Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.3/2002
Antreprenorul
nr. 3/2002

 

Constructii Usoare

Inceputul anilor '90 a insemnat si pentru domeniul cladirilor civile si industriale un punct de rascruce. Schimbarile radicale produse in modul de viata au impus treptat unele necesitati, care nu se conformau conceptelor de proiectare practicate. In solutiile de proiectare predomina betonul - o solutie cunoscuta si ieftina, solutiile care aveau la baza metalul fiind in inferioritate ca numar. Inca din anul 1994 au inceput sa apara pe piata romaneasca unele firme internationale, cu solutii complete de constructii metalice usoare. Firma Lindab a reusit sa-si cladeasca un renume, invingand aparentele care, deseori, indrumau proiectantii la utilizarea in proiectare a solutiilor bazate pe beton. Exigentele potentialilor clienti au impus dezvoltarea unor sisteme structurale flexibile, usor de realizat, in fata carora solutiile clasice invechite treptat pierd teren. Astfel s-a ajuns la dezvoltarea si utilizarea pe scara din ce in ce mai larga a Sistemelor de Constructii Usoare.

Iata cateva date despre Constructiile Usoare "antiseismice". De ce antiseismice? Testele de laborator efectuate pe sistemul structural conceput arata o excelenta comportare a acestora la actiunile la care au fost supuse. Sistemul structural s-a dovedit a fi ideal pentru regiuni cu actiuni seismice, cum este cazul Romaniei.
Tipodimensiuni existente:
- Inaltimi de 3 si 3,5 m;
- Deschideri intre 8 si 12 m (din metru in metru);
- Lungimi de 10, 12, 15 si 18 m;
- Panta acoperisului - 14 grade;
- Goluri de usi si ferestre standardizate.

Structura de rezistenta este realizata integral din profile zincate C, U indoite la rece (OL 52, ZN 275 g/m²), fara a fi necesara uzinarea subansamblelor.
Din punct de vedere al domeniului de aplicabilitate, aceste contructii pot fi utilizate in aplicatii gen sedii firme (cu destinatie de birouri), spatii comerciale, depozite, ateliere etc.
Sistemul structural este tipizat in asa fel incat sa ofere maxima flexibilitate arhitecturii exterioare si spatiului interior, acestea fiind posibil de executat in cateva zile. Seturile standard de documentatii necesare pentru obtinerea de avize si montaj sunt oferite de catre Lindab. Insa in cazul solicitarii unor dimensiuni nestandard va fi necesara elaborarea pe calea obisnuita a documentatiei (proiectare propriu-zisa).

Prin utilizarea sistemului de "Constructii Usoare Lindab" puteti beneficia de o serie de avantaje, dintre care putem aminti:
- cost redus al fundatiilor;
- cost redus al montajului;
- sistem structural in conceptie "do it yourself";
- timp de executie foarte redus (cateva zile);
- greutate scazuta a structurii (cca. 20 kg/m²);
- insensibilitate la actiuni seismice;
- flexibilitatea spatiului interior;
- flexibilitate arhitecturala;
- raport calitate/pret excelent;
- estetica moderna;

Aspecte economice
Preturile de vanzare sunt stabilite in fiecare caz in parte in functie de configuratia solicitata. Pretul mediu, fara amenajarile interioare, se situeaza in jurul a 95-100 Euro/m².

Sus

ing. Zsolt Nagy
director tehnic LINDAB SRL