Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.2/2002
Antreprenorul
nr. 2/2002

 

Jacuzzi - placere si tratament medical complet

Apa si aerul sunt elementele de baza ale mediului terestru, fara de care nu ar exista viata pe Pamant. Beneficiile pe care le aduce apa asupra corpului uman au fost desoperite cu secole in urma. In timp, folosirea proprietatilor terapeutice ale apei in cazul anumitor boli a devenit un segment aparte in medicina, cunoscut sub numele de hidroterapie. O simpla imbaiere, cea mai elementara forma de terapie cu apa, este extrem de benefica pentru starea de confort a omului, ajutand la hidratarea epidermei, la relaxarea corpului si la eliberarea de stres. Impreuna insa, apa si aerul, trimise sub forma de jeturi orientate tangential asupra corpului, la temperaturi de aproximativ 37°C, constituie terapii pentru numeroase boli cauzate de proasta circulatie sanguina sau de factori de alta natura.

Desi furnizeaza placere ideea s-a nascut din suferinta
Tratarea acestor boli la centrele medicale se practica de multa vreme, insa, in zilele noastre, exista posibilitatea de a face hidromasaj la domiciliu. Aceasta inventie - cada cu hidromasaj - i se datoreaza lui Candido Jacuzzi, fiul unor emigranti italieni, stabiliti in California la inceputul secolului trecut. Baietii familiei Jacuzzi au devenit mecanici, infiintand Jacuzzi Brothers Inc. Primul produs a fost o elice botezata "scobitoarea" Jacuzzi (Jacuzzi 'toothpick'), care a echipat avioanele militare americane din primul razboi mondial. Cand razboiul era pe sfarsite compania a proiectat monoplanul cu cabina Jacuzzi J-7, adaptat pentru distribuirea corespondentei.
Ulterior, Jacuzzi Brothers a cunoscut o ascensiune puternica, cucerind piata in lumea intreaga cu pompele submersibile. S-au deschis fabrici in Canada, Mexic, Italia, Chile si Brazilia. Povestea descoperirii cazii cu hidromasaj are insa partea ei trista. In 1943, Candido isi ducea baietelul in varsta de numai 15 luni, care suferea de artrita reumatismala, la sedinte regulate de hidroterapie, la centrul medical local din Berkeley - California. Animat de dorinta de a-si scapa fiul de durerea insuportabila resimtita intre doua tratamente, Candido s-a gandit sa adapteze una din pompele produse de Jacuzzi Brothers pentru uz industrial, astfel incat, imersata in cada de baie, aceasta sa genereze jeturi aer-apa, redand astfel linistea copilului.
Totul s-a concretizat in 1948, cand a fost creeata o pompa submersibila portabila, cu ajutorul careia tratamentele hidroterapeutice puteau fi urmate si acasa. Zvonul despre aceasta inventie s-a raspandit printre cei care cautau o forma de a-si usura suferinta la domiciliu. Astfel, din 1955 Jacuzzi a inceput sa comercializeze produsul in magazinele de accesorii pentru baie si in farmacii. Prin publicitatea care i se facea initial, acesta era prezentat ca fiind ideal pentru gopodinele care, sleite de puteri, resimteau dureri puternice ca urmare a activitatii cotidiene. In scurt timp, ajuns in casa unor vedete hollywood-iene, departe de a fi intr-o forma fizica proasta, produsul a fost recomandat deopotriva pentru relaxare si reconfortare. In 1968, compania Jacuzzi a promovat prima cada cu hidromasaj, complet echipata, avand jeturi perimetrale, asemanatoare cu cea care se produce si astazi.
Cele peste 300 de brevete in aeronautica sau hidraulica, care poarta numele Jacuzzi, sunt rodul muncii depuse de-a lungul intregului secol trecut, la inceput de catre cei sapte frati si, mai apoi, de catre cercetatorii angajati de-a lungul timpului la aceasta companie. Asa se explica de ce Jacuzzi a ajuns lider in domeniul cazilor cu hidromasaj, aceasta marca devenind sinonima cu produsul in sine, desi din 1968 incoace au aparut multi altii care si-au creeat un nume in domeniu.

