Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.1/2003
Antreprenorul
nr. 1/2003

 

Directiile de actiune ale conducerii ARACO pentru urmatorii ani

Conferinta Nationala ARACO din 22 noiembrie 2002 a ales un nou presedinte al asociatiei, dl. ing. Marcel Florescu, Director General al SC ARCOM INTERNATIONAL SA Bucuresti. Revista Antreprenorul a adresat cateva intrebari noului presedinte pentru a afla punctul sau de vedere privind dezvoltarea asociatiei.

R. - Domnule Presedinte, ati preluat de curand responsabilitatea presedintiei ARACO. Inainte de a va ruga sa schitati cateva dintre prioritatile pe care vi le propuneti in cursul mandatului Dvs., cum apreciati - ca manager - conjunctura economica a acestui inceput de an? Ce perspective imediate intrezariti pentru piata constructiilor din Romania?
M.F. - Cu toate ca, in anul 2002, investitiile si constructiile au inregistrat o crestere in raport cu anul precedent, in momentul de fata nivelul procesului de relansare a investitiilor este inca departe de a putea fi considerat satisfacator.
Tinand insa seama de faptul ca, la o crestere in prima jumatate a anului 2002 a produsului intern brut cu 4,4%, contributia constructiilor - conform datelor statistice - a fost in crestere cu 5,4%, se preconizeaza o relansare efectiva a acestora in anul 2003 si in continuare.
In sprijinul acestei afirmatii mentionez si faptul ca, dintr-un studiu realizat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, la care a participat si ARACO, se apreciaza pentru anul 2003 si 2004 o rata medie anuala de crestere a investitiilor de 10-11%. Am pornit de la evolutiile interne pentru ca, pana in prezent, acestea au constituit principalul factor de influenta negativa in constructii.
Consider insa ca nu putem neglija influenta benefica pe care o va avea situatia externa favorabila in care se afla acum Romania, invitatia de a deveni membru NATO, precum si stabilirea unui an-tinta de intrare in Uniunea Europeana, conjugata cu majorarea fondurilor de preaderare, ceea ce reprezinta motive temeinice pentru investitori de a aprecia ca pot sa-si dezvolte afacerile intr-un climat stabil, reglementat juridic, din ce in ce mai pertinent si mai aproape de asteptarile lor.
In aceasta ordine de idei, este de retinut ca, in prezentarea preliminara a Programului de buget pe anul 2003, se mentioneaza ca volumul investitiilor straine certe va fi in anul 2003 de cca 2 miliarde dolari, mai mari cu cca 500 milioane dolari decat in anul 2002.

R. - In aceasta situatie, ARACO este pregatita, dispune de forta si mijloacele necesare pentru a se face auzit si luat in considerare cuvantul antreprenorilor de constructii?
M.F. - Intr-adevar, este necesar sa avem o Asociatie puternica, capabila sa se impuna ca partener valabil in dialogul cu autoritatile statului, pentru apararea intereselor constructorilor din tara noastra.
Consider ca ARACO, ca asociatie patronala si profesionala reprezentativa la nivel national, prin calitatea membrilor sai, dispune de forta necesara de "a face auzite", ori de cate ori va fi cazul, interesele legitime ale membrilor sai. In acest sens, conducerea ARACO va purta in continuare dialogul cu conducerile ministerelor in a caror sfera de competenta se afla problemele care trebuie solutionate si nu vom ezita - daca va fi necesar - sa informam si sa solicitam sprijinul conducerii Guvernului pentru rezolvarea problemelor pentru care vom considera ca exista posibilitati de solutionare.

R. - Pornind de la aceste puncte de vedere, ce credeti ca ar trebui intreprins pentru cresterea rolului ARACO, in calitatea sa de partener al dialogului tripartit putere-patronat-sindicate?
M. F. - Vom actiona in continuare pentru consolidarea pozitiei ARACO ca patronat cu adevarat reprezentativ pentru sectorul de constructii, cu o audienta sporita la autoritatile statului, in vederea sustinerii si promovarii intereselor breslei pe care o reprezentam. Concret, ne propunem sa sprijinim concentrarea patronatelor in confederatii puternice, cu sporita reprezentativitate nationala; sa solicitam cu si mai multa insistenta consultarea ARACO la elaborarea tuturor legilor, actelor normative si strategiilor sectoriale din domeniul constructiilor.

