Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.4/2004
Antreprenorul
nr. 4/2003
C U P R I N S
ACTIVITATEA INTERNA ACTUALITATEA INTERNATIONALA PROIECTE/INVESTITII INFRASTRUCTURA MATERIALE SOLUTII STUDII/ANALIZE PROFIL DE FIRMA RESTAURARI/CONSOLIDARI ANIVERSARE SEMNAL
A C T I V I T A T E A   I N T E R N A
  • Evolutia activitatilor in domeniul constructiilor - Principalii indicatori in constructii in perioada 1.I.-30.IV.2003
    • Investitiile realizate in economie in trimestrul I 2003 au insumat 34011,6 miliarde lei, fiind in crestere, in termeni reali, cu 6,7% fata de trimestrul I 2002.
      Investitiile in lucrari de constructii noi au fost de 12783,1 miliarde lei (37,6% din total), in usoara crestere comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 17523,5 miliarde lei (51,5% din total) si s-au situat cu 13,1% peste nivelul trimestrului I din anul precedent.
      Investitiile din sectorul majoritar privat au reprezentat 66,1% din total, in crestere cu 12,4% fata de trimestrul I 2002. Acestea au fost orientate in principal spre achizitionarea de utilaje si mijloace de transport, care au reprezentat 60,8% din volumul de investitii realizat.
      Valoarea lucrarilor de constructii in trimestrul I 2003 a fost de 21502,6 miliarde lei, in crestere cu 5,3% fata de trimestrul I 2002; din acestea 92,8% au reprezentat lucrarile de constructii realizate in sectorul majoritar privat.
      Pe tipuri de lucrari, ponderea cea mai mare a revenit lucrarilor de constructii noi si reparatii capitale (74,7%). Lucrarile de constructii noi (12783,1 miliarde lei) au reprezentat 59,4% din valoarea totala a lucrarilor de constructii, iar in cadrul acestora, ponderea cea mai mare au detinut-o lucrarile executate la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale (40,1%, respectiv 40,0%).
      Lucrarile de reparatii capitale au fost de 3282,8 miliarde lei (15,3% din valoarea totala a lucrarilor de constructii), iar lucrarile de intretinere si reparatii curente, realizate la cladiri si constructii existente au reprezentat 25,3% din valoarea totala a lucrarilor.

A C T U A L I T A T E A   I N T E R N A T I O N A L A
  • Previziuni privind evolutia domeniului constructiilor pentru anul in curs in Europa
    • Ultimele estimari facute de FIEC (Federatia privind Industria Constructiilor din Europa) estimeaza ca activitatea din domeniul constructiilor in aceasta zona va creste cu 0,5% fata de anul precedent - un ritm de crestere constant pentru anii 2001 si 2002.
      Data fiind complexitatea climatului economic actual, limitarile de buget din tarile membre UE si conflictul din Irak, industria constructiilor din Europa nu va creste spectaculos. FIEC afirma ca, in anul precedent, industria a crescut in termeni reali cu 0,6%, atingand 900 miliarde Euro; aceasta evolutie a urmat dupa o crestere de 0,7% in anul 2001. Pentru anul in curs se aprecieaza o crestere de 0,5% fata de anul 2002.
      Cele mai importante cresteri continua sa se inregistreze in Spania si, in special, in Marea Britanie, cu 3,8% si, respectiv, 4,4%; pentru Italia se preconizeaza o crestere acceptabila de 1,7%.
      Studiile de piata arata ca Franta isi va reduce volumul productiei cu 0,7%, iar Germania continua sa aiba probleme prin reducerea cu 2,5% a activitatii. Germania a avut din nou o perioada dificila (anul 2002) daca se considera numai cele peste 4500 falimente (numai din primele 6 luni ale anului), inclusiv reducerea cu 10% a locurilor de munca.
      Referitor la tarile mai mici, se intrevede o crestere a activitatii in constructii numai in Suedia si Finlanda, restul prezentand o usoara scadere a acestei activitati. Scaderi mai substantiale vor prezenta Portugalia si Irlanda, doua tari care au avut cresteri insemnate in anii '90.
      In ceea ce priveste Irlanda, se preconizeaza o reducere de activitate pentru anul 2003 de 5,3%, din cauza scaderii volumului lucrarilor de constructii pentru cladiri particulare nerezidentiale precum si intarzierilor pentru bugetarea investitiilor pentru infrastructura. Problemele cu care se confrunta Portugalia sunt determinate de reducerea cheltuielilor publice si renuntarea la unele credite pentru taxe care, in perioada anterioara, au sprijinit industria. Desi va exista o oarecare activitate in vederea organizarii campionatului de fotbal Euro 2004, industria portugheza isi reduce activitatea cu 2,2%.
      In ceea ce priveste constructiile ne-rezidentiale particulare si constructia de locuinte noi, acestea vor scadea, in acest an, in toate tarile Europei cu valori cuprinse intre 0,8% si 1,5%. Cu toate acestea vor creste cheltuielile in sectorul public, ceea ce va implica o crestere a volumului constructiilor publice nerezidentiale cu 2,8% si pentru constructiile civile de 3,1%.
      Viitorul este mult mai favorabil pentru tarile din Europa de Est si Centrala. Polonia, cea mai mare piata din zona, isi va reveni dupa scaderea din ultimii doi ani si va inregistra o crestere de 1,2% in anul 2003. Ungaria si Republica Ceha vor avea, in continuare, o activitate in crestere: piata ceha va creste in acest an cu 4,5%, dupa o crestere in anul 2002, de 5,4%. Mai impresionant este sectorul constructiilor din Ungaria, cu o crestere de 8,5% in anul 2003, urmarea dezvoltarii sectorului de constructii civile. Datorita investitiilor pentru drumuri si infrastructura de cai ferate, activitatea in sectorul constructiilor civile din Ungaria va creste cu 34,4%. Se apreciaza ca exista o mare diferenta intre nivelurile de dezvoltare ale tarilor din Europa Centrala si de Est, pe de o parte, si UE, pe de alta parte, dar independent de situatia actuala, pentru perioada de dupa anul 2003, se preconizeaza o crestere insemnata cand dupa intrarea acestor tari in UE vor beneficia de substantiale fonduri UE.

