Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.8/2001
Antreprenorul
nr. 8/2001

 

bautec 2002


Temele centrale ale bautec 2002

Targurile sunt centre de comunicare, informare si dialog. Intr-o perioada conjuncturala descendenta pentru industria constructiilor, perioada de schimbari structurale si noi prioritati, organizatorii de targuri se confrunta cu sarcini noi. bautec 2002, Targul International de Constructii Berlin, isi asuma aceasta responsabilitate in fata expozantilor si vizitatorilor.
Sub motto-ul "A construi in viitor. A imbunatati cladirile existente. A asigura oportunitatile de afaceri", bautec 2002 (6-10 februarie) isi exprima obiectivul principal: targul international din Berlin va transmite acele impulsuri pentru constructia de cladiri noi sau modernizarea celor existente tuturor partenerilor de pe piata de profil, impulsuri care urmeaza sa revigoreze industria constructiilor in anul 2002.
Noile sarcini desprinse din evolutia actuala a pietei de profil imprima optimism pentru un climat de afaceri mai bun in constructii. Temele centrale ale bautec 2002 cristalizeaza de fapt sarcinile care ofera in prezent perspective bogate in sanse de afaceri proiectantilor, arhitectilor, constructorilor si instalatorilor, distribuitorilor si comerciantilor en-gros cu materiale de constructii, antreprenorilor si investitorilor, producatorilor de materiale de constructii.
Provocarea cea mai mare: cresterea nivelului calitativ al constructiilor existente printr-o modernizare cuprinzatoare. Modernizarea locuintelor, a cladirilor industriale, de afaceri si publice reprezinta principala sarcina a anilor urmatori. Din noua reglementare germana privind reducerea consumului de energie (EnEV) rezulta obligatii de dotare suplimentara a cladirilor vechi, care solicita un necesar cuprinzator de informatii. Toate temele referitoare la modernizarea cladirilor existente se gasesc ca tema principala a unui centru de consultanta "Marktplatz Altbau" (Piata cladirilor vechi) al BAKA (Bundesarbeitskreis Altbauerneuerung e.V. Berlin), precum si a diverselor seminarii si workshopuri cuprinse in programul cadru.
Viitorul constructiilor - determinat politic: locuinte convenabile si ecologice. Guvernul german are in vedere construirea in 2002 a cel putin 380.000 de apartamente. Astfel, constructia de locuinte primeste un impuls (determinat si de programe speciale de promovarea a constructiei de locuinte), impuls care se va reflecta si in desfasurarea bautec 2002.
Potential tot mai puternic: constructiile industriale si cele pentru modernizarea infrastructurii. Conform sondajelor din Germania rezulta o revigorare a constructiilor industriale si de modernizare a infrastructurii, ceea ce va contribui la relansarea sectorului in 2002 si anii urmatori.
Pe baza acestor teme centrale, bautec 2002 isi largeste oferta pentru antreprenorii si vizitatorii de specialitate: pentru prima data la un targ de profil vor fi simultan prezentate materiale de constructii, sisteme de constructii, tehnologii si proceduri sub deviza "Casa Completa", deviza care presupune unitatea dintre proiectare si constructie. Ca urmare, vizitatorii de specialitate vor primi o oferta completa, atat pentru cladirea in sine, cat si pentru partea de instalatii a cladirii. Prin integrarea instalatiilor complexe ale unei constructii (electrice, sanitare, de incalzire si ventilare) in sistemele de diminuare a pierderilor de caldura cuprinse in partea de izolatie, se va da un raspuns adecvat cerintelor cuprinse in noua reglementare referitoare la reducerea consumului de energie, cerinte valabile atat pentru constructiile noi cat si pentru modernizarea celor vechi.
Astfel, bautec 2002 va fi un centru comun de informare privind noile produse si sisteme, atat ale tehnologiei de constructii cat si a tehnologiei instalatiilor.
Alaturi de domeniile clasice (constructia la inaltimi mari, de adancime, sisteme de prefabricate, finisari interioare), bautec 2002 va prezenta in premiera:
- instalatii sanitare si de incalzire;
- instalatii de incalzire moderne pentru o utilizare eficienta a combustibilului;
- sisteme moderne de ventilare si recuperare a caldurii;
- sisteme de utilizare a energiei solare pentru producerea de energie electrica si apa calda de consum;
- sisteme de incalzire, ventilare si preparare a apei calde;
- pompe de caldura pentru aer, apa si pamant;
- instalatii de climatizare;
- automatizari pentru cladiri.
bautec 2002 va fi completat de manifestarea paralela Build IT, targ de tehnologia informatiei si comunicatii pentru industria constructiilor, manifestare unica in Europa.


