Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.6/2001
Antreprenorul
nr. 6/2001

 

IMPOTRIVA INCENDIILOR - materiale incombustibile din vata minerala ROCKWOOL

Cea mai buna protectie impotriva incendiilor consta in utilizarea de materiale incombustibile.
Intrucat materialele termoizolante sunt intalnite practic in intreaga cladire - de la acoperis, fatada, plansee si pereti de compartimentare, pana la izolarea conductelor de alimentare si a canalelor de ventilatie - ele pot influenta aparitia si propagarea incendiilor.

Materialele termoizolante incombustibile de tipul vatei minerale ROCKWOOL impiedica propagarea focului si protejeaza elementele de constructie impotriva actiunii acestuia.
Propagarea incendiului nu este insa singura problema. Se estimeaza ca aproximativ doua treimi din pierderile de vieti omenesti sunt cauzate nu de flacari, ci de gaze toxice (de exemplu dioxina).
Alegerea materialelor termoizolante trebuie facuta avandu-se in vedere si cerinta de a nu degaja gaze toxice la temperaturi inalte.
Materialele termoizolante din vata minerala ROCKWOOL sunt neinflamabile A1 (DIN 4102), incombustibile C0 (STAS 8558). Fabricate din roci vulcanice, aceste materiale au punctul de topire la peste 1000°C si nu degaja gaze toxice in conditiile unui incendiu.
 

Protectia la actiunea focului, o problema ce ne priveste pe toti

Un mod simplu si eficient de protectie impotriva focului, atat in cazul constructiilor noi, cat si in actiunile de renovare a cladirilor vechi, consta in utilizarea de materiale termoizolante incombustibile.
La alegerea materialului termoizolant se vor urmari nu numai proprietatile sale higrotermice si absenta oricaror efecte daunatoare pentru sanatate (biosolubilitatea, de exemplu) ci, in primul rand, ca el sa fie din clasa superioara - A1 (neinflamabil) in privinta protectiei la actiunea focului. Putine sunt materialele de constructie care satisfac toate aceste criterii. Vata minerala ROCKWOOL se numara printre ele.
In caz de incendiu, materialele din clasa de protectie A1 impiedica propagarea flacarii, protejeaza circulatia persoanelor pe casa scarilor si ofera echipelor de pompieri un timp mai indelungat de interventie in lupta pentru salvarea vietilor omenesti si a bunurilor.
Vata minerala nu degaja gaze toxice nici la temperaturi inalte, si in plus ea previne propagarea exploziva a flacarilor, temutul "flash-over".
Cum s-a mai spus, fibrele de vata minerala prezinta o rezistenta ridicata la foc, putand suporta temperaturi de peste 1000°C fara a se topi. Atunci cand produsele sunt supuse unei temperaturi ridicate, liantul de rasina se evapora; acest fenomen se produce numai in stratul superficial incins.
Chiar si in absenta liantului, fibrele minerale raman intacte, protejand restul materialului.
Atunci cand este integrata in elementele structurale ale unei constructii, vata minerala Rockwool actioneaza ca un ecran protector impotriva actiunii focului.
 

Protectia impotriva incendiilor in cazul cladirilor publice

Cladirile de folosinta publica se caracterizeaza prin aceea ca in multe cazuri ele adapostesc un numar mare de persoane. Proiectantului ii revine o raspundere pe masura in ceea ce priveste asigurarea securitatii acestora.
Protectia preventiva impotriva incendiilor trebuie sa joace un rol central in proiectarea si executia unor astfel de cladiri.
Unul din principalele aspecte este alegerea materialelor termoizolante utilizate de la acoperis, fatada, plansee si pereti de compartimentare, pana la izolarea conductelor de alimentare si canalelor de ventilatie.
Proiectantului si constructorului le revine obligatia de a decide daca vor alege un material care isi va indeplini strict rolul de izolatie, sau daca vor apela la un material incombustibil de tipul vatei minerale ROCKWOOL, care ofera in plus o protectie la actiunea focului.
Materialele folosite la executia fatadelor pot juca un rol decisiv in propagarea flacarilor prin intermediul invelisului exterior, de la un etaj spre cele superioare.
Materialele termoizolante incombustibile confera o siguranta sporita si acoperisurilor terasa. In plus, ele reduc la minim riscul de incendiu in faza de constructie sau in timpul lucrarilor de reparatii.
Conceptia generala este cea decisiva. Eficienta unor solutii de detaliu exceptionale in sine poate fi compromisa de prezenta unor zone critice.
Proiectantul unei cladiri publice trebuie sa verifice permanent ce solutii sunt cele care ofera avantaje si eficienta maxime.
Pentru izolarea termica, alegerea materialelor incombustibile de tipul vatei minerale ROCKWOOL atat la interior cat si la elementele de fatada satisface de regula cele mai exigente cerinte.