Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.1/2003
Antreprenorul
nr. 1/2003
C U P R I N S
EDITORIAL MANAGEMENT CERCETARE ECHIPAMENTE ANALIZA TEHNOLOGII MATERIALE SEMNAL
E D I T O R I A L
  • Directiile de actiune ale conducerii ARACO pentru urmatorii ani
    • Conferinta Nationala ARACO din 22 noiembrie 2002 a ales un nou presedinte al asociatiei, dl. ing. Marcel Florescu, Director General al SC ARCOM INTERNATIONAL SA Bucuresti. Revista Antreprenorul a adresat cateva intrebari noului presedinte pentru a afla punctul sau de vedere privind dezvoltarea asociatiei.

M A N A G E M E N T
  • Facilitatea de finantare a IMM-urilor - ec. Lavinia Baranga - coordonator programe
    • Programul de creditare pentru IMM-uri, infiintat in 1999 de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Comisia Europeana, are ca scop dezvoltarea serviciilor de finantare ale bancilor, rezidente in statele asociate, care intermediaza finantarea.
      Programul are un volum total de 125 de milioane de EURO si se imparte intr-o linie de credit pentru banci participante si o componenta de participare la capitalul unor fonduri de investitii focalizate pe IMM-uri. In Romania exista, momentan, doar componenta de creditare in forma unui proiect de cooperare cu Banca Transilvania SA (volumul fondului: 5 milioane USD). In curand se vor putea ridica credite si de la Banca Comerciala Romana (BCR).
      Sfatul consultantului: Aspectele financiare ale firmelor mici si mijlocii cu un potential puternic de crestere sunt de mare importanta pentru banca finantatoare. In perioada de experimentare a afacerii, planificarea financiara si procesele de control sunt foarte importante. De asemenea, analiza indicatorilor financiari a dezvoltat standarde pentru determinarea liniilor generale ale bilantului si declaratiei de venituri, ca si orientarile pentru evolutia domeniilor cu probleme.
      Analiza financiara include analiza punctului de echilibru sau analiza indatoririi de operare financiara standard pentru a masura modul in care nivelele de schimbare a vanzarilor vor afecta riscul firmei si caracteristicile recuperarii.
      In perioada exploatarii si cresterii rapide, firma va avea nevoie extraordinara de finantare suplimentara din afara. Totusi, exista o indoiala daca firma in crestere ar putea intr-adevar sa obtina imprumuturi bancare pe termen scurt de valoarea necesara. Unele capcane financiare (de exemplu, probleme care apar dupa ce proprietarul initial obtine fonduri suplimentare pentru a sprijini cresterea, eroarea de a se angaja la o datorie cu o scadenta nerealist de apropiata etc.) ar trebui evitate in aceasta etapa. Firma mica cu crestere rapida se confrunta cu o existenta periculoasa (de exemplu, presiuni concurentiale care conduc marjele de profit la nivele scazute, putine informatii privind domeniile noi, probleme financiare, probabilitatea unei cote de piata in scadere etc.), chiar cand oportunitatile pietei produsului sunt favorabile.
      Fata de cele expuse, principalele particularitati pe care o banca le ia in considerare cand efectueaza analiza financiara la o firma mica sau mijlocie si de care solicitantul creditului trebuie sa tina seama sunt:
      • firma trebuie sa se bazeze, in primul rand, pe finantarea interna (profit capitalizat);
      • posibilitatea unui control standardizat asupra firmei, inclusiv o analiza regulata a indicatorilor financiari, va fi utila pentru supravegherea pe termen lung;
      • managementul fondului de rulment.
      Exista un mare potential de cereri de finantare din partea sectorului IMM, in ciuda faptului ca actiunile in derulare majoreaza oferta de fonduri.

