Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.7/2001
Antreprenorul
nr. 7/2001
C U P R I N S
EVENIMENT TEHNOLOGIE OPINII PROFIL DE FIRMA INCERCARI INSTALATII ECHIPAMENTE MATERIALE MANAGEMENTUL PROIECTELOR INFRASTRUCTURA
E V E N I M E N T
  • Batimat 2001 - Salon international de constructii - Ion Diamandi
    • BATIMAT 2001 In 1999, la Paris-Expo, Porte de Versailles, in cadrul celui mai important salon - targ - expozitie pentru constructii din Europa, au participat peste 500.000 vizitatori, din care 18% din strainatate, o participare care atesta legitimitatea unei intalniri care are loc la fiecare doi ani.
      Lista obiectivelor pe care si le-a propus BATIMAT pentru editia din 2001 a cuprins, printre altele: asigurarea unui punct de intalnire a tuturor celor interesati (firme producatoare si intreprinderi, specialisti), analiza pietii si a evolutiilor tehnologiilor, structurii intreprinderilor, propuneri de viitor pentru piata, in stransa legatura cu tendintele economice. Primul obiectiv al BATIMAT 2001 - unanim acceptat - a fost de a releva sutelor de mii de vizitatori o sinteza relativa la actualitatea si perspectivele din lumea constructiilor.
      Asa cum s-a prezentat, prin volumul firmelor producatoare expozante, prin varietatea extrem de mare a produselor expuse, care a acoperit intregul domeniu al constructiilor, prin prezenta bogata a firmelor si produselor din numeroase tari ale Europei, BATIMAT 2001 a reprezentat o oglinda fidela a tendintelor tehnologice si de piata in domeniul constructiilor din Europa.
      Cifre statistice de prima importanta pentru editia din anul 2001:
      - suprafata neta de expunere: 133.699 m2;
      - numar de standuri: 2165/2428 societati, din care 26,5% si, respctiv, 33,41% din strainatate;
      - vizitatori care si-au anuntat participarea din timp: 140.000, din care 16% din strainatate.
      Peste 200 de ziaristi si jurnalisti acreditati, dintre care circa 50 din afara Frantei au fost prezenti la acest eveniment din domeniul constructiilor.

  • 120 de ani de la inaugurarea liniei Buzau-Marasesti - ing. Niculae Constantin, Director General, Presedinte CA CCCF SA
T E H N O L O G I E
O P I N I I
  • Licitatiile pentru expertize se justifica? - dr.ing. Petru Vernescu
    • Expertiza unei constructii care a trecut prin unul sau mai multe cutremure este lucrarea de baza pentru un viitor proiect de consolidare. Expertiza, analizeaza starea constructiei, explica modul ei de comportare in timpul cutremurelor suferite, explica avariile, prezinta un punct de vedere asupra capacitatii de rezistenta si, in final, formuleaza conceptia de consolidare, adica partea cea mai importanta pentru constructia respectiva.

P R O F I L   D E   F I R M A
  • "Traditia ajuta prezentul si ne gireaza viitorul!"
    • Interviu cu ing. Stefan Badea, dir.gen. al intreprinderii brasovene TUNELE BRASOV S.A.

I N C E R C A R I
  • Metode de determinare a caracteristicilor geamurilor termoizolante - fiz. Constanta Marin Perianu, ing.fiz. Ioana Vitca, dr.ing. Adrian Tabrea - INCERC Bucuresti
    • In ultimii 10 ani, in Romania au fost fabricate si agrementate din punct de vedere tehnic tot mai multe tipuri de geamuri termoizolante realizate din sticle clare, cu proprietati speciale de absorbtie sau reflexie a radiatiei solare, sticle de joasa emisivitate si sticle de securitate.
      Geamurile termoizolante sunt produse prefabricate compuse din doua sau mai multe foi de sticla, separate pe contur printr-un profil distantier si asamblate cu diverse produse de lipire si etansare. Foile de geam pot fi, in principal, din sticla float sau din sticla trasa.
      Pentru aprecierea performantelor acestor tipuri de geamuri, in cadrul Laboratorului Protectie Termica si Economie de Energie din INCERC Bucuresti, au fost studiate si adoptate o serie de metode moderne de incercare ce vizeaza proprietatile speciale conferite de noile tehnologii de realizare a geamurilor termoizolante.

I N S T A L A T I I
E C H I P A M E N T E
  • Gama HUNTER - sistem de irigatii inteligente - ing. George DUMITRESCU, ing. Sorin MATEI
    • Dupa 1990, tot mai multa lume isi doreste sa scape de infernul orasului si sa se retraga in propria oaza de liniste. Astazi, exista si posibilitati. Stau marturie noile cartiere rezidentiale care cresc pe zi ce trece in afara oraselor. Imaginati-va acum o gradina cu arbusti, flori si alte plante decorative, inconjurate de gazon. Doriti sa irigati o astfel de suprafata folosind un sistem de furtune desfasurate peste tot, iar dispozitivele de udare sa fie clasicele aspersoare cu spin? Putin probabil. Ar fi o imagine neplacuta, care ar strica toata frumusetea gradinii dumneavoastra, ca sa nu mai vorbim de cat de neuniform sunt udate plantele.
      Sisteme de irigatii Hunter Alternativa o reprezinta sistemul modern de irigatii HUNTER (SUA), in care aspersoarele sunt amplasate sub nivelul solului, duza de pulverizare a apei impreuna cu tija telescopica ridicandu-se automat in momentul in care se incepe irigarea, datorita presiunii apei. In plus, alimentarea aspersoarelor se face prin conducte de polietilena ingropate la o adancime de 20 cm. Se elimina astfel aspectul neplacut si se asigura totodata o foarte buna protectie a acestora fata de diversi factori perturbatori, cu mentiunea ca, in perioada de iarna, din cauza conditiilor climatice de la noi, instalatia trebuie golita de apa.

