Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.1/2002
Antreprenorul
nr. 1/2002

 

EXTINDEREA UNIUNII EUROPENE - numai sansa sau si risc?


Titlul prezentelor insemnari defineste si rezuma tema dominanta a Congresului Constructorilor Europeni, desfasurat la Berlin in ziua de 7 februarie a.c., la care au participat reprezentantii asociatiilor patronale din tarile membre ale Federatiei Industriei Europene a Constructiilor - FIEC, ai Organizatiei Europene a Contractorilor Internationali - EIC, ai Confederatiei Internationale a Asociatiilor de Contractori - CICA, ai Forumului European de Constructii - ECF, precum si reprezentanti ai ministerelor de resort, conducatori ai unor mari firme de proiectare, consultanta si antreprenoriat, personalitati din invatamantul superior de profil. Din partea Comisiei Europene a participat domnul dr. Matthias Ruete, director pentru Coordonare, Management si Instrumente Financiare.
Dupa discursurile de deschidere si referatele de sinteza a urmat o interesanta dezbatere organizata pe echipe , pro si contra extinderii Uniunii Europene.
Argumentele pro-extindere s-au bazat in principal pe avantajele pentru piata constructiilor, pe cerintele deosebit de mari de dezvoltare a infrastructurii in tarile in curs de aderare, pe perspectiva aprobarii unor fonduri nerambursabile, pentru dezvoltare structurala si dezvoltare regionala. Vorbitorii pro-extindere, apartinand firmelor din tarile membre ale UE au subliniat buna colaborare pe care o au cu firmele din tarile in curs de aderare, usurinta de adaptare a constructorilor din Est la cerintele impuse prin standardele vestice.
Evident, pentru delegatul ARACO, pertinenta unora dintre aceste argumente se lega mai ales de sperantele pe care si le pune Romania in fondurile nerambursabile, ca si in parteneriatul cu investitorii occidentali pentru recuperarea marilor decalaje ce ne separa de infrastructura tarilor europene dezvoltate - actiune obligatorie in perspectiva aderarii noastre la Uniunea Europeana.
Reprezentantii contra-extindere si-au argumentat pozitia semnaland diferentele mari ale costului manoperei, ce pot fi interpretate ca "dumping" pe piata vest-europeana, decalajul tehnologic, instabilitate legislativa si birocratia existenta in tarile in curs de aderare.
Principala preocupare a antreprenorilor europeni, asa cum a reiesit din interventiile tuturor participantilor este recesiunea economica mondiala si la nivel european, care afecteaza serios sectorul de constructii.
Reprezentantii tarilor Est-Europene au semnalat discrepantele de comportament pe piata constructiilor. Ei au subliniat faptul ca firmele din Vestul Europei activeaza liber pe pietele tarilor est-europene, dispun de garantii si credite din partea tarilor de origine, beneficiaza de sprijinul bancilor internationale si de consultanta acestora pentru conditii preferentiale in caietele de sarcini ale licitatiilor pentru lucrari publice. S-a mai aratat ca firmele est-europene sunt supuse pe piata vestica la restrictii, contingentari, taxe si impozite suplimentare, limitarea circulatiei personalului intre santiere. In timp ce pe piata est-europeana firmele din tarile membre ale UE activeaza preponderent in pozitie de antreprenori generali, firmele din tarile in curs de aderare au, in general, calitatea de subcontractori, cu conditii inechitabile in relatia contractor general-subcontractor.
Reprezentantii tarilor in curs de aderare au mentionat ca au realizat cu forte proprii lucrari de constructii de mare complexitate, au participat cu succes la realizarea unor obiective din alte tari, iar situatia lor financiara actuala este determinata, nu de incompetenta si incapacitate profesionala ci, in principal, de decapitalizarea firmelor si lipsa surselor de finantare pentru investitii.