Tendinte

• Proiectare integrata

Pentru a folosi eficient posibilitatile inovatiilor in tehnologia constructiilor si instalatiilor este necesara integrarea proiectarii si constructiei efective a unei cladiri inca de la prima schita. Caci numai cine a proiectat corect din timp "nervurile energetice" ale unei cladiri, de la fundament pana la acoperis, poate profita de noile tehnologii, fara sa fie obligat sa plateasca mai mult decat pana acum.
Problema exista nu numai pentru constructiile noi, dar si pentru cladirile vechi. Aici situatiile de pornire sunt diferite si complicate. Este absolut necesara elaborarea unor "masterplanuri" de catre arhitecti si consultanti pe probleme de energie, planuri care sa aiba in vedere, odata cu renovarea ce intervine in ciclul de viata al unei cladiri, nu doar cosmetizarea, ci si o optimizare energetica a acesteia.
Aceste masuri cuprind nu doar usile, ferestrele, dar si fatadele si plafoanele, elemente bine reprezentate la bautec. In paralel cu targul va avea loc un forum comun al patronatelor din sectoarele materialelor de constructii, materialelor izolante si producerii de energie termica, avand ca tema "Reglementarea referitoare la consumul redus de energie si certificatul energetic al cladirilor".


• A construi cu lemn

bautec 2002 prezinta sisteme inovative de constructii. Tendinta in domeniul utilizarii lemnului in constructii este folosirea elementelor prefabricate cu posibilitati de combinare care sa reduca timpul necesar montajului. La bautec 2002 puteti vedea cele mai noi aplicatii.
Expozantii vor prezenta o paleta larga de produse: celule spatiale prefabricate care pot fi montate una langa alta sau una peste alta. Pentru ca fiecare astfel de celula este o entitate, ea poate fi divers combinata. In acest fel se poate ridica intr-un timp record o intreaga casa. Dimensiunile reduse ale acestui tip de celula (3 m latime, 6-9 m lungime) fac sa fie usor de transportat. Celule sunt armate cu otel ascuns in straturile de lemn, ceea ce le face rezistente. Pentru ca celulele, ca elemente constructive, nu au pereti, ele pot fi asezate orizontal sau vertical, ceea ce le confera o deosebita flexibilitate.
Printre inovatiile prezente la bautec se numara si sisteme constructive din lemn masiv, in special pentru pereti si acoperis, care permit o montare usoara. Peretii pot fi utilizati atat pentru exterior cat si pentru interior, dar si in combinatii cu beton, au calitati termice foarte bune si corepund clasei F 90 B de protectie impotriva incendiilor.
Acestea sunt doar cateva din noutatile pe care industria de prelucrare a lemnului le pregateste pentru bautec 2002.Betonul: pregatit pentru viitor
Cele mai noi evolutii la bautec 2002


bautec 2002 va prezenta noile tendinte in evolutia materialelor de constructii, in special cea a betonului:
- modificarea normei DIN 1045 pentru beton;
- norma DIN EN 197 pentru ciment;
- betonul in constuctii conform reglementarii referitoare la economia de energiei.
De asemenea, noi tendinte sunt aduse pe piata de Franta si Japonia, tari ce se ocupa intensiv cu cercetarea si dezvoltarea tehnologiei betonului. Un viitor promitator il are betonul performant: o forta de rezistenta si ductilitate mare, amestecat cu substante active chimic si fibre metalice si organice. Nu se lasa mai prejos nici "Self Compacting Concrete" (SCC), beton binecunoscut pe pietele canadiene, franceze, suedeze si americane.

bautec 2002 va arata perspectivele de viitor.