Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.2/2002
Antreprenorul
nr. 2/2002

 

Schimbari in arta si stiinta constructiilor, dupa 1990

Cine a proiectat sau construit inainte de 1990 isi aminteste de restrictiile sau indicatiile care ne insoteau. Se crease un sistem de indicatori de consum al materialelor pentru locuinte, constructii industriale si altele. Fiecare nou proiect se raporta prin consumuri la indicatorii existenti si trebuiau efectuate reduceri. Cum se scapa de acest control, se stie: prin abilitatea profesionistilor. Dar erau si lucruri mai rele ca, de exemplu, acele modele de fatada, de balcoane, ancadramente etc.; proiectantul se ducea la comisia de fatade unde primea recomandari. Se proceda ca la o reteta de bucatarie, intorcandu-se paginile cataloagelor cu modele: ăpui doua balcoane de aici si altele de aici etc.". Asa au aparut aceste infatisari eclectice, urate, ca si coloanele care reazema pe console (imagini revoltatoare) si multe altele. Din pacate ne-am obisnuit cu ele, nu ne mai impresioneaza si nu le mai vedem, dar este evident ca aspiratia noastra catre frumos a fost agresata. Si mai era ceva: lipsa unor materiale corespunzatoare, care in alte tari existau. Asa se face ca peretii interiori se realizau tot din caramida, b.c.a. sau chiar din beton armat. Dar ma opresc aici cu amintirile din epoca trecuta, amintiri despre care nu s-a scris inca suficient si, din pacate, incep sa fie uitate.
Am sustinut mereu ca arhitectura este un act de cultura, de educatie catre frumos, este creatie. Dar intr-un spatiu concentrationar, in dictatura, creatia nu se poate dezvolta, deoarece creatia inseamna libertate.
Dupa 1990 s-au produs multe schimbari; o trecere a lor in revista este, fara doar si poate, folositoare pentru constructori. Un proverb francez formuleaza astfel aceasta necesitate: ăUn homme averti, en vaut deux". Voi incerca sa sistematizez.

Libertatea de expresie. Cu adevarat exista libertate de expresie in arhitectura, dar specialistii spun ca aceasta produce si neajunsuri. Trebuie inteles ca libertatea de expresie va genera si lucruri rele, dar si lucruri deosebite, adica valori culturale; aceasta este regula. Libertatea nu aduce numai foloase, ea trebuie pazita de raul care poate aparea. Actuala libertate in arhitectura va genera in timp lucrari valoroase, asa cum s-a intamplat peste tot unde ea exista.

Conceptul structural. Desi literatura occidentala era teoretic interzisa, iar cei care o cautau erau numiti cosmopoliti si infierati pentru aceasta, se citea tot ce se putea procura. Pot afirma ca se cunosteau progresele teoretice si stiintifice, mai ales din SUA si Japonia. Ingineria seismica, de exemplu, nu era lipsita de progresele care se realizau in strainatate, mai ales dupa 1977, cand a existat o adevarata efervescenta pe aceasta tema. Asa a fost formulat conceptul actual pentru o proiectare bazata pe deformatii mici, o conceptie de rigiditate care apara constructiile nu numai de colaps ci si de deteriorarea elementelor nestructurale.
Desigur, dupa 1990, informatia din exterior a venit mai usor si a fost mai ampla, dar nu au aparut schimbari esentiale in teoria constructiilor. Au aparut unele progrese teoretice, s-au facut numeroase comunicari stiintifice, dar un progres real s-a realizat doar in tehnicile si mecanismele de calcul, prin folosirea calculatoarelor.

Structurile metalice. Proiectele care se realizeaza nu mai au nimic in comun cu ceea ce se invata acum 50 de ani la Institutul Politehnic din Bucuresti. Schimbarile se datoreaza tendintei catre eficienta economica, consumului redus de manopera, primatului tehnologiei. In prezent, accentul se pune pe usurinta la montaj, adica imbinari cu buloane de inalta rezistenta, chiar daca consumul de otel este putin mai mare. Se mai fac si ferme, dar altfel concepute, in special la imbinari. Si in acest domeniu schimbarile sunt esentiale: este de preferat o grinda incovoiat, decat o ferma cu imbinari consumatoare de manopera.

Elemente nestructurale. In acest domeniu au aparut materiale specifice: pereti despartitori usori, usi din diverse materiale, plinte din materiale plastice etc. Constructia este mai usoara, calitate care a fost folosita cu ocazia unor consolidari, cand prin eliminarea unor pereti interiori din zidarie s-au putut adauga cateva etaje. Tamplaria exterioara cu geamuri termopan realizeaza o izolatie termica si fonica mai buna.
Cine nu cunoaste abundenta de materiale cu caracteristici superioare, nu va putea realiza proiecte competitive. Consider ca in acest domeniu schimbarea este esentiala si este bine ca ea s-a produs.

Instalatiile. Si in acest domeniu inregistram schimbari esentiale. Sunt cu totul alte echipamente decat inainte de 1990, alte materiale si alta eficienta. Cred ca specialistii in instalatii au invatat toate aceste noutati si cunosc firme care livreaza produse cu performante deosebite din Germnaia sau Italia. Un calcul de eficienta m-a determinat sa propun asociatiei de locatari in cladirea in care locuiesc sa schimbe integral cantrala termica, ceea ce s-a si facut, iar rezultatele au confirmat acest calcul.

Materiale izolatoare termic. In acest domeniu exista in prezent posibilitati diverse. Extinderea hotelului Majestic a fost realizata cu o structura rezistenta seismic, avand peretii exteriori din beton armat, iar izolatia termica si protectia ei sunt mult superioare peretelui cu grosimea de o caramida si jumatate, prevazut in vechile manuale de constructie.
Toata aceasta sumara trecere in revista a schibarilor aparute dupa 1990 am facut-o cu dublu scop: in primul rand pentru a indemna la cunoastere, la actualizarea cunostintelor in concordanta cu posibilitatile actuale si schimbarile produse; dar si pentru a atrage atentia asupra necesitatii revizuirii normativelor tehnice mai vechi care propun solutii depasite si mai putin eficiente.
In final, o amintire: cu 57 de ani in urma, fiind student, am editat, impreuna cu un coleg, cursul de Constructii Civile al distinsului profesor Aurel A. Beles. Rasfoindu-l acum, constat ca rezista doar in cateva capitole si principii, actualele posibilitati fiind cu totul altele. Este in firea lucrurilor; tocmai de aceea noile posibilitati trebuie folosite cat mai intens.

Sus

dr.ing. Petru Vernescu