Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.2/2002
Antreprenorul
nr. 2/2002
C U P R I N S
MATERIALE REABILITARI PROFIL DE FIRMA TEHNOLOGII PUNCTE DE VEDERE ECHIPAMENTE ACTUALITATE PERSONALITATI SEMNAL
M A T E R I A L E
  • CEVISAMA 2002 - Tendinte confirmate in domeniul placilor ceramice - Ion DIAMANDI
    • Ca in fiecare an, targul si expozitia de placi ceramice CEVISAMA, manifestare desfasurata la Valencia la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie, ofera un prilej exceptional de a veni in contact cu noutatile si inovatiile tehnologice privind productia, piata si, in special, designul si modelele de placi ceramice. Aceasta deoarece, detinand peste 15% din productia mondiala si 42% din productia de placi ceramice din UE precum si 26% din comertul mondial de placi ceramice, Spania reprezinta, alaturi de Italia, cea mai importanta producatoare de placi ceramice din lume. In anul 2000, productia Spaniei a atins 621 milioane m² de placi ceramice, fiind in crestere constanta. Aceste cifre, importante in sine, capata o semnificatie speciala daca se are in vedere nivelul tehnologic, capacitatea de service si forta cercetarii de care beneficiaza peste 250 de companii producatoare, ale caror interese sunt reprezentate de o puternica asociatie profesionala - ASCER. Pe de alta parte, manifestarea CEVISAMA capata din an in an o amploare tot mai mare, atat ca numar de expozanti cat si ca numar de vizitatori iar noutatile de aici (evidentiate pentru arhitectura si design interior cu premiul Tiles of Spain) devin standarde de facto cel putin pentru anul in curs.
      Pentru antreprenorii si utilizatorii finali din tara noastra, aceste aspecte sunt cu atat mai importante cu cat importul de placi ceramice din Spania a crescut in 2001 cu 59% fata de anul 2000.
      La editia din anul precedent (2001) CEVISAMA a inregistrat peste 75.000 de vizitatori, ceea ce a reprezentat o crestere cu 20% fata de editia din 1999.
      CEVISAMA 2002 a reunit 160 expozanti - producatori de placi in principal din Spania, iar primele estimari privind vizitatorii inregistrati la aceasta editie indica un numar aproximativ de 80.000 persoane, in marea majoritate specialisti in domeniu.

  • Vata minerala ROCKWOOL - Conditii de protectie termica pentru cladiri
    • Inceputul mileniului trei aduce si pentru Romania o noua abordare a politicii energetice.
      Ordonanta privind reabilitarea termica a fondului construit existent, emisa la inceputul anului 2000 in baza Legii 10/1995 privind calitatea in constructii, impune reevaluarea gradului de confort higrotermic si a eficientei instalatiilor pentru fiecare cladire existenta.

  • Produse pentru ventilatie Lindab - ing. Adrian MOCANU - LINDAB CONSTRUCTII SRL
    • In revista Antreprenorul nr.1/2002, s-a prezentat gama de produse LINDABVENTILATION®, in care s-au descris pe scurt elementele componente ale gamei.
      Articolul din acest numar isi propune sa descrie gama LINDABSafe® - tubulatura circulara tip Spiro.
      LINDABSafe® este denumirea comerciala sub care Lindab comercializeaza tubulatura de ventilatie circulara si accesoriile aferente cu garnituri duble de cauciuc. Tehnologia de fabricatie si materialele folosite au impus aceasta gama de produse atat din punct de vedere al calitatii cat si din punct de vedere al caracteristicilor functionale.
      Calitatea produsului si diversitatea aplicatiilor in care poate fi folosit confera acestuia o serie de avantaje legate de functionare, montare si exploatare. Printre acestea putem enumera:
      - asamblare rapida datorita sistemului de imbinare cu garnitura dubla din cauciuc EPDM;
      - nu necesita material de adaos pentru imbinare (nu se foloseste silicon sau banda adeziva) si nici scule sau alte dispozitive de imbinare;
      - garnitura de etansare premontata din fabrica, prinsa de corpul elementului cu ajutorul unui colier metalic din INOX;
      - posibilitate de utilizare in toate aplicatiile de ventilare;
      - se pot utiliza si la interior si la exterior.

  • USI ANTIFOC - Lector univ.dr.ing. Sorin VULCANEANU - Facultatea de Pompieri
    • In revista Antreprenorul au aparut articole referitoare la sisteme de profile metalice pentru constructii antifoc (Antreprenorul 2/2001) cat si la unele materiale izolatoare folosite impotriva incendiului (Antreprenorul 7/2000).
      Articolul isi doreste atragerea atentiei celor interesati, prin cateva informatii referitoare la usile antifoc.
      Normativul de siguranta la foc a constructiilor, P 118-99, clasifica materialele de constructii in functie de comportarea lor la foc, si anume, in incombustibile C0 (CA1) si combustibile.
      Materialele si elementele de constructie combustibile se clasifica in urmatoarele clase de combustibilitate: C1 (CA2a) - practic neinflamabile; C2 (CA2b) - dificil inflamabile; C3 (CA2c) - mediu inflamabile; C4 (CA2d) - usor inflamabile.
      Materialele din clasele C1 (CA2a) si C2 (CA2b) sunt considerate greu combustibile.