JACUZZI - inventator dar si lider mondial
Dupa descoperirea cazii cu hidromasaj, produsul a fost dezvoltat pe trei directii principale:
- AIRPOOLS, dotate cu un compresor care introduce aer prin intermediul unor duze pozitionate la baza cazii.
- WHIRLPOOLS, dotate la baza cu o pompa care recircula apa din cada dupa ce aceasta a fost umpluta, creand jeturi perimetrale aer-apa.
- TURBOPOOL, care reprezinta o imbinare a celor doua sisteme.

Vom insista in continuare pe WHIRLPOOLS, cele mai populare sisteme de acest tip. Principiul de functionare este simplu: pompa aspira printr-un orificiu si refuleza printr-un numar de duze amplasate perimetral. La nivelul duzelor, pe principiul tubului Venturi, se creeaza o depresiune si aerul este aspirat din exterior, amestecandu-se cu apa. Rolul jeturilor este acela de a stimula terminatiile nervoase si de a crea vasodilatatie, conducand astfel la imbunatatirea circulatiei, tonifierea musculara, senzatii de placere si relaxare. Principiul de functionare este simplu, dar, asa cum vom vedea, tehnologia de realizare este decisiva. Practic, orientarea, lungimea si omogenitatea jetului impreuna cu raportul de aer-apa realizat dau calitatea hidromasajului si nu numarul de duze, presiunea sau vartejurile create, cum se intelege de multe ori gresit. Aceste elemente necesita o proiectare atenta, deoarece, spre exemplu, un jet violent, orientat perpendicular la nivelul tesutului conduce la efectul contrar celui urmarit, blocand circulatia sangelui si devenind mai degraba daunator decat benefic.
In ceea ce priveste orientarea si alcatuirea jeturilor, producatorii au adoptat filozofii diferite, cumparatorul devenind la un moment dat derutat. S-au nascut foarte multe modele, unele extrem de indraznete, dar intr-un final tehnicile de hidromasaj, indiferent de abordare, sunt mai degraba asemanatoare decat diferite. Pentru buzunarele mai sarace exista modele de cazi doar cu jeturi laterale sau fata-spate, duze de presiune mare, dar volum mic de apa, neorientabile, materiale modeste, etc.
Jacuzzi si-a luat in serios rolul de lider in domeniul hidromasajului si a mers in continuare pe principiul ca un produs ce poarta emblema sa este facut pentru o viata intreaga. Acest concept se reflecta in tot ce inseamna o cada cu hidromasaj:
- materiale: pentru partile de rezistenta se foloseste Pestex-ul (din care erau facute partile transparente ale avioanelor din cel de-al II-lea razboi mondial) inglobat sub forma de sandwich intre doua straturi de Metacril, material nealergic, igienic, excelent izolator fonic si termic. Datorita acestei ultime proprietati, apa din cada se raceste mai lent, ducand la economii de energie, ceea ce inseamna ca reincalzitoarele electrice pentru apa din baie devin astfel optionale. Foarte importanta este rezistenta Metacrilului la zgarieturi care face ca o cada Jacuzzi sa fie dupa multi ani tot atat de stralucitoare ca in prima zi.
- design: materialele folosite permit turnarea partilor componente in diferite forme, extrem de netede si elegante, insa desenatorii de la Jacuzzi au o sarcina dificila: ei trebuie sa proiecteze forme ergonomice, noi, dar sa nu cada niciodata prada unor curente de moda care risca sa fie trecatoare. Aspectul exterior trebuie sa se incadreze armonios in orice baie, acum sau peste decenii.
- functionalitate: cazile pot fi total incastrate sau cu una, doua, trei laturi libere, fiind disponibile panouri frontale detasabile, care inlesnesc interventia personalului specializat la partile componente. Mai mult, modelul ARCA poate fi amplasat chiar in mijlocul incaperii devenind obiectul central al baii si focalizand intreaga atentie asupra sa. Marimile si modelele variza mult, exista cazi foarte simple si de dimensiuni reduse, fara miscelator si fara accesorii, potrivite pentru orice buzunar si tip de apartament. Pe de alta parte, in gama de produse gasim modele pentru doua persoane, cu manere de sustinere, spatiu pentru cosmetice, perna pentru cap, miscelator cu para cu trei jeturi, cascada de apa etc.
In ce priveste hidromasajul propriu-zis, nu s-a facut rabat de la calitate la nici un model de cada. Jeturile Jacuzzi au grija de toate zonele sensibile: gambe, coapse, gat, umeri zona lombara. ´#inand cont de vasta experienta acumulata de companie in domeniul mecanicii fluidelor, nu este de mirare ca duzele concepute pentru cazile Jacuzzi au evoluat intr-atat incat creeaza cele mai puternice si omogene jeturi, fara a crea presiuni mari (un aspect foarte important). In timp ce concurenta realizeaza la nivelul duzelor debite de 19-45 l/min, Jacuzzi reusit sa creeze pentru unele modele de cazi jeturi de 132 l/min, cu cele mai mari rapoarte aer:apa din domeniu (aproape 1:1). Aceste atuuri au permis ca numarul de duze sa fie redus (in general 5) si pompa sa fie de putere mica, deci silentioasa si economica. Jeturile obtinute confera un masaj puternic si patrund pana in interiorul cazii de baie, fara sa tulbure excesiv apa. Pentru personalizarea procedurii este disponibil un reglaj multiplu: jeturile sunt ajustabile cu 30û in orice directie, iar debitul de aer este si el reglabil, pornind de la 0. La cele mai simple modele reglajul se face de la un singur ventil de aer, iar la cele mai complexe se realizeaza digital, de la panoul de comanda. Mai mult, la nivelul fiecarei duze se poate ajusta debitul de apa.