  • Congresul anual al FIEC
    • La invitatia asociatiilor din constructii din Finlanda, Suedia, Norvegia si Danemarca, lucrarile Congresului anual FIEC s-au tinut la Helsinki, in perioada 12-14 iunie 2003. Dat fiind faptul ca FIEC reprezinta 32 de federatii nationale din 25 de tari, Congresul a constituit o ocazie deosebita pentru antreprenorii din toate tarile din Europa de a discuta probleme de interes comun si de a face un binevenit schimb de experienta.
      Tema de baza a intalnirii din acest an a fost reprezentata de "Viitorul si problemele sale in industria constructiilor din Europa". La lucrari, din partea Romaniei, a participat ing. Marcel Florescu, presedintele ARACO.

P R O I E C T E / I N V E S T I T I I
  • Noi repere importante in Bucuresti - Ion DIAMANDI
    • Grupul VINCI, prin filiala SOCONAC, va finaliza pana in luna septembrie a anului cel de-al doilea proiect major pentru Bucuresti (primul fiind turnul Victoria, viitorul sediu central al Bancii Romane de Dezvoltare, filiala Société Générale), si anume, Centrul Comercial Orhideea, chiar in inima orasului, in apropierea Garii de Nord. Incluzand un hipermarket Carrefour precum si o galerie comerciala, restaurante etc. amplasate pe o suprafata de 30.000 m², Centrul comercial Orhideea va reprezenta o investitie de 25 milioane de Euro, cu aceasta ocazie fiind create nu mai putin de 700 noi locuri de munca.
      Firma Avrig 35 Bucuresti, specializata in domeniul investitiilor imobiliare, intentioneaza sa inceapa in aproximativ un an si jumatate sase proiecte, cu o valoare de peste 100 milioane de dolari, a declarat, vineri, Alexander Hergan, directorul executiv al firmei
      Planurile vizeaza constructia a doua imobile care vor constitui un complex de birouri cu o suprafata utila de circa 40.000 metri patrati, precum si noul sediu al Ambasadei Canadei la Bucuresti.
      Reprezentantii firmei si cei ai companiei Connex au inaugurat lucrarile la noul sediu al operatorului de telefonie mobila, care va fi amplasat in Piata Charles de Gaulle din Bucuresti, investitia ridicandu-se la circa 34 milioane de dolari.
      Cladirea, denumita Charles de Gaulle Plazza, va avea o suprafata construita de peste 40.000 metri patrati, 16 etaje, precum si o parcare subterana cu 340 de locuri, realizata pe cinci nivele. Imobilul va dispune de finisaje de lux, sistem centralizat de aer conditionat si servicii de paza. Charles de Gaulle Plazza va deveni sediul Connex, care va ocupa 40% din suprafata birourilor, al HVB Bank - 25%, precum si al unei alte banci.
      In centrul Bucurestiului, pe strada Dobrescu nr. 5 se efectueaza lucrari de executie la un imobil de birouri cu 7 etaje si doua niveluri de subsol, al carui beneficiar este Uniunea Arhitectilor. Imobilul a fost practic distrus in timpul evenimentelor din decembrie 1989 iar pentru pastrarea fatadei exterioare initiale proiectantul TOTAL DESIGN a utilizat metoda evidarii, folosita in special in Franta pentru conservarea unor elemente arhitecturale de valoare in cazul unor edificii din centrul Parisului pentru care se schimba destinatia initiala. Costurile si dificultatile pe care le implica fac ca metoda evidarii sa constituie in prezent obiectul unei polemici in randul arhitectilor si constructorilor (vezi revista Antreprenorul nr. 3/2003).