  • Ce este "Studiul de fezabilitate" si cum se intocmeste el. Programul SAPARD - ec. Lavinia Baranga - coordonator programe
    • Studiul de fezabilitate reprezinta documentatia care cuprinde caracteristicile principale si indicatorii tehnico-economici ai investitiei, prin care se asigura utilizarea rationala si eficienta a cheltuielilor materiale, pentru satisfacerea cerintelor economice si sociale in domeniul respectiv.
      Sfatul consultantului: Daca doriti sa va elaborati singuri documentatiile tehnico-financiare pentru un proiect SAPARD, atragem atentia asupra unor elemente ce trebuie definite cu multa atentie:
      1. Cadrul de analiza: analiza financiara trebuie abordata sistematic. Aceasta abordare reduce riscul de a trece peste puncte importante, oferind o mai buna intelegere a operatiunilor caracteristice ale firmei.
      • pentru proiectiile financiare, care sunt o parte foarte importanta a studiului de fezabilitate, practic fundamentarea din punct de vedere economic a investitiei, trebuie sa tineti seama de influenta variatiei in timp a preturilor (rata inflatiei).
      • dimensionarea reala a posibilitatilor financiare ale firmei dumneavoastra (analiza cash-flow), daca nu este facuta corect pe cresteri reale, ci pe cresteri nominale, veti avea sigur probleme la implementarea investitiei.
      • analiza lichiditatii - lichiditatea este un concept care ia in considerare situatia in timp a intrarilor si iesirilor cash-flow-ului, cu alte cuvinte, cat timp trebuie pentru a converti activele in disponibil si cand trebuie platita o datorie.
      2. Un alt aspect important al unei analize financiare, mai ales atunci cand datele nu sunt prea relevante, este examinarea datelor din perspectiva istorica. Aceasta analiza a tendintei este importanta, mai ales atunci cand performantele firmei scad sau cresc intr-o anumita perioada (cum este cazul in agricultura).
      3. Cum majoritatea firmelor au datorii, o grupa importanta de indicatori sunt cei utilizati in a indica in ce masura se bazeaza firma pe capitalizarea datoriilor sale (indicatorul datoriei). Valori mari ale acestor indicatori sunt, de obicei, asociate cu firmele care au o mai mare vulnerabilitate in conditii de recesiune a afacerilor si, deci, sunt companii care prezinta un grad mare de risc. In plus, este util sa se calculeze structura capitalului de operare si cea a capitalului financiar. Primul masoara sensitivitatea profitului de operare la o modificare a nivelului vanzarilor, iar al doilea masoara sensitivitatea profitului net la modificarile profitului de operare.
      4. Desi nu pare posibil a se intampla, nu pierdeti din vedere corelatiile ce exista intre planul de afaceri si studiul de fezabilitate.
      Daca problemele enumerate aici vi se par complicate, apelati la o societate specializata!

  • Documentele necesare pentru obtinerea unui credit
C E R C E T A R E
  • Unele consideratii structural-geometrice referitoare la locasurile de cult ortodox - conf.univ.dr.ing. Daniel STAN
    • Constructiile destinate cultului crestin ortodox contin inmanunchiate traditii spirituale milenare din intregul bazin al Marii Mediterane. Scopul consideratiilor care sunt facute in cadrul articolului este de a urmari permanenta si perseverenta de-a lungul timpului a unei entitati sau constante matematice (este vorba de numarul de aur), in preocuparile constructorilor mai vechi dar si mai noi. Acest numar este, totodata, si un procedeu matematic-geometric de trasare si alcatuire structurala.

