Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.4/2002
Antreprenorul
nr. 4/2002

 

TROFEUL CALITATII ARACO - editia a VIII-a

Inca de la infiintare, in urma cu 12 ani, unul dintre obiectivele programatice ale ARACO a fost promovarea valorii, a valorilor in constructii. Si iata ca initiativa de a premia cele mai notabile succese ale constructorilor romani, pornita la drum sub genericul - devenit emblematic - TROFEUL CALITATII ARACO, a ajuns la cea de-a VIII-a editie. Pentru a aprecia cu dreapta masura caracterul vizionar, curajos al initiativei, sa nu uitam in ce context a debutat TROFEUL: firmele private, cate erau, se aflau la inceputuri, intr-o piata tulbure, in care investitiile in constructii si infrastructura se aflau in cadere libera.
Dupa 8 ani, intr-un climat de afaceri mult schimbat, chiar daca imperfect inca, competitia nu numai ca si-a validat pe deplin rolul si importanta, intrand in calendarul manifestarilor de prim ordin din viata firmelor de constructii, dar s-a si imbogatit cu fatete si valente noi, dupa cum vom consemna mai jos.
Festivitatea de decernare a TROFEULUI, desfasurata in complexul expozitional ROMEXPO Bucuresti, a reunit in sala "Virgil Madgearu" o asistenta impresionanta - atat prin numar, cat mai ales prin calitate. Reprezentanti ai unor ambasade, ai unor foruri de decizie in domeniul constructiilor, ai multor uniuni si asociatii cu care ARACO are stranse legaturi de colaborare (printre care Asociatia Inginerilor din Romania, Ordinul Arhitectilor; ANEIR; ADER etc.), ai principalelor sindicate din constructii, managerii si patronii celor mai importante firme de constructii din Romania, delegatia patronatului constructorilor din Republica Moldova, precum si personalitati de prim rang ale invatamantului de specialitate, s-au intalnit pentru a aplauda pe laureati.

Inceputa cu proiectia unui inspirat film documentar despre constructiile laureate, festivitatea a continuat prin inmanarea diplomelor si trofeului pentru un numar de 13 lucrari, cuprinzand o gama larga de domenii si profile, de la constructii de locuinte, sedii de firme si institutii, pana la poduri, pasaje denivelate, constructii industriale sau centre de dirijare a zborurilor.
Dupa cum sublinia, cu deplina indreptatire in cuvantul sau introductiv, ing. Alexandru Dobre, presedintele ARACO, chiar si numai vizionarea imaginilor filmate - ca si a panourilor din expozitia organizata in sala festivitatii - dovedeau ca, din punctul de vedere al constructiilor, Romania este in Europa, mult mai repede si mai deplin decat prin alte componente ale economiei sale; este unul dintre punctele cu care firmele noastre de constructii se pot mandri.
Tocmai de aceea, editia din acest an a TROFEULUI CALITATII ARACO si-a adaugat o componenta noua; astfel, prestigiosul juriu (format din ing. Alexandru Dobre, presedintele ARACO, prof.univ. emerit ing. Panaite Mazilu, membru de onoare al Academiei Romane, arh. Crisan Popescu, vicepresedinte ARACO, prof.arh. Marius Smigelschi, membru in conducerea Ordinului Arhitectilor din Romania, dr.ing. Dan Capatana) a acordat si TROFEUL DE EXCELENTA ARACO unui numar de 11 firme care au primit, de cel putin trei ori, Trofeul Calitatii. Acestea sunt Aedificia Carpati SA Bucuresti, Arcom SA Bucuresti, Bog'art SRL Bucuresti, CCCF SA Bucuresti, CCCF SA - Sucursala Timisoara, CONAR SA Arad, Coremi SA Craiova, Hidroconstructia SA Bucuresti, Contransimex SA Bucuresti, Cominco SA Bucuresti, TIAB SA Bucuresti.
In sfarsit, pentru ca in spatele valorilor materiale se afla - intotdeauna - valori umane si profesionale, ARACO a continuat initiativa de a acorda diploma "Constructor al secolului XX" unui numar de 15 personalitati marcante, despre care prezentatorul galei, zaristul si realizatorul de emisiuni TV Lucian Mandruta spunea - foarte inspirat: "unii au facut case, altii au facut oameni, altii au facut carti", dar toti la un loc, si altii ca ei, au lasat o urma puternica, inconfundabila in spatiul construit, in spatiul editorial de specialitate sau in scoala de constructii cu care Romania se poate mandri. Anul acesta, laureatii au fost: profesor universitar dr.h.c.ing. DAN GHIOCEL; ing. AUREL ACHIMESCU; ing. NICOLAE ALEXE; ing. GRIGORE ANDREESCU; ing. GHEORGHE BUZULOIU; ing. ALEXANDRU DIMITRIU; ing. GHEORGHE GLIGOR; dr.ing. EUGENIU IORDACHESCU; ing. NICOLAE MANESCU; ing. DUMITRU STOENESCU; ing. EMILIAN TITARU; ing. EMIL TUGUI; arh. NICULAE VLADESCU; ing. VALERIU CRISTESCU (post-mortem).
Cu aceeasi ocazie, Mediafax Business Construct si Tribuna Constructiilor au primit diploma de onoare conferita de ARACO pentru profesionalism si perseverenta in mediatizarea ramurii constructiilor.
Asadar, un nou pas care apropie TROFEUL ARACO de jubileul unui deceniu de existenta, pe care il asteptam si il dorim sa se desfasoare intr-un climat de relansare efectiva a investitiilor, de piata functionala, de concurenta cu adevarat libera si corecta, in care sa se impuna valoarea si valorile.

***

In aceeasi zi s-a desfasurat reuniunea Consiliului Central ARACO, in care s-a discutat si aprobat Raportul de activitate al asociatiei in perioada martie 2001 - aprilie 2002.

Sus