Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.2/2002
Antreprenorul
nr. 2/2002

 

Utilizarea sticlei in constructii - frumusete si simplitate in rezistenta

In general, sticla este asociata simplitatii si elegantei, insa in momentul de fata, acest material poate fi utilizat in constructii si transformat in mod magic dintr-o structura fragila, in componente arhitecturale foarte rezistente care reflecta nivelul avansat atins de catre tehnologie. Prin utilizarea sticlei in arhitectura se pot obtine solutii complete cu sisteme de fatade din sticla. Aceste solutii, care ofera un camp larg si extrem de liber ideilor creative, novatoare si imaginatiei inginerilor si arhitectilor, raspund celor mai rafinate cerinte arhitecturale in proiectarea unor componente ale constructiilor ca: fatade ale cladirilor, sisteme de pereti cortina din sticla, luminatoare, copertine sau alte structuri estetice.

In acest articol se vor prezenta idei si solutii complete privind utilizarea sticlei in constructii, propuse de compania United Reliance Enginéering PTE LTD din Singapore care asigura nu numai fabricatia materialelor si componentelor dar si proiectarea si instalarea lor. Astfel a realizat mai multe proiecte, printre care: cladirea City House, spatiile de depozitare si sala de asteptare tranzit din cadrul aeroportului Changi, centrul administrativ BCCS Building, Centrul CISCO al fabricii IPC, hotelul Shangri (toate din Singapore), Oxford House, Citibank, Centrul Expozitional Hong Kong Convention (Hong Kong), Pacific Bank, Orkid Hotel, Sheraton Hotel, Maybank, Tan Kim Sai Building, casa rezidentiala Kok, hotelul Jerutong Park (Malaysia), Cladirea Parlamentului, Aeroportul International (Macau) Muzeul si teatrul Glass Wall & Skylinght, blocul turn Forbes (Filipine), Sediul Central al firmei Timex Garment, Showroomurile Volvo si Toyota, Restaurantul Cey Nor (Sri Lanka) etc.
In Romania aceste solutii pot fi implementate de firma EGO Company SRL.

Asigurarea calitatii
Atu-ul utilizarii sticlei in constructii este reprezentat de armonizarea frumusetii detaliilor arhitecturale cu forta tehnologiilor. Solutiile propuse sunt in deplina concordanta cu reglementarile si normativele tehnice in vigoare pe plan international, avand certificarea ISO 9001.

Produse si aplicatii
Intre produsele pentru care exista solutiile avute in vedere se pot enumera: sisteme de pereti cortina, sisteme de luminatoare, sisteme de copertine precum si produse proiectate la comanda, printre care: acvarii, piscine, scari (trepte) din sticla, sisteme de balustrade din sticla, alei, trotoare etc.
Ca si aplicatii ale produselor, acestea se refera atat la arhitectura de exterior (fatade de cladiri, intranduri, sisteme de copertine, vitrine de magazine etc.) cat si la cea de interior (pereti despartitori din sticla, copertine, tavane, incinte la lift etc.).


Tehnologie - componente
Pereti cortina (fig. 1). Tehnologia de realizare a peretilor cortina din sticla asigura posibilitatea ca toate componentele principale sa poata fi suspendate la inaltimi mai mari de 10 m, in functie de volumele respective de inaltime ale peretilor/elevatie (duble, triple), obtinandu-se astfel efectul de continuitate (dau impresia ca sunt imbinate).




Tirantii (fig. 2). Sistemul este ideal in cazul proiectelor complexe si poate fi utilizat atat in cazul constructiilor (sistemelor) pe verticala cat si in cazul celor pe orizontala.
In functie de conditiile si restrictiile proiectului initial se poate obtine cel mai eficient sistem. Factorii care influenteaza proiectarea pentru aceasta componenta sunt: marimea si forma peretelui (zidului), inaltimea fatadei, suprafata zidului expusa la vant (la conditiile de exterior) etc.


Sistemul de arcade si ferme de rezistenta (fig. 2). Acest sistem este folosit in urmatoarele situatii: spatii (volume) inalte, fatade expuse vanturilor puternice, detalii structurale arhitecturale care impun utilizarea acestui sistem. De fapt acesti factori influenteaza practic intregul proiect.
Rame din otel - Sistemul de rame din otel prezinta o structura de calitate inalta, fiind si foarte flexibil.

Transformarea ideilor in realitate
Sistemul propus este extrem de flexibil, putand fi adaptat cu usurinta oricaror detalii arhitecturale. De exemplu, luminatoarele (aceste adevarate "ferestre" de tavan - fig. 3, 4) pot fi realizate in diferite forme. In mod traditional, ele sunt realizate prin simpla inlocuire a unei portiuni de acoperis cu geam. Prin implementarea unor solutii moderne, aparute in urma cercetarilor avansate in domeniu, in prezent exista posibilitatea ca portiuni foarte largi de acoperis sa fie inlocuite cu sticla, in diferite forme si marimi.

De asemenea, materialele utilizate, prezentand proprietati excelente de izolare, sistemul poate fi utilizat in special in cadrul proiectelor la care se solicita performante ridicate de izolare termica si fonica. Smaltuirea dubla a materialelor utilizate, obtinuta prin combinarea sticlei cu goluri de aer, ofera atat performante inalte de izolare (termica si fonica) cat si posibilitati de tratare estetica si arhitecturala intr-o mare varietate de forme si marimi.


Sistemul de prindere (de rotatie) utilizat - Quattro - prezinta mai multe modele de fixare care asigura orice cerinta arhitecturala precum si mai multe avantaje. Intre acestea se pot enumera: adaptarea la toleranta structurii de rezistenta a cladirii, permiterea miscarii in cazul unor dilatari termice sau a unor miscari tectonice precum si micsorarea distantelor dintre marginile geamului si segmentele circulare ale luminatorului.
Modelele de prindere Quattro sunt: Eiffel, Space, Star si Horn. De exemplu, modelul Quattro "Space" a fost proiectat in vederea imbunatatirii aspectului estetic. Componenta sa de baza este reprezentata de sistemul de fixare prin bolt si piulita aparenta si integrata pe muchiile geamului, ceea ce asigura atat o imbinare cu aspect de continuitate (netezime) cat si posibilitatea ca imbinarile sa se realizeze conform normelor estetice solicitate.
Reteaua circulara de cabluri. Sistemul propus utilizeaza o retea circulara care contine doua cabluri tensionate pozitionate pe doua directii (opuse), astfel incat sa receptioneze forta maxima, respectiv minima a vantului. Printre caracteristicile (avantajele) tehnice principale ale acestei componente se pot enumera: structura de rezistenta minima, detalii estetice transparente precum si portiuni de diferite forme si marimi care pot fi deschise.

Sus