I N F R A S T R U C T U R A
  • Autostrazile Japoniei - un sistem care a functionat bine inca de la inceput
    - ing. Magdalena Teodorescu - Infrastructure Management Program,Yokohama National University
    • Articolul se doreste a fi un exemplu a ceea ce inseamna sistemul de management al infrastructurii rutiere in Japonia de azi.
      Am avut ocazia recent sa vizitez doua din companiile de renume in domeniul autostrazilor in Japonia: Japan Highway Public Corporation - proprietar si operator de trafic si Tokyo Bay Highway Corporation - constructorul celebrului complex Tokyo Wan Aqua Bay. Articolul prezinta impresiile si discutiile purtate cu oficialii acestor companii si cu expertii in domeniu din cadrul Facultatii de Constructii - Yokohama National University.

M A T E R I A L E
  • Betoanele de inalta performanta si foarte inalta performanta in Romania
    - dr.ing. Ion Ionescu - ADSTB - CIROM Bucuresti, ing. Dan Georgescu, ing. Ana Maria Schianu - INCERC Bucuresti, ing. Ilariu Copaci - PROCEMA SA Bucuresti
    • In cadrul laboratorului betoane ICPMC, cercetarile in domeniul betoanelor de inalta performanta BIR (BIP) au inceput in trimestrul III 1969, cu concursul unor fabrici de ciment, unitati de constructii si prefabricate. Lucrarile au urmarit selectia cimenturilor ce asigurau paste de consistenta normala la raport A/C ≤ 0,23-26 si deci rezistenta maxima de paste si mortare, incercandu-se si varianta remacinarii in laborator a unor cimenturi. De asemenea, s-au mai cercetat diferite nisipuri silicoase, cuartoase, agregate de balastiera si de concasaj si sute de compozitii de betoane, preparate in diferite moduri.
      In cadrul unui proiect de reglementare tehnica s-au stabilit conditiile pentru realizarea BIR de clasele 60 ... 100 in unitatile de prefabricate. Pe baza reglementarilor mentionate s-a trecut la productia curenta a grinzilor de pod rulant de 12 m deschidere din BIR C60-C80 precomprimat, productie ce a continuat la Brasov si Deva pana la finele anului 1989, cu bune rezultate tehnico-economice. Toate grinzile realizate din BIR au avut o buna comportare in exploatare. S-au semnalat insa si unele inconveniente, precum:
      - dificultatea folosirii BIR de consistenta vartoasa sau semivartoasa la realizarea de grinzi puternic armate si necesitatea utilizarii de mijloace de compactare foarte puternice;
      - un control foarte atent al materiilor prime utilizate in compozitia BIR si pe intreg fluxul de productie a grinzilor din beton precomprimat;
      - din cele de mai sus aparea necesitatea ameliorarii procedeului de prefabricare a grinzilor din beton precomprimat prin cresterea lucrabilitatii BIR si ameliorarea conditiilor de munca, fara afectarea performantelor BIR. Desigur ca astfel de solutii existau, insa nimeni nu vroia sa importe superplastifianti pentru a fi inclusi in compozitia betonului.