M A T E R I A L E
  • Lemnul - un material foarte bun pentru construirea locuintelor (II) - prof.univ.dr.ing. Mihai TEODORESCU, asist.univ.drd.ing. Bogdan POTORAC - UTC Bucuresti
    • Lemnul utilizat in constructii este expus, in general, la urmatoarele grade de risc de degradare:
      - gradul 1 - lemnul utilizat in interiorul constructiilor, unde nu exista pericolul de umidificare care sa favorizeze instalarea si dezvoltarea ciupercilor xilofage (lambriurile, scarile interioare, grinzile si stalpii aparenti, pardoselile etc.);
      - gradul 2 - lemnul utilizat in locuri in care exista conditii minime de degradare de catre ciupercile xilofage, dar prezinta riscul unor atacuri de catre insectele xilofage (peretii exteriori, elementele sarpantei: capriori, popi, pane etc.);
      - gradul 3 - lemnul care prezinta riscul de biodegradare de catre ciupercile si insectele xilofage si la care umidificarea poate alterna cu uscarea, iar umiditatea lui poate ajunge la 30% (peretii exteriori, peretii din lemn rotund, balcoanele, scarile exterioare, balustradele exterioare etc.);

  • Materiale termoizolante cu destinatii speciale
    • Concernul austriac Schmid Industrieholding GmbH produce materiale de constructii performante pe plan european de peste 40 de ani. Austrotherm Com srl, membra a concernului, produce materiale termoizolante in Romania inca din anul 1999.

M A N A G E M E N T U L   P R O I E C T E L O R
  • Bucharest International Cargo Center si Primavera Project Planner P3 - dr.ing. Augustin Purnus - TotalSoft, Daniel TANASOIU - A.C.M.S.
    • Cu o prezenta extrem de activa pe piata constructiilor, A.C.M.S. S.A. se dovedeste a fi una dintre cele mai dinamice antreprize de constructii din Bucuresti. A.C.M.S. S.A. este o societate pe actiuni cu capital privat constituita in 1993 din dorinta de a realiza o entitate capabila ca in scurt timp sa poata asigura beneficiarilor serviciul de antreprenor general, raspunzand celor mai exigente solicitari din sfera constructiilor.
      Domeniul de activitate il constituie realizarea de constructii civile si industriale, constructii de drumuri si poduri, reparatii si intretinere la constructiile civile si industriale, proiectare si arhitectura, lucrari de instalatii, precum si activitatea de consultanta in domeniul constructiilor civile si industriale.
      Portofoliul de lucrari executate sau in curs de executie cuprinde: Bucharest Financial Plaza, World Trade Plaza, Hotel Sofitel, Hotel Intercontinental, Centrala si birouri Connex, Magazine Connex, Restaurante McDonald's, Benzinarii Shell, Hotel Continental, Banca Bucuresti, Sala de conferinte Romexpo, Hotel Nord-Bucuresti, Uzinimportexport-Bucuresti, Banca Anglo-Romana, Ansamblu Rezidential Str. Grigore Gafencu, Bucuresti.

I N F R A S T R U C T U R A
  • Proiecte prioritare in domeniul infrastructurii de transport - dr.ing. Cornel Martincu, dir.gen. IPTANA SA
    • Candidata pentru aderare la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru a-si aduce sectorul de transporturi la nivelul celui din UE. Aceasta presupune elaborarea de strategii si programe pe termen mediu si lung si, bineinteles, promovarea unui portofoliu de proiecte a carui transpunere in realitate trebuie accelerata si sustinuta din punct de vedere financiar.
      Dezvoltarea retelei nationale de transport trebuie corelata cu cerintele integrarii europene a retelei de transport, pentru a se asigura interoperabilitatea, protectia mediului si siguranta circulatiei.
      Proiectele majore pentru infrastructura de transporturi sunt cele prevazute a se realiza pe traseul coridoarelor pan-Europene IV, IX si VII stabilite la Creta si Helsinki de Conferinta Europeana a Ministerului de Transporturi. Analiza necesarului de infrastructura de transport in tarile din Europa centrala si de est, desfasurata sub egida Uniunii Europene (pe reteaua denumita generic "reteaua TINA" arata ca pentru Romania sunt necesare circa 11,0 mld. Euro in perioada 2001-2015, cu o repartitie echilibrata, circa 5,0 mld EURO pentru infrastructura rutiera si circa 5,0 mld EURO pentru infrastructura feroviara, diferenta fiind pentru infrastructura de transport naval si aerian.


Firme
sus