Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.7/2001
Antreprenorul
nr. 7/2001

 


Bucharest International Cargo Center si Primavera Project Planner P3

Cu o prezenta extrem de activa pe piata constructiilor, A.C.M.S. S.A. se dovedeste a fi una dintre cele mai dinamice antreprize de constructii din Bucuresti. A.C.M.S. S.A. este o societate pe actiuni cu capital privat constituita in 1993 din dorinta de a realiza o entitate capabila ca in scurt timp sa poata asigura beneficiarilor serviciul de antreprenor general, raspunzand celor mai exigente solicitari din sfera constructiilor.
Domeniul de activitate il constituie realizarea de constructii civile si industriale, constructii de drumuri si poduri, reparatii si intretinere la constructiile civile si industriale, proiectare si arhitectura, lucrari de instalatii, precum si activitatea de consultanta in domeniul constructiilor civile si industriale.
Portofoliul de lucrari executate sau in curs de executie cuprinde: Bucharest Financial Plaza, World Trade Plaza, Hotel Sofitel, Hotel Intercontinental, Centrala si birouri Connex, Magazine Connex, Restaurante McDonald's, Benzinarii Shell, Hotel Continental, Banca Bucuresti, Sala de conferinte Romexpo, Hotel Nord-Bucuresti, Uzinimportexport-Bucuresti, Banca Anglo-Romana, Ansamblu Rezidential Str. Grigore Gafencu, Bucuresti.

Unul din obiectivele asumate de conducerea A.C.M.S. S.A. il constituie alinierea companiei la cerintele de performata cerute de piata, prin stapanirea celor mai noi tehnologii, folosirea unor materiale noi de constructii si, nu in ultimul rand, aplicarea principiilor managementului de proiect in cadrul lucrarilor de constructii.
In vederea cresterii eficientei, s-a hotarat introducerea unui sistem de control al costurilor si al termenelor de executie, prin achizitionarea si implementarea sistemului de management al proiectelor Primavera Project Planner P3. Aceasta a dus la reorganizarea activitatilor si la o restructurare a relatiilor dintre managementul superior atat cu departamentele, cat si cu ceilalti factori implicati in realizarea obiectivelor de investitii.

Bucharest International Cargo Center Lucrarea de referinta care a fost abordata aplicand aceste concepte si instrumente, o reprezinta Bucharest International Cargo Center.
Realizarea terminalului CARGO a ridicat probleme deosebite, atat datorita amplasarii sale intr-o zona cu regim special cat si datorita complexitatii lucrarii. Acest lucru a impus un timp de executie cat mai rapid. Printre investitori s-au numarat Lufthansa, Aeroportul Otopeni si Ion Tiriac. ACMS a executat aici peste 7000 m2 de hala si peste 2000 m2 de birouri pe o suprafata de platforme de 27000 m2. Toata executia a durat mai putin de 9 luni. O adevarata performata tehnologica o constituie executia halei metalice cu o latime de 60 m, compusa din doua deschideri de 30 m. Rezultatul este obtinerea unor spatii generoase de depozitare, fara elemente de sprijin intermediare care sa fragmenteze volumul respectiv.

Planificarea si urmarirea proiectului s-a facut cu ajutorul sistemului Primavera Project Planner. Compartimentul tehnic si cel de ofertare au furnizat datele de intrare. Acestea au constat din devizele lucrarii care au fost prelucrate prin intermediul sistemului de pregatirea si transferul datelor, Devplan Converter. Toate informatiile au fost analizate de catre factorii implicati in derularea lucrarii, rezultand o prima structura de planificare a investitiei. Acestea au fost transferate in Primavera Project Planner, obtinandu-se prima imagine de ansamblu a lucrarii, atat ca derulare in timp, cat si ca necesar de resurse materiale si forta de munca. In acest moment, managementul firmei a avut posibilitatea ca inca din faza de debut, sa vizualizeze intreaga derulare a lucrarilor de finisaje care, pentru incadrarea in termenul limita contractat, impuneau in primul rand un consum mare de forta de munca. Analizand histograma de resurse s-a constatat pe de o parte, pentru diverse activitati, varfuri inacceptabile si pe de alta parte, perioade de intrerupere. Scenariile elaborate au avut ca obiectiv stabilirea unei organizari tehnologice cat mai judicioase si eliminarea situatiilor de supraincarcare a resurselor. Aceasta a condus in final la o reducere substantiala a fortei de munca. Varianta optimizata a fost definita ca proiect tinta, de referinta si pe masura ce s-au definit noi solutii, acestea s-au introdus in proiect. Analiza stadiului lucrarilor s-a facut saptamanal, prin comparatie cu proiectul tinta, managementul superior al firmei avand posibilitatea de a lua masurile de corectie necesare in timp util. Au fost urmarite in acelasi timp si consumurile de resurse importante, avand la baza rapoartele de consumuri normate si cele de consumuri realizate. Aceasta a condus la o gestionare din ce in ce mai eficienta a acestora si evident, la o reducere a pierderilor.

Bucharest International Cargo Center Incadrarea proiectului Bucharest International Cargo Center in termenele contractate si urmarirea din ce in ce mai precisa a consumurilor de resurse cu efecte benefice asupra costurilor intregului proiect, il definesc ca pe un proiect de succes, in care decizia cea mai potrivita la momentul oportun, sustinuta de sistemul de management al proiectelor Primavera Project Planner, a avut un rol foarte important.




dr.ing. Augustin Purnus - TotalSoft,
Daniel TANASOIU - A.C.M.S.