Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.5/2002
Antreprenorul
nr. 5/2002
C U P R I N S
TEHNOLOGII INVESTITII PUNCTE DE VEDERE STUDII PROFIL DE FIRMA INSTALATII CONSTRUCTII METALICE ANIVERSARE MATERIALE REGLEMENTARI SOLUTII SEMNAL
T E H N O L O G I I
  • Lucrari de executie aferente puturilor centralei Rucar de pe raul Dambovita
    • Prezenta pe piata romaneasca din anul 1997 ca filiala a firmei germane PERI GmbH - un gigant mondial al producatorilor de cofraje avand 40 de filiale pe toate continentele, PERI ROMANIA SRL dispune de suprafete de prezentare, depozit si expozitie permanenta (la sediu), tehnologie, echipamente specializate si know how pentru proiectarea asistata de calculator, livrari si asistenta de santier in vederea satisfacerii exigentelor celor mai ridicate si oricaror genuri de constructie.
      Prin optimizarea continua a produselor, serviciilor si lucrarilor se ofera clientilor o calitate certificata corespunzatoare ISO 9001 - agrement pentru Romania de catre INCERC - , costuri avantajoase la un nivel calitativ ridicat al elementelor de cofrare si al executiei lucrarilor.
      Articolul prezinta o realizare mai recenta cu solutii de cofrare si instalatii PERI, si anume, lucrarile de executie aferente puturilor Centralei Rucar de pe raul Dambovita.

  • Noua placa difuzor de la AMF, pentru plafoane casetate, suspendate
    • AMF a dezvoltat in cadrul Sistemului audio o placa difuzor pentru plafoanele suspendate. Aceasta placa este un difuzor cu emisie a sunetelor in plan, cu deschidere in unghi de 180°. Placa-difuzor este realizata in formatul - raster al plafonului casetat suspendat si nu se deosebeste optic de restul plafonului functional. Prin emitatorul de sunete, transformator de unde oscilatorii, placa-difuzor devine sursa de emitere in rezonanta proprie. Sunetul redat (conversatie si muzica) are un nivel de calitate Hi-Fi deosebit. Receptia acustica si unghiul de emitere al sunetului sunt superioare sistemelor conventionale. Sunetul se transmite uniform in spatiu iar scaderea in intensitate, odata cu departarea de sursa de sunet, este nesemnificativa. Acest sistem audio reprezinta o varianta sigura pentru situatiile in care se pune accent pe o acustica optima si, in acelasi timp, pe o estetica deosebita: aeroporturi, hoteluri, sali de asteptare, gari si autogari, sali pentru scolarizari, centre scolare si spitale.

I N V E S T I T I I
  • Linia automata de fasonat otel beton
    • BADUC S.A. unul din marii furnizori de materiale si echipamente pentru constructii si instalatii din Romania, a inaugurat in data de 14 august 2002, in zona comerciala si de servicii Popesti Leordeni, una dintre cele mai moderne linii automate de fasonat otel beton din Europa, cu utilaje de ultima tehnologie, furnizate de firma STEMA ENGINEERING din Danemarca.

P U N C T E   D E   V E D E R E
  • Constructiile in contextul dezvoltarii durabile - prof.dr.ing. Florin - Ermil Dabija, UTCB
S T U D I I
  • Politehnica din Bucuresti confirma: Coloana lui Brancusi de la Targu Jiu este stabila la vant - prof. Ramiro A. Sofronie
    • Buletinul Stiintific al Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti publica, in primul sau numar din 2002, articolul intitulat "AEROELASTIC STABILITY OF THE COLUMN" semnat de Doamna Carmen Anca Safta de la Universitatea "Politehnica" din Bucuresti. Conform articolului, inca din anii '30 Brancusi declara la Paris ca "vantul nu o va dezradacina".

P R O F I L   D E   F I R M A
  • O FIRMA CU PROIECTE AMBITIOASE
    • Interviu cu domnii Lazar Popescu,director general, si Ionel Nan, directorul tehnic la Eurometal Construct.

