Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.4/2002
Antreprenorul
nr. 4/2002
C U P R I N S
EDITORIAL TROFEUL CALITATII ARACO INTEGRARE EUROPEANA SISTEME PUNCTE DE VEDERE MODERNIZARE MATERIALE/TEHNOLOGII INTERVIU CERCETARE CONSTRUCTII METALICE SEMNAL
E D I T O R I A L
T R O F E U L   C A L I T A T I I   A R A C O
  • Premiile ARACO
I N T E G R A R E   E U R O P E A N A
  • CONGRESUL FIEC - ROMA 2002 - ing. Alexandru Dobre - Presedintele ARACO
    • In perioada 6-9 iunie a.c. s-a desfasurat la Roma Congresul Federatiei Industriei Europene a Constructiilor - FIEC.
      Acest organism cuprinde 32 de confederatii nationale din 25 de tari din Europa de Vest, Centrala si de Est, urmarind destul de fidel constructia existenta si de perspectiva a Uniunii Europene.
      In anul 2003 congresul FIEC se va desfasura in luna iunie, pe timpul noptilor albe, la Helsinki, in Finlanda.

S I S T E M E
  • Plafoane false din aluminiu - ing. Aurelian Petrescu - Petras Confort SRL
    • Utilizarea plafoanelor false din aluminiu constituie un mijloc eficient in rezolvarea urmatoarelor probleme legate de spatiile in care se desfasoara activitati colective:
      - protectia sanatatii personalului care-si desfasoara activitatea in mediul sanitar si spitalicesc, care trebuie sa fie aseptic;
      - respectarea standardelor de igiena impuse in instalatiile de producerea alimentelor, precum si a spatiilor pentru comercializarea si depozitarea alimentelor si medicamentelor;
      - asigurarea igienei si protectiei mediului ambiant prin folosirea materialelor reciclabile in cadrul ecosistemului, cum este cazul aluminiului.

P U N C T E   D E   V E D E R E
M O D E R N I Z A R E
  • Renovarea fondului existent, obiectiv de maxima importanta - prof.dr.ing. Adrian RADU
    • Ultimile zile au adus informatii imbucuratoare, prin adoptarea hotararilor de a trece la desfasurarea generalizata a lucrarilor vizand:
      - consolidarea cladirilor care ar putea fi grav avariate la un viitor cutremur;
      - diminuarea necesarului de energie de care este nevoie in cladiri pentru satisfacerea exigentelor de igiena si confort, cu efecte favorabile din punct de vedere economic, ecologic si strategic.
      Frontul de lucru care s-ar deschide in baza acestor programe este enorm dar nu surprinzator, stiut fiind ca renovarile constituie in occident activitati cu un volum comparabil celui pentru constructii noi, numeroase intreprinderi fiind specializate in acest scop. Si mai trebuie tinut seama ca in Romania, dupa multi ani in decursul carora astfel de investitii nu au mai fost facute, multe cladiri fiind efectiv "bolnave", fondul construit de locuinte va scadea drastic in viitorul apropiat, datorita uzurii avansate si calamitatilor inevitabile. Este o cursa contra cronometru, de care depind salvarea si conditiile de viata pentru o buna parte din populatie.

  • Promovarea locuintelor pentru tineret si a altor edificii urbane cu structuri metalice
    • In prezent in Romania se constata o crestere deosebita a cererii de locuinte pentru populatie precum si o profunda schimbare de "cultura" si mentalitatea in ceea ce priveste locuinta, pe fondul mutatiilor sensibile inregistrate in proiectarea si executia acestora. Aceste tendinte s-au evidentiat si in cadrul recentei manifestari Construct-Expo, precum si la sesiunea de comunicari organizata de UniRomSider la data de 9.05.2002 si intitulata "Otelul, materie prima sau rezolvator de probleme?".
      In aceasta idee a avut loc pe data de 21.05.2002, la sediul MLPTL, o intalnire a specialistilor din constructii cu reprezentanti ai industriei siderurgice din Romania si din invatamantul superior, privind oportunitatea si eficienta promovarii structurilor metalice in constructia de locuinte, alaturi de cele de infrastructura sau de cladiri socio-industriale.

M A T E R I A L E / T E H N O L O G I I
  • Utilizarea otelului in constructii - avantaje, tendinte, exemplificari
    • Proiectele care prezinta calitatea de a rezista in timp (dezvoltare durabila) vor deveni o miza majora pentru domeniul constructiilor. Dupa intalnirea la nivel inalt in privinta viitorului planetei desfasurata la Rio de Janeiro, in anul 1992, conditia ca "produsele" sa raspunda necesitatilor prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a raspunde la exigentele lor (raportul Brundtland) castiga tot mai mult teren. Toti cetatenii planetei sunt chemati sa se preocupe, indiferent de domeniile de activitate, de reducerea consumului de resurse naturale, de economia de energie si de reducerea poluarii. Ca raspuns in cadrul preocuparilor tot mai extinse ale societatii industriale de a proteja mediul inconjurator, otelul prezinta numeroase atuu-ri, expuse in continuare.

I N T E R V I U
  • Radiografia unui succes - Ion Bucheru
    • Interviu cu domnul ing. Constantin Andronic, directorul general al SC CRISTIAN ANDRONIC SRL Timisoara.

C E R C E T A R E
  • Alcatuirea structurala a unei cladiri de cult ortodox - Configuratia in plan - conf.univ.dr.ing. Daniel STAN - UTCB
    • Studiul prezinta unele aspecte legate de alcatuirea structurala a unei cladiri de cult ortodox in plan orizontal.
      In acest sens s-au prezentat cateva repere istorice referitoare mai ales la epoca de inceput a crestinismului. Consideratii si aspecte legate de alcatuirea sistemului structural in elevatie fac obiectul unui studiu urmator.

C O N S T R U C T I I   M E T A L I C E
  • Structuri realizate din profile din otel cu pereti subtiri de tip pentru cladiri civile si industriale (I) - prof.dr.ing. Dan DUBINA - U."Politehnica" Timisoara, ing. Viorel UNGUREANU - Academia Romana Timisoara , ing. Zsolt Nagy - LINDAB SRL
    • Profilele din otel cu pereti subtiri formate la rece - PPSFR - se utilizeaza din ce in ce mai mult, nu numai ca elemente secundare, dar si in alcatuirea structurii principale de rezistenta a cladirilor civile si industriale. Comparativ cu structurile confectionate din laminate, structurile usoare realizate din PPSFR prezinta avantaje tehnico-economice semnificative. In acelasi timp, datorita zveltetii peretilor acestor profile, proiectarea structurilor ridica o serie de probleme in ceea ce priveste controlul stabilitatii, tehnologiile de imbinare specifice si comportarea la solicitari dinamice.

S E M N A L

Firme
sus