Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.7/2001
Antreprenorul
nr. 7/2001

 

BATIMAT 2001


Batimat 2001 - Salon international de constructii

BATIMAT 2001 In 1999, la Paris-Expo, Porte de Versailles, in cadrul celui mai important salon - targ - expozitie pentru constructii din Europa, au participat peste 500.000 vizitatori, din care 18% din strainatate, o participare care atesta legitimitatea unei intalniri care are loc la fiecare doi ani.
Lista obiectivelor pe care si le-a propus BATIMAT pentru editia din 2001 a cuprins, printre altele: asigurarea unui punct de intalnire a tuturor celor interesati (firme producatoare si intreprinderi, specialisti), analiza pietii si a evolutiilor tehnologiilor, structurii intreprinderilor, propuneri de viitor pentru piata, in stransa legatura cu tendintele economice. Primul obiectiv al BATIMAT 2001 - unanim acceptat - a fost de a releva sutelor de mii de vizitatori o sinteza relativa la actualitatea si perspectivele din lumea constructiilor.
Asa cum s-a prezentat, prin volumul firmelor producatoare expozante, prin varietatea extrem de mare a produselor expuse, care a acoperit intregul domeniu al constructiilor, prin prezenta bogata a firmelor si produselor din numeroase tari ale Europei, BATIMAT 2001 a reprezentat o oglinda fidela a tendintelor tehnologice si de piata in domeniul constructiilor din Europa.
Cifre statistice de prima importanta pentru editia din anul 2001:
- suprafata neta de expunere: 133.699 m2;
- numar de standuri: 2165/2428 societati, din care 26,5% si, respctiv, 33,41% din strainatate;
- vizitatori care si-au anuntat participarea din timp: 140.000, din care 16% din strainatate.
Peste 200 de ziaristi si jurnalisti acreditati, dintre care circa 50 din afara Frantei au fost prezenti la acest eveniment din domeniul constructiilor.

Teme majore

Pe parcursul manifestarilor si conferintelor, BATIMAT 2001 a ilustrat 6 teme majore care reflecta preocuparile actuale din zona productiei si pietei in domeniul constructiilor:
1. probleme ecologice: reducerea emisiilor de gaze, constructii ecologice, deseuri rezultate din constructii sau din demolari, tratamente antitermite etc.;
2. sanatate: calitatea aerului si a apei;
3. securitate: protectia constructiilor, incendiu, accidente in casa;
4. confort: reglementari termice 2000, reducerea nivelului de zgomot, calitatea instalatiilor si iluminatul;
5. ameliorarea calitatii produselor si muncii;
6. constructiile si noile tehnologii din informatica.


Concursul pentru inovatii - la editia a 14-a

Concursul pentru inovatii a constituit o veritabila rampa de lansare si promovare a noilor idei din sectorul industrial, in materie de functionalitate, competitivitate, confort si calitatea vietii.
Anul acesta s-au decernat cate 3 medalii - bronz, argint si aur - pentru fiecare din urmatoarele domenii: structuri si invelisuri, tamplarie, sisteme de inchidere si de protectie solara, organizarea spatiului, amenajari interioare si exterioare; acoperiri pentru pereti si pardoseala, decoratiuni; echipamente electrice, lupta contra focului; materiale si utilaje, metode si NTIC.
Ca o recunoastere a efortului reprezentantilor din industrie care au integrat cu succes un demers de design industrial in propria strategie de dezvoltare, trofeele pentru proiectare s-au acordat unui numar de 3 cupluri de laureati in domeniul industriei, si anume: design pentru fiecare din urmatoarele 8 categorii: structuri, tamplarie, sisteme de inchidere si automatizari, feronerie si accesorii, acoperiri pentru pereti si pardoseli, seminee, utilaje si echipamente, ambalaje.
Pentru a sublinia o faza din ce in ce mai mult integrata in conceptia produselor, design-ul a constituit tema unei conferinte: "Design-ul industrial, element care contribuie la crearea valorii" , prezidata de Francesco Giganti, arhitect DPLG si designer, fondator al cabinetului IDA, specialist recunoscut in domeniul produselor, elementelor si sistemelor pentru constructii.
Trofeele pentru placi ceramice ("In atentie, profesiunea de ceramist") s-au acordat in colaborare cu "Céramagazine", pentru a treia oara consecutiv, tuturor participantilor la un santier de ceramica (creator, produs/comerciant si constructor).
S-au prevazut 3 categorii (realizari interioare private, realizari interioare in localuri publice si realizari exterioare). Aceste premii au pus in lumina munca in echipa pentru realizarea celor mai remarcabile solutii.