I N S T A L A T I I
  • Noutati de top, de la Ideal Standard - ing. Alexandru IORGULESCU - Romstal
    • In articol sunt prezentate doua produse varf de gama din catalogul 2002/2003 al companiei IDEAL STANDARD: cabina de dus NEREUS 2000 E6S si cada de baie YIN YANG E care completeaza gama pentru hidromasaj deja cunoscuta. Acum, aceste bijuterii tehnologice sunt expuse si in show-room-ul ROMSTAL Dorobanti.

  • DEZVOLTAREA BACTERIEI "LEGIONELLA" IN SISTEMELE DE INSTALATII DIN CONSTRUCTII
    • Bacteria "Legionella pneumophila" se afla la originea bolilor denumite legioneloze, care sunt maladii adesea grave, uneori mortale si care se manifesta ca pneumonie atipica sau ca boala nepulmonara, pseudogripala.
      Sunt cunoscute 35 tipuri diferite de infectii cu Legionella si 53 subgrupe.
      Problema Legionella si a maladiilor create de ea se inscrie pe linia impactului om/natura, fiind o rezultanta a actiunii umane asupra mediului inconjurator cu urmari defavorabile pentru om.
      Conditii optime de dezvoltare rapida si contactul dintre om si bacterie se realizeaza prin intermediul sistemelor hidraulice si aeraulice din cladirile moderne locuite de om.
      Pe plan mondial exista o serie de reglementari tehnice legate direct de bacteria Legionella sau indirect, referindu-se la igiena sistemelor de apa calda, ventilare si conditionare a aerului.
      Solutiile care pot sa impiedice aparitia si inmultirea bacteriei Legionella cunoscute pana in prezent sunt:
      - dispozitive automate de golire a apei din furtun;
      - realizarea unor furtunuri cu doua cai separate;
      - ventilarea buna a bailor.
      In prezent sunt firme din Anglia, Germania, Olanda specializate in producerea unor sisteme si aparate sigure si ecologice de preparare a apei calde, cu eliminarea completa a pericolului bacteriei Legionella.
      Bazinele de inot si bazinele cu jet de apa calda (whirl-pools) reprezinta, de asemenea, surse posibile de declansare a legionelozelor.
      Daca la whirl-pools unele cercetari au aratat ca din 52 de analize numarul de cazuri pozitive a fost de 12 (adica de 23% din bazinele de inot), in primele ore de la schimbarea apei procentul a fost mult mai mic, adica de 4,5%.
      Temperatura constanta de functionare a bazinelor, apa de cca. 35°C, materiile organice care se desprind din pielea oamenilor care fac baie, popularea filtrelor de impuritati cu alte microorganisme, cum ar fi protozoarele etc., toate acestea favorizeaza inmultirea bacteriei Legionella. Solutia actuala pentru dezinfectia acestor sisteme este clorinarea sau folosirea altor dezinfectanti chimici, solutie care nu rezolva insa complet problema.

C O N S T R U C T I I   M E T A L I C E
  • Structuri usoare din profile din otel cu pereti subtiri de tip pentru aplicatii rezidentiale si nerezidentiale (II) - prof.dr.ing. Dan DUBINA - U. "Politehnica" Timisoara; ing. Viorel UNGUREANU - Academia Romana Timisoara; ing. Zsolt Nagy - LINDAB SRL
    • Pentru inaltimi la streasina de peste 3,5 m tipul WSMS devine ineficient in utilizare. Pentru astfel de situatii, care pot aparea destul de frecvent in practica, pot fi utilizate cadre alcatuite din profile formate la rece cu sectiune "C" compusa (tip Johnston).
      Autorii au proiectat doua cladiri in anii 1999-2000, utilizand sectiuni compuse de tipul Johnston. Datorita faptului ca profilele formate la rece de tip C sunt de clasa 4, structurile au fost considerate ca lucreaza in domeniul elastic, ca urmare sunt nedisipative, fapt pentru care, la evaluarea fortelor seismice in conformitate cu Normativul de Calcul Seismic P100-92, coeficientul y s-a considerat egal cu 1.
      Structurile sunt proiectate tinand cont de efectul de diafragma.
      Exemple relevante de punere in aplicare a sistemului HTMS sunt cladirea centralei termice a fabricii de bere ARBEMA din Arad, in partea de vest a Romaniei, langa Timisoara si hala Popet din Vaslui, localizata in estul Romaniei.