Maximum de siguranta, igiena si confort
Siguranta beneficiarului este o prioritate pentru Jacuzzi, toate modelele de cazi cu hidromasaj avand incorporat un intreruptor diferential (denumit sugestiv salvavita), pe care concurenta il ofera in general ca optional. Majoritatea modelelor au o podea prevazuta cu mici denivelari, impotriva alunecarii. Pentru protejarea pompei la mersul in gol este prevazut optional un senzor de nivel. La gama de top, Designer Collection, acesta este standard. Placerea pe care o creeaza o sedinta de hidromasaj in propriul camin ne face deseori sa uitam ca efectul terapeutic maxim este atins dupa aproximativ 30 minute la o temperatura a apei de 37°C, scazand pana la 15 minute pentru o temperatura de 40°C, iar depasirea acestor limite poate fi chiar daunatoare. Modelele mai evoluate ale cazilor cu hidromasaj Jacuzzi au grija si de acest aspect, oferind posibilitatea stabilirii duratei procedurii.
Ajungand la capitolul igiena, trebuie spus ca Jacuzzi nu a uitat nimic: toate sistemele propuse sunt autodrenante, astfel incat toata apa sa se scurga de la sine, fara a exista riscul aparitiei unor depozite ce favorizeaza aparitia bacteriilor. De asemenea, duzele sunt extrem de usor de desfacut si curatat. In plus ele au un sistem automat de inchidere (tip supapa de sens) util atunci cand cada nu este folosita pentru hidromasaj. Astfel nu exista riscul de reflux al apei in sistemele hidraulic sau aeraulic. Toata tubulatura este din PVC alimentar, fiind asigurata igiena totala. Pentru cei mai pretentiosi este disponibil un sistem de dezinfectare automata (de serie, la DESIGNER COLLECTION). Oricum, procedura de dezinfectare manuala este foarte simpla: se umple cada cu apa fierbinte si se adauga dezinfectant. Se reduce debitul de aer la 0 si se porneste sistemul de hidromasaj. Dupa cateva minute se goleste cada si se repeta procedura cu apa rece si fara dezinfectant.
Confortul cumparatorului este asigurat de forma ergonomica a tuturor modelelor de cazi cu hidromasaj. Chiar si la cele mai compacte, cu dimensiunile plane ale unor cazi de baie obisnuite, adancimea mai mare a acestora permite imersarea corespunzatoare a corpului. Formele urmaresc cu precizie alura umana, creeand o senzatie de confort totala. Majoritatea cazilor Jacuzzi sunt prevazute cu suporturi pentru ceafa si cu suport pentru brat. Daca la aspectul de avangarda al unor modele adaugam posibilitatea optarii pentru cascada tip Water-Rainbow sau Water-fan, far subacvatic, diferite culori pentru armaturi, decoratii cat si pentru cada in sine, nu putem sa nu fim sedusi.