Lemn pentru constructii

De o mare popularitate s-au bucurat prezentarile si aplicatiile lemnului, acest extraordinar material, mijloc pretios in lupta contra efectului de sera. S-au prezentat 6 modele in scop didactic, la scara 1:1, care au detaliat trei moduri de constructie, din cele mai uzuale: panouri, grinzi si lemn.
S-au prezentat peste 250 produse pe baza de lemn sau in asociere cu lemnul, pentru a demonstra vizitatorilor cat de surprinzator de modern este acest material care castiga tot mai mult interesul tuturor specialistilor.


Utilizarea pietrei in arhitectura

"Satul de piatra" s-a prezentat pe o suprafata de 500 m2 - un veritabil pol de atractie care a pus in valoare utilizarea rocilor in constructii. Tema pentru 2001 a fost: ipiatra in viata cotidiana si dorinta de a folosi piatrai. Prezentarea s-a facut pe baza unui parcurs de iinitierei interactiva, care a subliniat diferitele aspecte ale acestei filiere: materiale, extractie, transformari, aplicatii, restaurare, gravura, sculptura, formare, cercetare etc.


Tendinte in finisaje si decoratiuni

Incepand cu 1999, in acest sector s-a pus accentul pe materiale si culori, in 2001 subliniindu-se aplicatiile destinate pietei. Tot mai mult se cer aplicatii specifice si mai putin solutii generale. Din acest motiv, Batimat 2001 a prezentat 300 m2 de produse si solutii, rezultat al unei selectii a propunerilor expozantilor la salon si organizate pe sectoare de baza: invatamant, birouri, sanatate, comert si industrie, hoteluri, locuinte particulare.


Calitatea in constructii

Deviza specialistilor tehnici participanti la Forumul privind Calitatea in Constructii, organizat in colaborare cu Agentia pentru Calitate in Constructii, a fost: iinformare pentru a construi mai binei. Organizat sub semnul iDimineata tehniciii si iDupa amiaza calitatiii, acest loc de schimburi de informatii a garantat realizarea unui tur de orizont al noutatilor tehnologiei avansate si al normativelor aplicabile in constructii.


Tendintele privind piata constructiilor

Batimat 2001 s-a deschis intr-un moment in care piata constructiilor din Europa se afla intr-o faza de evolutie pozitiva. In sprijinul acestei idei este suficient sa reamintim ca Federatia Franceza pentru Constructii si-a mentinut pozitia in ceea ce priveste ritmul de crestere pentru domeniul constructiilor din Franta pentru anul in curs: si anume de + 2,6%, sub rezerva evolutiei situatiei geopolitice.
Pe domenii si subdomenii, tendintele cele mai dinamice ale pietei se manifesta pe urmatoarele sectoare: structuri de acoperis (produse finite, structuri pentru cladiri industriale care includ elemente de inchidere, baghete fixate prin lipire); tigle (tigla arsa, ardezie naturala, tigle din beton, fibre de ardezie si ciment, placi bituminoase); materiale izolante (vata de sticla, vata minerala si altele); produse utilizate pentru plafoane (...) ciment; materiale de etansare (bituminoase, sintetice, asfalt, SEL); elemente de canalizare (polietilena, PVC, cupru); placi ceramice; panouri derivate din lemn, produse placate (panouri aglomerate, panouri din fibre); vopsele; feronerie; tamplarie (din lemn, PVC, mixta, metalica); usi din placi; amenajari; geamuri destinate constructiilor; jaluzele sub forma de rulouri; produse pentru protectie exterioara (storuri verticale tip ecran, storuri cu element de sustinere, storuri cu element de sprijin drept).


Echipamente

In primul semestru al anului 2001 s-a constatat o crestere a vanzarilor echipamentelor de ridicare. In comparatie cu primul semestru al anului 2000 s-au inregistrat urmatoarele tendinte ale pietei:
- tractoare cu senile: +42%;
- incarcatoare cu senile: +43%;
- incarcatoare pe pneuri: +7%;
- excavatoare pe senile: +19%;
- excavatoare pe pneuri: +9%;
- miniexcavatoare: +11%;
- autogredere: +9%;
- betoniere: -13%;
- macarale mobile: -9%;
- macarale turn: -2%;
- platforme de lucru la inaltime: +15%.

NOUTATI  LA  BATIMAT
VELUX
VFA si VFB.
Fereastra verticala oscilobanta care se poate asocia cu ferestrele de acoperis pentru a obtine un geam in unghi care se poate deschide in lateral la 90°.
Producator: VELUX
 
Parex-Monorex.
Tencuiala dintr-un singur strat, semiusoara, care asigura protectia impotriva patrunderii apei, cu rol decorativ pentru fatade din zidarie, beton sau beton celular, cu respectarea particularitatilor regionale.
Producator: Lafarge Mortiers
Lafarge Mortiers

Ion Diamandi