Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.3/2003
Antreprenorul
nr. 3/2003

 

TROFEUL CALITATII ARACO - anul IX

Odata cu editia a IX-a, desfasurata la 8 mai in eleganta ambianta a Complexului expozitional ROMEXPO, Trofeul Calitatii ARACO a ajuns in pragul jubileului de 10 ani. Din 1994, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii isi alege si isi cinsteste in fiecare an valorile, acordand trofeul si diploma, de-acum bine-cunoscute, firmelor care au realizat in anul precedent cele mai bune lucrari. Consemnam si cu ocazia editiei anterioare caracterul vizionar al actiunii celor care, in contextul anilor tulburi, de inceput al privatizarii, cand problema cardinala a firmelor de constructii nu era performanta valorica sau de calitate, ci constituirea sau supravietuirea, au inteles ca piata libera inseamna competitie, iar competitia nu poate fi castigata decat prin calitate. Atunci, in 1994, s-a ctitorit o traditie pe care viata, realitatea pietei de constructii din Romania au validat-o ca singurul drum posibil spre succes.

Cei care au participat, de-a lungul timpului, la festivitatile de decernare a premiilor, isi aduc aminte, cu siguranta, de timiditatea inceputurilor. Dar an de an panourile expozitiilor organizate ad-hoc, in chiar sala festivitatilor, si mai ales filmele documentare de prezentare a lucrarilor premiate au inceput sa ofere privirilor constructii tot mai spectaculoase, tot mai complexe, din domenii tot mai variate, ele devenind un veritabil barometru al maturizarii noilor structuri de productie, o dovada ca traditiile constructorilor romani isi regaseau expresia intr-un cadru institutional nou, in care libera initiativa se putea manifesta in voie. Pentru ca, iata, recenta editie sa releve 16 obiective intr-adevar reprezentative pentru potentialul firmelor noastre de constructii, calitatea si diversitatea lor pledand convingator in favoarea unei idei pe care ne face placere sa o formulam si sa o subliniem apasat: chiar daca economia romaneasca, in ansamblu, isi cauta inca drumul spre o Europa pretentioasa si exigenta, constructorii romani sunt in Europa nu numai prin zestrea mostenita de la inaintasi, ci prin realizarile lor actuale.

Nu intentionez sa suprasolicit meritele unei competitii profesionale, oricat de valoroasa ar fi ea, dar nu se poate sa nu retinem acum, in pragul jubileului de un deceniu, ca Trofeul Calitatii ARACO a reprezentat un real stimulent pentru firme, ca, prin acordarea sa numai unitatilor care au un sistem de asigurare a calitatii implementat, competitia a promovat preocuparea globala, generalizata si institutionalizata pentru calitate; in sfarsit, ca distinctia primita la aceasta competitie a devenit o adevarata referinta de calitate, atat in documentatiile de preselectie si licitatie, cat si pe antetul scrisorilor. In acest fel, initiativa premonitorie de-acum noua ani a contribuit la intelegerea, in timp, a conceptului de calitate in toata complexitatea sa, incluzand - printre altele - notiunea de management al calitatii, ajutand astfel conducatorii de firme sa perceapa economia de piata in care evolueaza ca pe "razboiul pasnic mondial, cu strategii si tactici, cu invingatori si invinsi, in care statul major - castigator sau perdant - este managementul" - dupa cum arata in cuvantul de deschidere ing. Adrian Florescu, prim-vicepresedinte al ARACO, citand, la randul sau, o somitate a constructorilor din Franta.
Ce s-a adunat in palmaresul Trofeului Calitatii, de-a lungul anilor? 140 de premii, cuprinzand 66 lucrari din domeniul constructiilor civile, 33 de infrastructura, 5 restaurari si consolidari de monumente, 7 din domeniul constructiilor de locuinte. Toate - inscrise in nivelul maxim de exigenta, absolut compatibil cu standardele europene.

