Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.2/2003
Antreprenorul
nr. 2/2003

 

Sistem unitar de canalizari interioare in conceptia reglementarilor europene

TERAPLAST GP Bistrita, producator in domeniul maselor plastice de peste 25 de ani, a devenit lider national in domeniul tevilor din PVC si PP, ca urmare a unei politici de retehnologizare si de adaptare permanenta la cerintele pietei.
In acest articol vom prezenta informatii utile in ceea ce priveste sistemele de canalizari interioare pentru apa menajera si pluviala atat pentru beneficiari, cat si pentru cei care executa montajul.


Tevile si fitingurile din PVC si polipropilena, datorita avantajelor pe care le prezinta: greutate redusa, rapiditate la montaj, lipsa efectelor daunatoare asupra mediului inconjurator si a sanatatii, au o cerere tot mai mare pe piata.
Pentru a veni in intampinarea utilizatorilor care prefera achizitionarea integrala a sistemului teava-fiting necesar realizarii instalatiilor de canalizare, incepand cu acest an TERAPLAST GP extinde productia actuala prin introducerea in fabricatie a fitingurilor.
Aceste produse vor fi fabricate in baza ultimelor standarde in vigoare, tinand cont de orientarile actuale la nivel de tara in ceea ce priveste alinierea la cerintele UE.
Procesul de obtinere a fitingurilor este injectarea, cu ajutorul unor utilaje de ultima ora, asigurandu-se controlul parametrilor utilajului prin intermediul unui calculator de proces.
Obtinerea fitingurilor si tevilor in cadrul aceleasi firme prezinta pentru utilizator avantaje deosebite:
- se utilizeaza aceleasi materii prime, deci sistemul este unitar;
- caracteristicile fizico-mecanice si chimice sunt similare cu cele ale tevilor;
- diametrele interioare de curgere, identice cu ale tevilor, evita acumularea materialelor solide (depuneri);
- diametrele de montaj identice permit montarea usoara, fara ajustaje in cadrul sistemului.

Fitingurile din PVC se produc in baza standardului DIN 19531 in corelare cu tevile din PVC, controlul calitatii facandu-se pe intregul sistem.
Pe piata, in mod uzual, se ofera pentru sistemele de canalizare interioara fitinguri din PVC cu mufa lisa care, datorita lipirii, confera o anumita rigiditate sistemului. Acestea nu sunt recomandate in zonele cu instabilitate mecanica.
Astfel, TERAPLAST GP vine in intampinarea utilizatorilor prin producerea de fitinguri PVC cu mufe si garnituri de etansare din cauciuc, in mod deosebit pentru intretinerea si repararea instalatiilor existente, ceea ce permite o elasticitate ridicata in cadrul sistemului.
Caracteristicile fizico-mecanice si chimice ale fitingurilor permit utilizarea acestora intr-o gama variata de aplicatii si conditii:
- la instalatii de canalizare la care temperatura apelor evacuate poate atinge 60?C (de ex. spalatorii si bucatarii publice), cu o durata de viata normata de utilizare de 50 de ani;
- la scurgerea apelor pluviale de pe acoperisuri sau terase ale cladirilor de productie, la care elementele de constructii pe care sunt montate tevile sunt supuse la vibratii sau la care se considera ca deteriorarea conditiilor poate provoca pagube utilajelor aflate in apropiere;
- se pot recupera si reintroduce in fabricatie fara a se schimba parametrii initiali.
Prin oferirea fitingurilor si tevilor prevazute cu mufa si inel de etansare se asigura urmatoarele avantaje la montaj:
- posibilitatea inlocuirii anumitor parti din sistem;
- manopera scazuta, fara necesitatea inlocuirii intregii retele;
- timp scazut de montaj;
- preluarea dilatatiilor termice liniare se face fara piese speciale pentru lungimea de teava de 4 m pentru toata gama de temperaturi de utilizare;
- se pot utiliza in zone instabile (cu activitate seismica).

Fitingurile din PP se produc in baza standardului EN 1451 in corelare cu tevile, controlul calitatii facandu-se pe intregul sistem. Pe piata fitingurile vor fi oferite in gama de dimensiuni de la ø 32 pana la ø 160 mm.
Caracteristicile fizico-mecanice si chimice ale fitingurilor permit utilizarea acestora intr-o gama variata de aplicatii si conditii:
- la instalatii de canalizare ape menajere si pluviale;
- la instalatii de canalizare ape industriale diverse;
- la temperaturi de functionare de pana la 95°C cu o durata de viata normata de utilizare de 50 de ani;
- se pot recupera si reintroduce in fabricatie fara a se schimba parametrii initiali.

Fitingurile din polipropilena sunt produse cu mufa cu inel de etansare, ceea ce asigura urmatoarele avantaje la montaj:
- fitingurile astfel dotate permit rapiditate si usurinta in montaj;
- instalatia poate fi probata si pusa in functiune imediat dupa finalizarea montajului;
- sistemul de imbinare prezinta avantajul unei inlocuiri rapide a unor parti din sistem - cu intreruperi scurte - si avantajul utilizarii acelorasi tipo-dimensiuni teava-fiting, la aceeasi calitate;
- preluarea dilatarilor termice liniare se face fara piese speciale pentru lungimea de teava de 3 m pe toata gama de temperaturi;
- mufele sunt proiectate in asa fel incat sa permita deviatii liniare cu amplitudini de cca. 20 mm si unghiulare de cca. 2-3%, fara curbarea elementelor retelei;
- sunt potrivite pentru folosirea in zone cu activitate seismica.

Activitatea de productie din cadrul firmei se desfasoara in regim de asigurarea calitatii, acesta fiind certificat dupa norma SR EN ISO 9001: 2000, ceea ce impune un control sever al procesului de fabricatie, de la achizitionarea materiei prime pana la obtinerea produsului finit. Totodata, tevile si fitingurile din PVC si polipropilena produse de TERAPLAST GP Bistrita si oferite pe piata sunt agrementate tehnic.

Sus