  • Analiza critica din punct de vedere energetic a starii fondului locativ din zona rurala, montana si premontana a Moldovei si Maramuresului - ing. Constantin MIRON - INCERC Filiala Iasi
    • Noua forma de ofertare a tematicilor de cercetare aplicata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii prin organizarea de licitatii de proiecte in cadrul unor programe nationale de cercetare, a permis posibilitatea abordarii unor proiecte cu obiective care pot sluji concret cercetarii aplicative si care ies din "obisnuitul" tematic practicat pana acum.
      Astfel, in cadrul Programului B - Amenajarea teritoriului si transporturi - AMTRANS, printre proiectele care au castigat competitia C1 (octombrie 2001) s-a numarat si proiectul intitulat "Studiu de evaluare a fondului construit in zona montana si premontana a Moldovei si Maramuresului (zona climatica IV) in vederea promovarii strategiilor de reabilitare a spatiului rural. Masuratori in situ", baza de date propusa de un colectiv de cercetatori din cadrul Laboratorului de Cercetare si Incercari Higrotermice al Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor - INCERC Filiala Iasi.
      Acest proiect (cu numar de contract AMTRANS 1B14/2001) a fost propus ca urmare a constatarii unor evidente frapante ale ultimilor ani si anume: discrepanta intre cresterea exigentelor relative la performanta energetica a locuintelor prevazute de actele normative din ce in ce mai numeroase si situatia concreta, reala a fondului locativ existent si a celui nou construit sau in curs de construire din zonele rurale ale Maramuresului si Moldovei (zone preponderent montane si premontane corespunzand zonelor climatice IV).
      Autorii lucrarii au localizat desfasurarea cercetarii, dat fiind ca aceste zone (Moldova de nord si centru si Maramures) au fost observate direct inca din anul 1980, cunoscandu-se evolutia problematicii semnalate de tematica abordata.
      Completarea experientei de peste 30 ani in domeniul cercetarii si incercarilor higrotermice a Laboratorului de cercetari si incercari higrotermice pentru materiale elemente si subansamble de constructii - INCERC Iasi cu acest gen de tema, inedita ca mod de desfasurare, a condus, consideram noi, la obtinerea unor rezultate interesante si in mod special utile serviciilor de specialitate din cadrul MLPTL in actiunile conjugate cu ale institutiilor abilitate in asigurarea calitatii constructiilor de locuit.

E C H I P A M E N T E
A N A L I Z A
  • Trei poduri peste stramtoarea Tacoma - Juhani Virola, Teemuaho Group, Finlanda
    • Statul Washington se afla pe coasta de vest a SUA, la granita dintre Canada si SUA.
      Orasul Tacoma se afla in statul Washington, la cca 50 km sud de Seattle, care se afla tot in statul Washington. In Seattle a avut loc Expozitia Mondiala din anul 1962, orasul fiind acum mai bine cunoscut drept cel din care a pornit si isi are sediul principal firma Microsoft, cu cel mai mare profit din lume, firma condusa de nu mai putin celebrul Bill Gates, cel mai bogat om din lume. In unele locuri din statul Washington poate ninge mult: in perioada de 12 luni, din 19 februarie 1971 pana in 18 februarie 1972, la Paradise (Mt. Rainier) s-a atins recodul mondial de 31102 mm de zapada.
      La vest de Tacoma, intre anii 1930 - 1940, s-a construit un remarcabil pod; acest pod era suspendat, cu deschiderea de 853 m, fiind la acea vreme al treilea pod din lume din punct de vedere al lungimii, depasit numai de Golden Gate (anvergura 1280 m, construit in 1937) din San Francisco si George Washington (1067 m; 1931) din New York.
      Dupa prabusirea primului pod Tacoma, in SUA s-au construit poduri suspendate rigide cu tablier din grinzi cu zabrele de rigidizare, grele, uneori, poate, prea grele.
      Podul Tacoma a fost reconstruit. Cel de-al doilea pod Tacoma s-a deschis pentru circulatie in octombrie 1950 si a costat 14 mil.US$. Turnurile s-au inaltat pe pilonii primului pod, deci deschiderea este aceeasi (L=853,44 m). Turnurile din otel, inalte de 153 m deasupra nivelului apei, sunt mai ferme fata de turnurile anterioare. Gabaritul de navigabilitate este de 57 m.
      La sfarsitul mileniului trecut s-a inceput proiectarea celui de-al treilea pod Tacoma, studiindu-se si analizandu-se in acest scop 4 alternative:
      1. adaugarea la structura existenta a podului (cel de-al doilea) a unei platforme inferioare;
      2. un pod nou, hobanat, paralel cu cel existent, cu turnuri de 244 m inaltime si deschidere de 853 m (acest pod ar fi plasat in prezent pe locul 3 in lume din punct de vedere al deschiderii, la categoria poduri hobanate);
      3. un pod nou suspendat, paralel cu cel existent, la 60 m mai la sud;
      4. varianta 3, cu optiunea de a se adauga, pe viitor, o platforma pentru circulatie.