Si aceste argumente au avut o deosebita rezonanta pentru noi, intrucat am regasit in ele unele dintre cele mai importante si frecvent invocate motive de insatisfactie (si, totodata, doleante perfect indreptatite) ale firmelor romanesti de constructii, care si-au probat, nu o data, capacitatea tehnica, umana si organizatorica prin executia unor lucrari de referinta in Romania si in strainatate.
In ceea ce priveste migratia fortei de munca, s-a scos in evidenta faptul ca este o falsa problema. De exemplu, constructorii din Spania si Portugalia, inainte de aderare, cautau de lucru in alte tari ale UE, iar in prezent, fenomenul migratiei este diminuat ca urmare a cresterii volumului de investitii din aceste tari.
Lucrarile Congresului s-au incheiat intr-o atmosfera optimista, ambele "tabere" convenind ca revigorarea economica a Europei Unite va asigura cooperarea constructorilor din tarile membre si ai celor din tarile candidate la aderare.
Pentru delegatul ARACO la Congres a existat, totusi, un motiv de insatisfactie: reprezentantii UE au vorbit despre cele "10 tari in curs de aderare" - deci, fara Romania. Oare cand va fi marcat oficial (inclusiv in momente deosebite, cum a fost evenimentul evocat de aceste insemnari), cursul pe care Romania s-a angajat ireversibil? Cand vom fi "luati in evidenta" printre tarile aflate in curs de aderare, asa cum ne consideram si cum suntem de fapt?
Dupa Congres, a avut loc o sedinta organizata de FIEC cu Grupul Ad Hoc pentru tarile din Centrul si Estul Europei, prezidata de dl. Franco Nobili, presedintele FIEC. Au participat reprezentantii federatiilor din Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania, Slovacia, Ungaria si Israel si presedintii Comisiilor FIEC, directorul general si membri executivului FIEC.
In urma discutiilor a rezultat ca cele mai importante subiecte de interes pentru federatiile CEEC, care sa fie prezentate in vederea aprobarii la Congresul FIEC din iunie a.c., sunt:
- Masuri pentru o mai activa participare a federatiilor tarilor CEEC la activitatea FIEC (din motive financiare reprezentantii federatiilor CEEC participa la o mica parte a sedintelor Comisiilor si Subcomisiilor FIEC);
- Masuri pentru o mai buna coperare a companiilor din UE cu cele din CEEC;
- Masuri legislative si administrative pentru inlesnirea accesului firmelor din CEEC pe piata UE;
- Sprijin pentru asimilarea directivelor europene din domeniul constructiilor;
- Reglementarea recunoasterii reciproce a certificarii calificarii firmelor;
- Reglementari si sprijin pentru pregatirea profesionala a muncitorilor constructori;
- Suport financiar (decontare) pentru participarea la lucrarile Comisiilor FIEC;
- Informare si documentare privind piata constructiilor din UE;
- Acces la temele de cercertare-dezvoltare, finantate de UE;
Lista temelor ramane deschisa, astfel ca reprezentantii tarilor pot sugera noi propuneri de interes.

***

Lucrarile Congresului si cele ale Grupului Ad Hoc CEEC s-au desfasurat in ambianta oferita de MESSE Berlin, in cadrul caruia se organizeaza, din doi in doi ani, cel mai mare targ de constructii din Germania, BAUTEC. Tematica targului se regaseste si in exemplificarile grandioase pe care le ofera in aceasta perioada Berlinul, aflat in plina reconstructie si modernizare.
BAUTEC s-a bucurat de prezenta a peste 1600 de expozanti si peste 150.000 vizitatori, dintre care o mare pondere o reprezinta factori de decizie din industria constructiilor.
Privit de pe cupola de sticla a cladirii Parlamentului German (REICHSTAG), Berlinul pare un imens santier in care predomina betonul aparent, structurile de metal si sticla de dimensiuni impresionante. Dar aceasta este o tema despre care merita scris un articol aparte, pentru ca Berlinul reprezinta cu adevarat un exemplu al efortului de modernizare cu un aport investitional pe masura.

Sus

Liviu DASCHIEVICI
Director General ARACO