Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.5/2003
Antreprenorul
nr. 5/2003

 

Implicarea ARACO pe problemele majore din domeniul constructiilor

Implicarea ARACO pe problemele majore din domeniul constructiilor
- Reprezentanti ai ARACO, constructori si specialisti s-au intalnit la sfarsitul lunii august cu ministrul delegat de stat, Marian Sarbu, de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, secretarul de stat Plaiasu Nicolae, de la Ministerul Finantelor Publice si director general adjunct, Sandulescu Mircea, din MTCT, la intalnire participand si Federatia Sindicatelor Constructorilor Feroviari si Cai de Comunicatii.
Tematica abordata a cuprins probleme de mare actualitate cu care se confrunta sectorul de constructii si care sunt expuse in continuare.
- Blocajul financiar generat de plati intarziate la lucrari cu finantare de la bugetul de stat, bugetele locale si din surse proprii ale regiilor si companiilor nationale, pentru care MFP urmeaza sa identifice solutii.
S-a mentionat dimensiunea ingrijoratoare a productiei neincasate apreciata ca reprezentand cca. 20% din valoarea cifrei de afaceri, nominalizandu-se firme ca CCCF, Energoconstructia, Hidroconstructia s.a.
- Carente ale legislatiei privind licitatiile publice.
ARACO a prezentat un material cu solutii care sa contribuie la inlaturarea firmelor neperformante prin introducerea certificarii calificarii intreprinderilor in legislatia pentru licitatii, o mai mare transparenta in adjudecarea lucrarilor, infiintarea unor organisme independente pentru judecarea operativa a contestatiilor s.a.
De asemenea, s-a solicitat ca Guvernul sa sprijine firmele romanesti cu garantii bancare pentru a se elimina una din discriminari in raport cu cele straine.
- Problema platii TVA la incasarea productiei si nu la emiterea facturii, cunoscand ca intre cele doua momente exista un interval de cca. 90 zile;
- munca la negru si cai de eradicare;
- unele aspecte ale noului Cod al muncii, mentionandu-se ca acestea vor fi dezbatute pe larg intr-o intalnire viitoare.
- Aportul Casei Sociale la mentinerea si asigurarea continuitatii fortei de munca, in special a celei calificate.
- Masuri pentru atragerea firmelor straine in organisme ale societatii civile din ramura (patronate, sindicate etc.).
S-a convenit ca organele de specialitate ale celor trei ministere, cu consultarea reprezentantilor sindicatelor si al patronatului ARACO sa continue analiza acestor aspecte pentru gasirea unor solutii concrete la problemele ridicate.

- Pericolul cresterii exagerate a pretului cimentului ca urmare a instituirii unei politici monopoliste, a fost sesizat de ARACO inca din anul 2001.
Asa cum se constata, de atunci si pana in prezent, preturile cimentului au urmat un trend ascendent.
La repetatele semnale primite de la membrii ARACO, patronatul a sesizat implicatiile acestui fenomen asupra costului constructiilor.
In scopul clarificarii necesare, ARACO a convenit o intalnire cu patronatul din industria cimentului si a altor produse minerale pentru constructii din Romania - CIROM, a carui disponibilitate pentru dialog, ca si cea a asociatiei noastre, o consideram benefica.
Pentru crearea conditiilor unei dezbateri corect argumentate, ARACO a adancit analizele privind influenta preturilor cimentului asupra costului constructiilor, solicitand o pozitie similara din partea CIROM in aprecierea costurilor de productie.

- Reprezentantii ARACO, Teodor Gavrila, director general adjunctsi Ieremie Catargiu, sef departament, au purtat in luna august discutii la Comisia Nationala de Prognoza pentru Programul Economic de Preaderare, sustinand reducerea TVA, aratand ca adoptarea acestei masuri ar reprezenta un element capabil sa relanseze puternic sectorul constructiilor precum si incasarile la bugetul de stat.
Si pe plan european aceasta tema este de mare actualitate, Comisia Europeana acceptand revizuirea Directivei 77/388/CEE cu privire la taxa redusa pe valoarea adaugata si excluzand domeniul de aplicare la constructii, reparatii si intretinerea locuintelor.
Federatia Industriei Europene a Constructiilor - FIEC - , printre ai carei membri se numara si ARACO, cere aplicarea unei TVA reduse pentru constructii, fiind convinsa ca efectele pozitive vor fi durabile atat pentru activitatea insasi, cat si pentru reducerea drastica a muncii la negru. FIEC spera ca pana la sfarsitul anului sa se adopte o hotarare prin care fiecare stat sa poata decide in mod liber aplicarea de taxe reduse pentru toate ramurile constructiilor.

- O delegatie a diviziei londoneze a companiei BECHTEL din SUA, contractantul general pentru reconstructia din Irak, a facut o vizita de informare la ARACO la sfarsitul lunii iulie, la recomandarea MTCT. Compania BECHTEL este interesata de preluarea unor contracte de infrastructura, respectiv autostrazi in Romania. Reprezentantii americani s-au interesat de istoria si evolutia industriei constructiilor in Romania, de capacitatea companiilor romanesti si specializarile lor pe diferite domenii de constructii, de efectivele de specialisti de care beneficiaza firmele membre ARACO.
S-a facut si prezentarea Contractului Colectiv de Munca pe anul 2003 pentru ramura constructii montaj care a fost negociat de ARACO cu principalele organizatii sindicale, reprezentantii americani diind de asemenea interesati de posibilitatea angajarii unor constructori romani pentru lucrari in strainatate, fiind pusi, in acest sens, in contact cu unele companii romanesti de constructii.

Sus

Colegiul redactional