R. - Datorita multitudinii de probleme cu care se confrunta antreprenorii de constructii si, implicit, asociatia lor, ce va propuneti - alaturi de colegii Dvs. din conducerea ARACO - ca prioritati pentru urmatorii 2-3 ani?
M.F. - Pentru noi, prioritati sunt toate problemele membrilor asociatiei, in a caror solutionare ne vom implica prin toate mijloacele posibile.
Un accent deosebit vom pune pe introducerea in practica a legislatiei europene in domeniul relatiilor contractuale, eliminarea multiplelor incorectitudini si nereguli ce apar la adjudecarea lucrarilor prin licitatii. De asemenea, ne vom stradui sa gasim solutii pentru inlaturarea discriminarii firmelor romanesti in raport cu cele straine in activitatea de castigare si incheiere de contracte, mai ales pentru lucrarile cu finantare externa. De altfel, directiile schitate anterior se inscriu in actiunile menite sa conduca la adoptarea directivelor europene in ramura si la intronarea spiritului legii, cerinte fundamentale ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Pornind de la realitatea, uneori grava, cu care se confrunta firmele de constructii, vom solicita cu sporita insistenta masuri guvernamentale pentru reducerea blocajului financiar - cu accent deosebit pe lucrarile finantate din bugetul central si local. Concomitent ne vom alatura eforturilor depuse de celelalte organisme ale societatii civile pentru reducerea fiscalitatii.
As mai aminti o alta problema pe care ARACO, prin interventii repetate la MMSS, incearca de mult timp sa o reglementeze: implicarea asociatiei noastre in recrutarea si selectarea fortei de munca pentru lucrari in strainatate.
De altfel, solicitarea Dvs. de a numi cateva dintre directiile prioritare de actiune ma obliga la rezumarea prin selectie, ceea ce poate lasa in afara raspunsului multe alte intentii ale noastre, unele deosebit de importante pentru antreprenorii de constructii. Ma gandesc, de exemplu, la eliminarea muncii la negru, prin impulsionarea aplicarii energice a legilor existente, sau, un alt exemplu, recunoasterea prin lege a rolului certificarii calificarii firmelor de catre ARACO, pentru eliminarea de pe piata constructiilor a firmelor neavenite in acest domeniu.

R. - Permiteti-mi sa va adresez o intrebare direct "interesata": pentru aceeasi perioada de timp, ce asteptati de la revista Antreprenorul, ca publicatie editata de ARACO?
M.F. - Revista Antreprenorul este un instrument util de informare a tuturor celor interesati de ramura constructiilor. Prin intermediul publicatiilor proprii, membrii ARACO trebuie sa beneficieze de informatii privind principalele evolutii pe piata constructiilor, din tara si strainatate, inclusiv de noutati tehnice si actualitati legislative in domeniu.
De asemenea, in paginile revistei tehnice sa se regaseasca probleme privind impartasirea experientei pozitive si de reflectare a vietii interne a ARACO.
As mai sugera publicatiilor ARACO sa contribuie intr-o mai mare masura la imbunatatirea comunicarii cu filialele din teritoriu. Pentru aceasta, solicitam si o implicare mai activa a conducerilor de filiale si chiar a managerilor de firme.

R. - Inchei convorbirea noastra cu o intrebare nelegata aparent de cele abordate anterior, dar al carei raspuns intereseaza, sunt sigur, pe cei ce au incredere si asteapta foarte mult de la ARACO si, implicit, de la conducerea ei. Concret: va rog sa va prezentati, pe scurt, ca profesionist al constructiilor si ca patron/manager de firma, eventual cu cateva informatii relevante si despre firma pe care o conduceti.
M.F. - Am absolvit Facultatea de Constructii Civile si Industriale Bucuresti si cursul postuniversitar de relatii internationale. Ca activitate profesionala mentionez munca de executie pe santiere din Bucuresti si din tara, activitatea de inginer sef adjunct la Trustul de Constructii locale Bucuresti si director cu probleme de constructii in strainatate, in Departamentul pentru Constructii in strainatate din cadrul Ministerului Constructiilor Industriale, calitate in care am coordonat si condus lucrari importante in Algeria, Sudan, Cehoslovacia, Irak, Egipt s.a.
In prezent sunt Presedinte Director General al ARCOM INTERNATIONAL SA, antrepriza generala de constructii, firma cu activitate in Romania si in strainatate, detinatoare a unor importante distinctii interne si internationale.
ARCOM INTERNATIONAL SA are implementat si mentine un sistem al calitatii in conformitate cu cerintele SR EN 9001 editia 2001 si certificatul de atestare al calitatii emis de OQS Certificate of Conformity Viena.
As mai adauga faptul ca sunt membru al Colegiului de conducere al CCIRB si membru desemnat la categoria "oameni de afaceri" al Societatii Internationale WHOs WHO of profesionals cu sediul la New York.
R. - Domnule presedinte, va multumim.
A consemnat, Ion Bucheru

Sus