacitatea firmelor romanesti de proiectare si consultanta de a elabora studii si proiecte compexe pentru toate categoriile de lucrari, mentionand experienta acestora in realizarea unor proiecte de anvergura (porturi, aeroporturi, drumuri, autostrazi, linii CF, poduri de mare deschidere, hidrocentrale, termocentrale, canale navigabile si de irigatii, cladiri industriale de toate tipurile, locuinte, alimentari cu apa, statii de epurare si alte utilitati urbane).
Pentru autoritatile guvernamentale, institutiile financiare internationale si banci au fost semnalate de catre ARACO unele disfunctii observate la obiective finantate cu credite externe, incepand cu unele cazuri in care sunt impusi consultanti externi, insuficient de capabili, se inscriu in caietele de sarcini conditii restrictive pentru firmele romanesti (garantii exagerate, capabilitate necorelata cu obiectivul de investitii etc.), cerinte tehnice exagerate sau care directioneaza achizitiile catre anumiti furnizori, se formeaza un circuit greoi al decontarilor care conduce la plata nejustificata a unor penalitati.
S-a semnalat, de asemenea, faptul ca din investitiile promise si incluse in unele contracte de privatizare s-a finantat numai o cota redusa, iar in unele din cazurile in care s-au realizat investitii, acestea sunt supraevaluate, neexistand un sistem de urmarire a acestor investitii.
Antreprenorii romani, inclusiv proiectantii, consultantii, precum si producatorii de materiale si echipamente de constructii si instalatii, reuniti in ARACO - ca asociatie patronala si profesionala reprezentativa la nivel national - se manifesta ca parteneri activi pe piata constructiilor si isi afirma disponibilitatea de a participa in continuare la perfectionarea legislatiei in domeniu, armonizarea reglementarilor cu cele ale UE si aplicarea corecta a acestor reglementari.
Ne afirmam disponibilitatea de a participa la elaborarea CODULUI INVESTITIILOR din dorinta de a diminua efectele negative actuale determinate de necorelarea dintre diferitele prevederi si, de asemenea, de interpretare subiectiva a lor.
Interventia ARACO la FORUMUL INTERNATIONAL DE INVESTITII s-a incheiat cu apelul catre furnizorii decizionali de a intreprinde masurile necesare pentru a fluidiza circuitul investitional prin introducerea programelor multianuale de investitii, corelarea finantarii cu termenele de executie, intarirea regimului contractual, transparenta la desfasurarea procedurilor de achizitie publice, o mai buna si eficienta implicare a consultantilor si responsabililor de lucrari in derularea procesului investitional.

Avand in vedere volumul mare - de ordinul miilor de obiective incepute si neterminate - si a cerintelor de lucrari noi, fata de posibilitatile reale de finantare sunt necesare criterii de stabilire a prioritatilor, o mai mare exigenta si competenta la avizarea proiectelor. Este necesara o mai buna informare a potentialilor investitori asupra proiectelor existente, asupra obiectivelor incepute si neterminate care, cu un efort financiar minim, pot fi puse in functiune si exploatate eficient.
De asemenea, este utila o mai buna corelare a programelor de investitii de interes national, pentru dezvoltare regionala si dezvoltare transfrontaliera, retele europene, programe de dezvoltare structurala, in scopul atragerii de noi surse de cofinantare a investitiilor inclusiv prin parteneriat public - privat.
Avem convingerea ca, atat criteriile adresate, cat propunerile formulate in interventia reprezentantului ARACO, nu vor supara pe cei implicati, ci vor constitui un semnal pozitiv pentru relansarea investitiilor in conditii de eficienta.

ing. Liviu DASCHIEVICI
Director General ARACO