A N I V E R S A R E
  • 37 ani de la inceperea lucrarilor de stramutare a caii ferate si drumului national TURNU SEVERIN - TIMISOARA - ing. Ionel Ivan
    • Realizarea Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I, prin bararea Dunarii la km 942 + 950 si formarea lacului de acumulare a carui influenta se resimte in amonte pe fluviu pe mai mult de 270 km, au determinat necesitatea reconstructiei pe alte amplasamente a unor importante obiective de transport precum: magistrala de cale ferata 100, drumul national DN 6 si Portul Orsova.

M A T E R I A L E
  • VALROM INDUSTRIE a inceput sa produca tuburile din PVC
    • In ultimii ani piata materialelor de constructii a avut o evolutie exploziva, atat ca tipuri de materiale si tehnologii cat si ca volum. In cadrul acestei piete, instalatiile reprezinta un sector important. Inca de la infiintare, Valrom Industrie a incercat sa acopere un segment cat mai mare din cerintele pentru articole de instalatii. Promovand in mod special articolele din mase plastice (PE, PP, PVC), a castigat increderea proiectantilor si constructorilor pentru utilizarea tubulaturilor si fitingurilor din mase plastice.

R E G L E M E N T A R I
  • Ferestre, usi, fatade: situatia standardizarii produselor in Europa
    - dipl.ing. Ulrich SIEBERATH - ift Rosenheim
    • Indiferent de perioada de timp necesara elaborarii standardelor, devine tot mai evidenta interactiunea dintre reglementarile la nivel national si standardele europene, iar aplicarea acestora nu este la fel de usoara pe cat s-a crezut initial. Pentru o perioada de timp, reglementarile nationale vor sprijini standardele europene. Beneficiarii pot apela la "Recomandarile privind utilizarea ferestrelor" ca o metoda simpla prin care se pot respecta noile standarde europene; aceste recomandari s-au elaborat pentru a asigura utilizarea lor si in alte tari europene, nu numai in Germania. In mod concret, acest lucru s-a realizat prin elaborarea reglementarilor pe baza "Sarcinilor exercitate de vant" - Eurocode.

S O L U T I I
  • Pardoseli suprainaltate
    • Solutia pardoselilor suprainaltate sau supraelevate s-a nascut din nevoia asigurarii unui acces facil la diverse instalatii, cum sunt cele hidraulice, de incalzire, de climatizare, cabluri electrice de alimentare a aparaturii electronice etc. Necesitatea care apare la un moment dat de extindere a acestora, pentru crearea unor noi posturi de lucru, genereaza o serie de probleme neplacute, cum ar fi spartul pardoselii sau a peretilor (ceea ce in unele situatii poate afecta structura de rezistenta a incaperii respective), practicarea unor gauri in pereti sau pozarea inestetica a cablurilor de alimentare cu energie electrica a diverselor aparate sau a celor telefonice iar in anumite situatii chiar a conductelor de circulatie a agentului termic sau de alimentare cu apa potabila.
      Pardoselile suprainaltate rezolva definitiv aceste probleme legate de schimbarea, mutarea, intretinerea sau extinderea acestor instalatii, reducand drastic si timpii de interventie in cazuri de necesitate.
      Montarea acestui tip de pardoseala este foarte usor de realizat, pardoseala fiind in totalitate uscata (nu se folosesc adezivi umezi) si nu necesita rosturi de dilatare.

S E M N A L

Firme
sus