Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.7/2001
Antreprenorul
nr. 7/2001

 

In constructii se impun tehnologii noi

Un model de casa executat cu noua tehnologie Oricand omul a dorit sa-si economiseasca banii, iar pe cei pe care ii are sa-i investeasca in lucruri pe care le poate folosi imediat.
A executa constructii cu materiale grele, cu umiditate mare si executate in timp indelungat trebuie sa apartina trecutului, deoarece aduce multe insatisfactii atat constructorului cat si beneficiarului.
In prezent trebuie executate lucrari cu materiale usoare, fara umiditate si cu executie rapida (2-3 luni).
La aceasta data in Romania se realizeaza majoritar constructii clasice din caramida si beton, ceea ce implica multe dezavantaje:
- timp mare de executie;
- cantitati mari de materiale de pus in opera si de transportat;
- procese tehnologice umede;
- numar mare de muncitori.
Din studiile realizate de autoritatile in materie de constructii rezulta ca, in tara noastra, cladirile realizate din beton si caramida au inceput sa se degradeze, reabilitarea lor reclamand un volum si mai mare de executie, care se adauga la necesitatea stringenta de investitii in constructii.
Ministerul polonez al planificarii si constructiilor arata in "Construction Market" ca in domeniul constructiilor din beton si caramida, volumul lucrarilor a scazut de la 66% in 1989 la 38% in 1994. Totodata se arata optimist in ce priveste prefabricatele cu structura din otel.
O tehnologie care sa reduca aceste dezavantaje ar fi atat in favoarea constructorului cat si a beneficiarului. Daca la acestea se adauga si un pret mai mic, se poate vorbi de mari avantaje.
Noua tehnologie consta in realizarea structurilor din:
- profile zincate usoare ca element de rezistenta;
- pereti interiori si exteriori placati cu OSB (asemanator PAL-ului de 6-16 mm) si gips-carton si termoizolatie din vata de sticla sau poliuretan;
- acoperis cu sarpanta si placi hidroizolatoare cu ardezie.
Restul lucrarilor de finisaje si instalatii sunt clasice: mocheta, gresie baie-hol-bucatarie, zugraveli var lavabil, instalatii electrice si sanitare cu dotari (grup sanitar cu cada baie, lavoar, WC si, la bucatarie, chiuveta cu picurator), dar mult mai usor de executat, datorita acestei noi structuri, ceea ce conduce la reduceri de timp si consum de materiale.
Calitatea lucrarilor este superioara.

Avantajele noii tehnologii
Structura de rezistenta, planseu si acoperis realizate cu noua tehnologie Aceasta tehnologie rezolva mai bine problemele referitoare la necesarul de constructii, rezultand urmatoarele avantaje:
1. executia lucrarilor mai rapida, prin reducerea timpului de executie cu 75%: 3 luni pentru o lucrare de 100 m2 (apartament 4 camere + dependinte, fara subsol);
2. costuri de executie mult mai mici (cca 50%);
3. rezistenta la grad mare de seismicitate;
4. cantitati mici de materiale de transportat si manipulat (20 t fata de 164 t, pentru apartamentul de 4 camere descris mai sus);
5. pierderi mici de materiale;
6. energia consumata este mult inferioara;
7. nu necesita utilaje grele si transporturi mari de materiale;
8. durata mare de viata a materielor inglobate;
9. executia nu depinde de conditiile atmosferice.

Avantaje economico-sociale
Avantajele acestei tehnologii, care aduce trei mari calitati: executia rapida, pret mic pe m2 construit si rezistenta mare la seismicitate, se extind si asupra domeniului social astfel:
- O circulatie rapida a capitalului acordat de stat pentru constructii de locuinte. Daca lucrarea se executa in 3 luni in loc de 24 luni, ca la constructiile clasice, inseamna ca se pot realiza, cu aceeasi valoarea a creditului, de 8 ori mai multe constructii.
- Incurajarea creditelor - lucrarea se realizeaza in 3 luni, deci in perioada de gratie a bancii pentru returnarea imprumutului. Dupa 3 luni, lucrarea fiind gata, benefiaciarul incepe activitatea si are de unde plati creditul, avand venituri din investitia terminata.
- Se pot executa lucrari de suprainaltare pe terasele blocurilor vechi. Nu este nevoie de fundatii, teren de constructii si racorduri exterioare. Inlaturand hidroizolatia veche, care are 90 t, se executa spatii de locuit a caror greutate este de 60 t.
- Executia lucrarilor nu prezinta procese umede, deci investitiile se pot realiza pe o perioada de 10-11 luni pe an, fata de 8 luni in solutia clasica, dar tinem cont de perioada de timp friguros.
- Pret foarte mic de executie, accesibil pentru o larga paleta de beneficiari (pret pe m2 - 250 $, fata de 350-400 $ pe solutia clasica: beton, caramida sau lemn) si in aceleasi conditii de rezistenta si confort termic.

Utilizari
Acest tip de constructii, realizate prin noua tehnologie, se preteaza la urmatoarele utilizari:
- constructii cu destinatie de locuinta;
- spatii comerciale;
- spatii de depozitare;
- sedii de firma;
- spatii administrative in constructii industriale;
- moteluri si hoteluri cu regim de P + 2;
- case de vacanta;
- statii benzina;
- constructii de depozite frogorifice.
Model P+1 Avand in vedere ciclul de viata foarte lung al acestor constructii si posibilitatea de recuperare a materialelor foarte usor si rapid (pentru constructia altor modele arhitecturale) produsul este deosebit de recomandat pentru viitor.
Potentialii clienti acopera un segment foarte larga - de la cei cu venituri medii-modeste pana la cei cu venituri mari - in conditiile in care se asigura acelasi grad de rezistenta, diferind doar finisajele.
In Romania s-au executat astfel de lucrari la Sinaia.

Pretul de deviz standard
Pretul de executie este foarte mic in comparatie cu lucrarile grele din caramida si beton.
Preturile mici de executie cuprind:
- structura de rezistenta din profile metalice zincate, usoare;
- placarea cu OSB si gips-carton;
- termoizolatie cu vata ISOVER;
- acoperis cu sarpanta si placi hidroizolatoare cu ardezie;
- finisaje interioare cu zugraveli din var lavabil, mocheta, gresie, faianta, tamplarie lemn;
- instalatii electrice;
- instalatii sanitare si dotari la baie si bucatarie.
La cererea beneficiarului se pot folosi materiale de calitate superioara, a caror valoare suplimentara se adauga la devizul standard.
Acest pret de executie nu cuprinde fundatia, deoarece aceasta difera de la beneficiar la beneficiar.

Siguranta constructiei
Prin noua tehnologie se asigura o siguranta a constructiei foarte mare:
- rezistenta seismica mare, pana la 8° Richter;
- izolatie termica foarte buna, echivalenta cu o zidarie de 38 cm;
- rezistenta la foc mare (>=F90), deoarece aceasta tehnologie nu foloseste elemente combustibile; factor de intarziere foc : F90;
- ciclul de viata al materialelor este foarte lung;
- grad inalt de confort.
Prin tehnologia de executie propusa, apartamentul se poate imutai foarte rapid - prin demontare - in alt cartier sau alt oras sau se poate recupera pana la 80% din material, in vederea executarii altor modele arhitecturale.
Prin noua tehnologie se poate construi o casa in 2-3 luni si la un pret care este aproape la jumatate fata de cel rezultat prin utilizarea vechii tehnologii.

ing. Mircea C.Mironescu