R E A B I L I T A R I
P R O F I L   D E   F I R M A
  • PROGRAMUL NOSTRU: PROFESIONALISM SI COMPETITIVITATE
    • Interviu cu domnul Ion Zanfir, proprietarul si managerul firmei ZAMITA CON COM IMPEX SRL.

T E H N O L O G I I
  • Utilizarea sticlei in constructii - frumusete si simplitate in rezistenta
    • In general, sticla este asociata simplitatii si elegantei, insa in momentul de fata, acest material poate fi utilizat in constructii si transformat in mod magic dintr-o structura fragila, in componente arhitecturale foarte rezistente care reflecta nivelul avansat atins de catre tehnologie. Prin utilizarea sticlei in arhitectura se pot obtine solutii complete cu sisteme de fatade din sticla. Aceste solutii, care ofera un camp larg si extrem de liber ideilor creative, novatoare si imaginatiei inginerilor si arhitectilor, raspund celor mai rafinate cerinte arhitecturale in proiectarea unor componente ale constructiilor ca: fatade ale cladirilor, sisteme de pereti cortina din sticla, luminatoare, copertine sau alte structuri estetice.

  • Betonul cu armare dispersa - dr.ing. Ion IONESCU - PROCEMA SA, ing. Ion DUMITRACHE - STIZO DSP SA
    • Betonul reprezinta principalul material de constructii in intreaga lume si se prognozeaza ca isi va consolida locul fruntas in secolul XXI, prin diversificarea tipurilor de betoane produse, cresterea performantelor, perfectionarea tehnologiilor etc.
      Una din caile cercetate si experimentate in ultimile doua decenii, pentru cresterea rezistentei la intindere, atenuarea sau eliminarea tendintei de fisurare, cresterea ductibilitatii betonului etc., este armarea dispersa cu fibre metalice la preparare. In prezent, in tarile dezvoltate sunt produse betoane armate dispers, cu diferite tipuri de fibre, denumite ãbetoane armate cu fibre FRC sau BAF" iar in cazul betoanelor armate dispers cu fibre metalice, BAFM sau, prescurtat, BFM. Acestea din urma predomina ca volume si sunt de clasele C20/25 Ö C100/115.
      In concluziile simpozionului international RILEM "BFIB 2000", Lyon - septembrie 2000, pentru proprietatile sale, BFM a fost denumit materialul secolului XXI. In literatura tehnica germana si americana mai este numit si "beton ductil".
      Fibrele metalice utilizate pentru armarea dispersa a betonului sunt de diferite tipuri : cu forma lisa (dreapta), cu ciocuri la capete, ondulate sau amprentate etc. Au sectiune circulara, patrata, rectangulara, lungime intre 5-70 mm, diametrul (pentru fibrele cu sectiune circulara) de 0,13-1,2 mm, raportul 1/d = 20-1000. Latura fibrelor cu sectiune patrata sau rectangulara variaza intre 0,5 - 1,00 mm etc. Rezistenta de intindere a otelului din fibre variaza intre 1000 - 3000 N/mm².
      La noi in tara sunt agrementate tehnic si se fabrica 35-37 tipuri de fibre.

P U N C T E   D E   V E D E R E
E C H I P A M E N T E
  • Jacuzzi - placere si tratament medical complet - ing. Alexandru IORGULESCU - Romstal
    • Apa si aerul sunt elementele de baza ale mediului terestru, fara de care nu ar exista viata pe Pamant. Beneficiile pe care le aduce apa asupra corpului uman au fost desoperite cu secole in urma. In timp, folosirea proprietatilor terapeutice ale apei in cazul anumitor boli a devenit un segment aparte in medicina, cunoscut sub numele de hidroterapie. O simpla imbaiere, cea mai elementara forma de terapie cu apa, este extrem de benefica pentru starea de confort a omului, ajutand la hidratarea epidermei, la relaxarea corpului si la eliberarea de stres. Impreuna insa, apa si aerul, trimise sub forma de jeturi orientate tangential asupra corpului, la temperaturi de aproximativ 37°C, constituie terapii pentru numeroase boli cauzate de proasta circulatie sanguina sau de factori de alta natura.

A C T U A L I T A T E
  • Protectia termica a cladirilor, o problema de stringenta actualitate prof.dr.ing. Adrian RADU - Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi
    • In perspectiva dezvoltarii durabile spre care tindem, ar fi de dorit sa se realizeze demonstrativ si cladiri cu consum redus de energie din combustibili fosili, sub 70 kWh/m²a (cladiri denumite in occident low energy houses) si chiar case pasive, la care nivelul de energie este de aproximativ 20 kWh/m²a (passive houses). Aceste cladiri isi asigura o buna parte din caldura din surse curate si regenerabile (soare, vant, hidroelectricitate, aparatura casnica etc.). Dar pentru a putea fi utilizate rentabil, necesarul de calorii trebuie sa fie mic, ceea ce presupune obligatoriu o protectie termica foarte buna. In Romania s-au realizat acum pasi importanti in directia reducerii consumului de energie in constructii, incepand cu adoptarea unor legi, elaborarea mai multor prescriptii termice referitoare la dimensionarea higrotermica a elementelor de constructii, certificarea energetica a cladirilor si atestarea specialistilor in domeniu. In paralel, s-au dezvoltat metode de investigare a protectiei termice cu ajutorul termografiei in infrarosu si a simularii numerice a transferului de masa si caldura in constructii, opinia publica fiind favorabila acestor masuri.

P E R S O N A L I T A T I
S E M N A L

Firme
sus