T E H N O L O G I I
  • Solutii moderne folosite la consolidarea sectorului de drum km 37+049 - km 37+129 DN13 Brasov-Sighisoara (III). Executia si calitatea lucrarilor - dr. ing. Aurel Barariu - consilier; ing. Mihai Radulescu - sef proiect consolidare; ing. Catalin Gruianu - proiectant; ing. Vasile Fodor - asistent inginer rezident - CONSITRANS
    • Asa cum am aratat in partea I (Antreprenorul nr.5/2001) si a II-a a articolului
      (Antreprenorul nr.6/2001), realizarea zidului de sprijin din pamant armat cu geogrile a necesitat lucrari pregatitoare, lucrari complementare si lucrari de baza, executate in urmatoarea succesiune:
      - executarea drumurilor de acces si a platformelor de lucru;
      - consolidarea terenului natural prin injectarea cu mortar autointaritor;
      - executarea pilotilor armati pentru sprijinirea drumului existent;
      - executarea sprijinirilor, sapaturilor, cofrajelor si betonarea radierelor zidului;
      - executarea umpluturilor armate cu geogrile la elevatie si concomitent cu zidaria din piatra bruta;
      - realizarea umpluturilor in spatele zidului de sprijin;
      - executarea sistemului rutier pe rambleul nou creat;
      - executarea coronamentului din beton.
      Lucrarile au inceput in toamna anului 2000, odata cu executarea drumului de acces, si au fost finalizate in vara anului 2002, de catre Impresa Grasseto - Italia, (antreprenor general), Bauer-Stizo Romania, Zublin Romania.
      1. Conditiile locale destul de severe au impus gasirea unor solutii moderne de inalta performanta care sa asigure atat cresterea capacitatii portante a terenului de fundare cat si stabilitatea generala a lucrarii;
      2. Folosirea geogrilelor la executia zidurilor de sprijin din pamant armat asigura obtinerea coeficientului de stabilitate proiectat, faciliteaza folosirea unor materiale locale ca materiale de umplutura si un ritm inalt de executie;
      3. Tehnologiile folosite la lucrarile de consolidare folosesc la maxim spatiul existent si se incadreaza armonios in natura.

M A T E R I A L E
  • Geotextile si geocompozite performante - ing. Alexandru ALEXAN - ROMFELT Bucuresti, dr. ing. Vasile STRUNGA - CONSILIER CONSTRUCT Bucuresti, ing. Maria Magdalena BOSTENARU - ROMFELT Bucuresti
    • RONFELT SA livreaza geotextile, geocompozite si elemente prefabricate din aceste produse pentru lucrari de constructii civile, industriale, drumuri, cai ferate, hidrotehnice, ingineria mediului s.a.
      Dupa cum se cunoaste, geotextilele si geocompozitele fac parte din categoria de materiale numite geosintetice, fabricate din mase plastice si folosite, de 50 de ani, in ingineria geotehnica din intreaga lume.
      Din anul 1998 calitatea acestor textile industriale este asigurata cu instalatii si dotari de laborator performante, obtinute prin colaborarea cu firma Le Feutre din Franta.
      Fabricarea acestor geosintetice ROMFELT se face din fibre si fire sintetice, pe linii tehnologice de tesere sau de cardare si intertesere, cu latimi de 1...6 m, cu rezistente la intindere de la 1 la peste 100 kN/m, alungiri specifice de 3...70%, coeficienti de permeabilitate la apa de 10-1...10-4 cm/s. Au masa mica, de 150...1000 g/m2, sunt subtiri, rezistente la solicitari mecanice, la coroziunea chimica si biologica din natura, la razele ultraviolete, raman permeabile in timp si au durata de exploatare mare (de cel putin 100 de ani). Conduc la economii de materiale, manopera si energie, diminueaza masa constructiilor, imbunatatesc structura, durabilitatea si fiabilitatea lor, scurteaza si simplifica executia si controlul calitatii lucrarilor, maresc productivitatea si siguranta acestora.

S E M N A L

Firme
sus