Editia recent desfasurata a marcat un pas important spre maturitate deplina, spre complexitate, diversitate si valoare. Un juriu deosebit de competent si exigent, format din ing. Marcel Florescu, presedintele ARACO, ing. Panaite Mazilu, profesor emerit, membru de onoare al Academiei Romane, ing. Alexandru Dobre, membru al Consiliului Central ARACO, arh. Crisan Victor Popescu, membru al Consiliului Central ARACO, arh. Stefan Scafa, decanul Facultatii de Arhitectura si Urbanism Bucuresti si ing. George Rozorea, membru al Consiliului Central ARACO, a facut selectia lucrarilor premiate. Nu voi starui asupra fiecareia in parte; de altfel, grupajul ce urmeaza si intregeste aceasta consemnare de semnificatii, detaliaza parametrii care explica optiunile juriului. Subliniez insa imaginea tonica pe care o da selectia in intregul ei, senzatia reconfortanta - mai ales pentru cei care au urmarit filmul de prezentare a lucrarilor - ca peisajul construit din Romania incepe sa nu se mai deosebeasca de ceea ce vede turistul roman calator prin Europa, ca mereu alte zone, extrem de diverse, ale realitatilor noastre edilitare incep sa poarte pecetea de talent si profesionalism indelung asteptata. Un nou sediu de facultate la Iasi, care poate sta, fara complexe, alaturi de edificii similare din lume; un nou hotel la Gura Humorului, construit pe o structura preexistenta, de natura sa imbogateasca zestrea saraca a turismului autohton; constructii spectaculoase, moderne si functionale pentru comert si servicii (Suceava si Bucuresti), constructii de locuinte in Timisoara, la standarde cu nimic inferioare apartamentelor occidentale; podul rutier peste Canalul Dunare-Marea Neagra (la Cernavoda) cu cea mai mare deschidere din tara, drum forestier transformat in drum de legatura ce deschide accesul intr-o zona izolata pana acum; reabilitarea unui cos de fum (Isalnita) care ne aduce aminte ca si in energetica romaneasca incep sa se miste lucrarile, infuzie de modernitate in reteaua de distributie a apei in Oradea, hale industriale, unitati de productie, o Casa a fotbalului - in orice caz mai moderna si mai spectaculoasa decat fotbalul romanesc insusi... etc. ... etc. ...

Inchipuiti-va o camera de luat vederi - imaginara, desigur - care ar cuprinde in obiectiv, printr-o lunga panoramare, toate aceste constructii; adaugati-le tuturor celorlalte lucrari premiate de-a lungul anilor, si veti avea imaginea infuziei de nou, modern, functional si spectaculos, adusa de lucrarile premiate de Trofeul Calitatii ARACO de-a lungul timpului, in peisajul contruit al Romaniei. Si, in final, incercati sa deslusiti, in spatele lor, pe cei care le-au proiectat si construit. Ciclul de interviuri - prezentare a firmelor romanesti de constructii, publicat in revista Antreprenorul, mi-a oferit posibilitatea - as spune privilegiul - sa-i cunosc pe cei mai multi dintre patroni si manageri; le-am adresat intrebari, le-am aflat gandurile, problemele, incertitudinea inceputurilor, am inteles ce le-a insuflat curajul sa inceapa pe cont propriu o activitate ce semana, prin 1992-1993, mai degraba o aventura. Unii avand alaturi numai sotia si 2-3 prieteni-colaboratori, altii asumandu-si raspunderea locului de munca (deci a existentei) pentru mii de oameni de la foste firme-mamut ale economiei pre-decembriste, aflandu-se printre initiatorii privatizarii si apoi transformand unitatile respective in exemple de succes, pe un fond de concurenta acerba si de multe ori neloiala cu puternice antreprize straine, dar toti formand astazi breasla constructorilor din Romania, una din ramurile economiei nationale de care se leaga sansa modernizarii tarii, surmontarea decalajelor ce ne despart de structurile europene in care vrem sa ne integram.

Pe cei mai multi dintre interlocutorii convorbirilor publicate in "Antreprenorul" timp de cativa ani, i-am regasit la festivitatea de inmanare a Trofeului. Venisera acolo sa-i felicite si sa le aplaude performanta profesionala reprezentanti ai Ministerului Muncii si Solidaritii Sociale, ai Ministerului Culturii si Cultelor, ai Sindicatelor din constructii, ai ADER, UGIR, ai SIF Muntenia, ai Patronatului Constructorilor din Moldova si ai altor numeroase institutii si organizatii profesional-patronale. Si se mai aflau in sala, atenti si receptivi la tot ce se petrecea, cativa dintre cei mai talentati si harnici studenti ai Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, alaturi de rectorul lor.
Ingemanarea atator generatii sub aceeasi cupola, reprezentand trecutul, prezentul si viitorul, reunite pentru a omagia CALITATEA, mi s-a parut un semnal de cel mai bun augur pentru ziua de azi, dar mai ales pentru cea de maine a unei bresle cu care Romania s-a mandrit intotdeauna.
ARACO se poate felicita ca a realizat aceasta performanta.

Sus

Ion Bucheru