  • Utilizarea cimenturilor in constructii o chestiune de profesionalism (II)
    - prof.univ.dr.ing Mihai Teodorescu - UTCB
S O L U T I I
  • Acoperisuri plantate - numeroase solutii
    • Acoperisul este un simbol de protectie a oamenilor, pierderea lui fiind considerata de popoarele antice ca o manifestare a maniei zeilor indreptata impotriva lor. In zilele noastre, acoperisurile moderne trebuie sa satisfaca mai multe conditii: protectie impotriva agresiunilor externe, durabilitate, sa fie ieftine, sa nu necesite operatii deosebite de intretinere, sa fie frumoase si, in ultimul timp, sa recupereze ceea ce a trebuit sa cedam pentru a locui in orase mari, adica o parte din natura.
      In acest fel, gratie mijloacelor tehnice, natura renaste in orase datorita acoperisurilor plantate care nu trebuie confundate, chiar daca se aseamana din punct de vedere al unor aspecte, cu acoperisurile - gradina.
      Solutiei acoperisurilor plantate i s-a acordat o atentie deosebita in mai multe tari ca, de exemplu, Germania, Elvetia, Canada, Spania si Mexic.
      Aceste acoperisuri prezinta numeroase avantaje fata de traditionalele acoperisuri verzi, si anume:
      - sunt sisteme usoare, utilizabile pe toate tipurile de cladiri (nu numai pe constructiile noi) si au nevoie numai de o intretinere usoara;
      - sunt sisteme mai putin costisitoare decat terasele clasice cu gradina, au o instalare rapida si constituie un avantaj din punct de vedere estetic si din punct de vedere al calitatii mediului inconjurator.

S T U D I I  /  A N A L I Z E
  • Peretii longitudinali ai cladirilor de cult ortodox - conf.univ.dr.ing. Daniel STAN - UTCB
    • Monumentele istorice si de arta, cum sunt in cele mai multe cazuri bisericile ortodoxe, sunt construite din zidarie de caramida sau uneori, mai rar din piatra. Betonul armat, ca material de constructie folosit in mod curent, a aparut abia in secolul trecut. La fel si metalul. Zidaria de caramida sau piatra a fost folosita pentru constructiile de cult de-a lungul mai multor secole, ajungandu-se de multe ori la rezolvari de inalta maiestrie. Se pare ca, in cazul constructiilor de cult, betonul armat sau metalul nu si-au dezvaluit inca intregul potential, mai ales in modelarea spatiului liturgic ortodox. Incercand uneori imitarea in beton armat a formelor specifice bisericilor ortodoxe realizate din zidarie de caramida se intampina dificultati care pot conduce la rezolvari cu durabilitate redusa. Aspectul legislativ, si anume, obligativitatea respectarii codurilor de proiectare in vigoare, impune considerarea componentelor, elementelor si subsistemelor care alcatuiesc ansamblul unei biserici si din acest punct de vedere. In acest sens fatadele longitudinale sud si nord sunt totodata pereti structurali longitudinali.
      Articolul propune observarea unor caracteristici geometrice in cazul unor biserici ortodoxe cunoscute ca valoroase si unice monumente istorice si de arta. Aceste caracteristici geometrice incifrate in constructiile alese, in cazul de fata rapoarte de dimensiuni, pot pune in evidenta aspecte utile, in alcatuirea bisericilor de azi si de maine.

  • Concluzii si propuneri privind peretii exteriori din zidarie din blocuri ceramice POROTHERM, la cladirile de locuit - ing. Mihaela Georgescu - lector universitar UAUIM, ing. Moses Drimer - expert tehnic MLPTL
    • In Tribuna Constructiilor nr.214/2003, ing. Florian Cojocaru de la PROCEMA SA face o comparatie intre zidaria din blocuri BCA si zidaria din blocuri ceramice cu goluri tip POROTHERM, folosind rezultatele incercarilor efectuate de INCERC - Iasi in perioada 2001-2002 asupra zidariei din blocuri POROTHERM, prezentate in Tribuna Constructiilor nr. 45/2002 de catre ing. Livia Miron si ing. Constantin Miron.
      La inceputul anului 2000, autorii articolului din acest numar au finalizat un studiu privind caracteristicile termotehnice ale zidariei din blocuri POROTHERM, unele din rezultatele acestuia fiind prezentate in anul 2000, in revista "Construct design".
      Autorii articolului din acest numar au aprofundat studiul mentionat mai sus in anul 2002 in cadrul actiunii de elaborare a "Normativului pentru proiectarea si executia structurilor din zidarie cu sistemul de caramizi POROTHERM", in curs de definitivare la IPCT SA.

