Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.6/2002
Antreprenorul
nr. 6/2002
C U P R I N S
EVENIMENT TEHNOLOGII NOUTATI ACTUALITATE MATERIALE PUNCTE DE VEDERE SOLUTII CONSTRUCTII METALICE SEMNAL
E V E N I M E N T
  • BAU 2003 München - Inovatii pentru Europa - Ion Diamandi
    • In perioada 13 - 18 ianuarie 2003 se va desfasura la München, in organizarea Messe München, a 15-a editie a targului expozitie BAU, manifestare dedicata domeniului constructiilor, care are in prim plan materiale de constructii, sisteme constructive si renovarea constructiilor. Evenimentul polarizeaza interesul intregii Europe (si nu numai), fiind considerat de multi specialisti si cel mai amplu pentru acest sector.

  • A 12-a CONFERINTA EUROPEANA DE INGINERIE SEISMICA
    9-13 septembrie 2002 Centrul Barbican, Londra
    - prof. Ramiro A.SOFRONIE
    • Conferinta a fost organizata de Asociatia europeana de inginerie seismica (EAEE) impreuna cu Societatea britanica pentru cutremure si dinamica constructiilor (SECED).
      Romania a fost prezenta cu 15 comunicari elaborate de 32 autori din Bucuresti, Cluj si Iasi. Detalii suplimentare la adresa http://www.12ecee.org.uk.

T E H N O L O G I I
  • Asigurarea rezistentei si stabilitatii terenului de fundare prin imbunatatirea proprietatilor mecanice in adancime - conf.dr.ing. Irina LUNGU, prof.dr.ing. Paulica RAILEANU - Facultatea de Constructii si Arhitectura Iasi
    • Metodele de imbunatatire prezentate in articol vizeaza imbunatatirea terenurilor slabe de fundare in adancime, ce nu pot asigura executarea in conditiile de siguranta a constructiilor pe amplasamentul respectiv. Cresterea capacitatii portante si reducerea tasarilor terenului de fundare sunt principalele obiective urmarite in vederea fundarii directe pe terenuri ce pot fi imbunatatite cu metodele prezentate iar in situatia unei potentiale pierderi a stabilitatii generale efectul este de stabilizare prin cresterea rezistentei la forfecare mobilizate in lungul suprafetei de alunecare.

N O U T A T I
  • Lucreaza in voie cu noile scule electrice cu acumulator!
    • Zidarii, zugravii sau constructorii lucreaza in majoritatea timpului departe de o sursa de curent. Pentru acestia, Bosch ofera solutia potrivita: scule electrice cu acumulator.
      Cu ajutorul masinilor de gaurit si insurubat, ferastraielor sabie si ciocanelor Bosch cu acumulatori, utilizatorul industrial poate lucra eficient chiar si departe de o sursa de curent. Ca o facilitate suplimentara, Bosch a inovat un sistem prin care aceiasi acumulatori pot fi folositi pentru diferite tipuri de scule.

A C T U A L I T A T E
  • Topul primilor 50 antreprenori de constructii din Europa
    • Revista Construction Europe a publicat lista primilor 50 antreprenori de constructii din Europa, in functie de cifra de afaceri realizata pe anul 2001. Pe primul loc se situeaza Skanska Grup din Suedia care, cu o cifra de afaceri realizata pe anul 2001 de aproape 17,5 miliarde Euro, cu cresterea veniturilor pe aproape toate pietele majore, a devansat vechiul lider, Vinci din Franta. O alta schimbare importanta este reprezentata de absenta din topul 50 a antreprenorului german Philipp Holzmann (care era al doilea mare antreprenor german dupa Hochtief) si care ocupa inainte locul 6 in top, ceea ce a permis intrarea in topul primilor 10 a cate unui antreprenor din Marea Britanie si Spania, Amec si, respectiv, Dragados.
      Topul primilor 10 este dominat, in continuare de antreprenorii francezi care ocupa nu mai putin de 6 pozitii din 10, in timp ce Suedia (cu Skanska), Germania (cu Hochtief), Marea Britanie (cu Amec) si Spania (cu Dragados) ocupa cate o pozitie.
      Ca tendinta generala se constata aparitia mai multor nume noi in topul 50.