J-SHA - modelul noului mileniu
Ultima creatie a celor de la Jacuzzi este J-Sha, un produs cu totul inovator si unic. Pentru un masaj complet si extrem de revigorant, s-a facut apel, alaturi de hidromasajul clasic, la masajul oriental, si anume la tehnica Shiatsu (un amalgam provenit din vechea cultura chineza si arta japoneza a masajului). Presiunea exercitata de degetele maestrului in anumite puncte de-a lungul celor doua meridiane energetice ale corpului uman (canale ale energiei vitale QI - dupa traditiile chinezesti vechi de peste 4500 de ani) este imitata de un set de 32 de microjeturi de apa. Acestea sunt amplasate pe doua coloane si au inlocuit duza din zona lombara. Stimularea acestor zone conduce la restabilirea si conservarea fragilului echilibru energetic al corpului uman.
Jeturile sunt activate secvential prin intermediul unui panou de control dotat cu microprocesor, existand multiple posibilitati de reglaj. Tabloul este digital si are in componenta trei coloane: una comanda tipul de masaj (clasic, dorsal, mixt), opreste sau porneste aerul si comanda instalatia de dezinfectare. Cea de-a doua coloana comanda masajul clasic: se poate opta pentru masaj cu putere constanta sau variabila, de tip mangaiere sau biciurie. De asemenea se poate regla amplitudinea maxima si minima a jeturilor si frecventa de succesiune. A treia parte a tabloului personalizeaza masajul dorsal. Se opteaza pentru masaj tonic (microjeturile se succed de jos in sus) sau relaxant (invers), si apoi se selecteza greutatea corporala. Durata procedurii, viteza de succesiune si intensitatea jeturilor pot fi si ele variate in jurul unor valori implicite, determinate de greutatea corporala aleasa.

Ca o concluzie, ar trebui sa subliniem un aspect. Exista categorii de hoteluri unde nu poate fi conceputa o camera de baie fara cada de hidromasaj si exista companii de constructii care ridica vile de lux avand in dotarea standard aceste sisteme. De-a lungul anilor, Jacuzzi a devenit un simbol al luxului si bunastarii, dar nu trebuie sa pierdem din vedere punctul de plecare: cada cu hidromasaj a fost conceputa ca o metoda de tratament, un mod de a aduce sanatate in casele oamenilor. Zeci de companii s-au inghesuit sa aduca pe piata cazi care sa produca jeturi de apa cu bule de aer. Nu este greu, dar nu orice produs de acest gen are efect asupra sanatatii dvs. In acest punct dorim sa subliniem ca numele de Jacuzzi a devenit popular datorita cazii cu hidromasaj, dar veniturile si dezvoltarea fulminanta a firmei s-au bazat mereu pe productia de pompe, sisteme pentru marina si aviatie, piscine si echipamente pentru bazinele de inot. Ca sa incheiem in ideea generala a articolului, Jacuzzi este o companie care de la inceputul secolului trecut lucreaza numai cu aerul si apa. Si, nu uitati! Puteti admira si comanda o varietate de cazi cu hidromasaj purtand marca Jacuzzi, in reteaua de magazine ROMSTAL din toata tara.

Sus

ing. Alexandru IORGULESCU
Romstal