P R O F I L  D E  F I R M A
  • NE DORIM SA FIM CEI MAI BUNI IN DOMENIU - Ion BUCHERU
    • Interviu cu ing. ION TUDOSE, directorul general al societatii SOPREX IMI SA.

R E S T A U R A R I  /  C O N S O L I D A R I
  • Lucrari de consolidare la Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice "Ioan N. Socolescu" - ing. Anca Cotolan, Ing. Mihaela NITU, Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice "Ioan N. Socolescu"
    • In conformitate cu Hotararea de Guvern si Ordinul MLPAT, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a dispus expertizarea tehnica a cladirii Colegiului Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice "Ioan N. Socolescu" situat in strada Occidentului din Bucuresti. Expertizarea tehnica s-a efectuat in baza contractului incheiat intre compania Interbuilding Services si conducerea Colegiului si a avut ca obiect investigarea structurii de rezistenta, evaluarea gradului de protectie seismica a acesteia si precizarea masurilor de interventie necesare pentru punerea in siguranta a constructiei. S-a tinut seama si de propunerile beneficiarului privind modificarea partiurilor actuale (introducerea unor pereti suplimentari pentru compartimentarea unor sali de clasa mari, eliminarea unor pereti existenti).
      In expertizarea cladirii s-a tinut seama de prevederile normativului P 100, aplicandu-se ca metode de investigare cea de evaluare calitativa (E 1) de evaluare analitica curenta (E 2 a) fara sa fie nevoie sa se aplice metode de complexitate superioara.
      Din programul de reabilitare scoli, confirmat de Banca Mondiala, face parte si obiectivul: "Consolidarea/refunctionalizarea Colegiului Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice Ioan N. Socolescu", ca beneficiar. Conform temei-program s-au asigurat 23 clase pentru un numar de 2000 de elevi precum si alte functiuni: laboratoare, cancelarie, secretariat, biblioteca, birou contabilitate, birou director, sala de festivitati, depozitari etc.
      Categoriile de lucrari prevazute au fost:
      - lucrari de consolidare a structurii de rezistenta;
      - lucrari de refunctionalitate interioara, inclusiv instalatiile aferente si anume: vopsitorii lavabile, repararea pardoselii, revizuirea instalatiilor sanitare, electrice, a grupurilor sanitare, a sarpantei cu inlocuirea elementelor degradate, refacerea invelitorii, a tamplariei din lemn, instalatia pentru iluminatul exterior al liceului, instalatia de paratrasnet, revizuirea instalatiei de incalzire, solutionarea dezideratului ca siguranta la foc, igiena, ventilarea spatiilor, asigurarea apei potabile, evacuarea apelor uzate, izolatia termica, hidrofuga si acustica;
      - lucrari de amenajare exterioara, cum ar fi: sistematizarea verticala de scurgere, alei betonate de acces, refacerea imprejmuirii scolii, banci, plantatii etc.

A N I V E R S A R E
  • METABET C.F. SA PITESTI - Istoria seculara a unei intreprinderi mereu in avangarda - ing. Ioan Lup
    • La 30 mai 2003 a avut loc la Pitesti aniversarea, in cadru festiv, a doua evenimente din viata fauritorilor de poduri metalice din tara noastra: 105 ani de la infiintarea Atelierelor mobile de poduri (anul 1898) si 88 de ani de la stabilirea pe actualul amplasament si fondarea "Atelierului de Poduri C.F.R. Pitesti" (anul 1915). Manifestarea s-a constituit intr-o buna ocazie de intalnire a podarilor, maistrilor, inginerilor si fostilor conducatori ai intrprinderii care mai sunt in viata, si un bun prilej de trecere in revista a istoriei celor 105 ani, precum si de pomenire a figurilor si faptelor unor oameni de seama, dar care nu mai sunt in viata.
      Unitatea a functionat in cadrul Cailor Ferate Romane purtand, in timp, diferite nume: Atelierul de poduri CFR, Sectia a-II-a de Poduri CFR, Serviciul de Lucrari Speciale Tabliere Metalice CFR, Intreprinderea de Constructii Metalice, Intreprinderea de Poduri Metalice si Prefabricate din Beton, avand ca for tutelar Directia de Constructii CFR, Directia Generala de Constructii CFR si in final, Centrala de Constructii Cai Ferate.
      In anul 1991 intreprinderea s-a privatizat primind numele de SC Ind. Complex CF si din anul 2002, SC METABET CF SA.

S E M N A L

Firme
sus