  • Podurile suspendate cu cabluri cu cea mai mare deschidere din intreaga lume - Juhani Virola, Teemuaho Group, Finlanda
    • Se spune ca templele si podurile sunt cele mai reprezentative realizari ale omenirii. In nici o alta perioada nu s-au mai construit atatea poduri remarcabile (cu deschidere mare) ca in perioada de sfarsit a mileniului II si cea de inceput a mileniului III. Dezvoltarea neobisnuita a podurilor mari din anii ‘90 si din ultimii ani se datoreaza in primul rand podurilor suspendate de mare deschidere, in particular celor hobanate.
      Podul suspendat este singurul tip de pod care poate prezenta o deschidere mai mare de 1 km. La inceputul acestui mileniu existau in lume 17 poduri suspendate, cu o deschidere mai mare de 1000 m, si finalizate inainte de anul 2000, repartizate astfel: cate 4 in SUA si Japonia; cate doua in Marea Britanie, Turcia si China si cate unul in Portugalia, Suedia si Danemarca. Descrierea tehnica a acestor 17 poduri s-a prezentat in cadrul unui articol (autor Juhani Virola) care s-a publicat pentru prima data in Revista Tierakennusmestari (Specialistul in Constructia de Drumuri) nr. 2-3/1995 [1], o publicatie trimestriala a Administratiei Drumurilor din Finlanda.
      Ing. Juhani Virola este o personalitate binecunoscuta in domeniul constructiilor de poduri nu numai in Finlanda (unde isi desfasoara activitatea ca inginer la BSCE - Feani si colaborator la Helsinki University of Technology - HUT) dar si in intreaga lume, fiindu-i decernat titlul de inginer european si participand la numeroase conferinte internationale si simpozioane cu lucrari de specialitate, dintre care unele publicate in tari ca Marea Britanie, Brazilia etc. De altfel, ing. Juhani Virola este inclus in Marquis Who’s Who in the World, editia din anul 2001 (pag. 2292). Domnia sa a avut amabilitatea de a fi de acord cu publicarea de catre ARTECNO Bucuresti SRL a unei editii reactualizate a articolului "Poduri suspendate cu cea mai mare deschidere din intreaga lume" pe care il prezentam in acest numar.
      Multe dintre fotografiile folosite in articol au fost realizate de Juhani Virola si sotia sa, dna Leena Virola.

M A T E R I A L E
  • TUBURI SI FITINGURI DIN POLIPROPILENA RANDOM (PP-R)
    • Valrom Industrie vine in intampinarea cerintelor clientilor sai cu un produs ce acopera o gama larga de utilizari intr-o piata a produselor pentru instalatii in continua evolutie si cu cerinte clare pentru produse de inalta calitate.
      Valrom Industrie produce tubulatura din POLIPROPILENA RANDOM TIP 3 (PP-R) in conformitate cu normele DIN 8077 si DIN 8078. Fitingurile sunt produse in conformitate cu norma DIN 16962.
      Materia prima utilizata este Borealis RA130E-8427.
      Caracteristicile fizico-mecanice ale tevilor si fitingurilor din PP-R au fost verificate prin incercari specifice de catre laboratorul specializat din cadrul societatii Valrom Industrie si corespund standardelor si prescriptiilor europene aferente domeniului de utilizare.

P U N C T E   D E   V E D E R E
  • ARHITECTURA ESTE MARCATA DE TRANZITIE!
    • Interviu cu prof.univ.dr.arhitect Sorin VASILESCU, cancelarul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, presedinte al ICOMOS - Romania (Consiliul International al Monumentelor si Siturilor), organ consultativ al UNESCO.

S O L U T I I
  • Sistem pentru remedierea hidroizolatiilor bituminoase degradate la acoperisuri si fundatii - ing. Eugenia Dabu, ing. Ovidiu Mateescu - Romexim Prod Com Plus
    • La majoritatea constructiilor civile, industriale, social-culturale sau speciale, cu o vechime de peste 10 ani de la realizare, hidroizolatia bituminoasa s-a degradat in timp, chiar daca a fost refacuta de mai multe ori, datorita rezistentei destul de reduse a materialului bituminos la solicitarile climatice specifice tarii noastre. Din aceasta cauza, apa de ploaie se infiltreaza insidios, astfel incat reparatia locala efectuata intr-o zona care prezinta degradari evidente nu reuseste intotdeauna sa elimine locul real de provenienta al infiltrarii. Aceste deficiente au consecinte atat de ordin estetic - patarea tavanului sau a peretelui in dreptul rostului sau fisurii respective, cu dezvoltarea de culturi fungi, care pericliteaza sanatatea locatarilor sau beneficiarilor constructiei respective - , cat si privind afectarea structurii de rezistenta a constructiei respective, prin corodarea armaturii din beton, deci slabirea stabilitatii constructiei. In vederea eliminarii acestor deficiente, solutia clasica, de decopertare si inlocuire a cartonului asfaltat degradat este dificil de realizat, necesita sisteme de imbinare perfecta la cald sau cu bitum topit, consum de manopera, energie, materiale.
      In urma studiilor de specialitate si cercetarilor efectuate in cadrul Corporatiei Symons - SUA, s-a pus la punct un material compatibil cu hidroizolatia bituminoasa degradata existenta, cu proprietati semielastice, cu rezistenta inalta la conditii climatice variabile, temperaturi inalte/scazute/inghet, radiatii ultraviolete, umiditate variabila, apa de ploaie, grindina, zapada si alternari rapide ale acestora etc., usor de aplicat si aderent atat la stratul bituminos cat si la sapa de beton.
      Produsul, livrat sub denumirea de Flextex Roof sau Elastotex Roof este monocomponent, pe baza de polimeri acrilici compoundanti (pentru a fi rezistent la radiatii ultraviolete si variatii de temperatura, netoxic), pe baza de apa, permanent plastic, si reprezinta o acoperire elastomerica, continua, fara imbinari, pentru hidroizolarea intregului acoperis.

C O N S T R U C T I I   M E T A L I C E
S E M N A L

Firme
sus