Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.7/2003
Antreprenorul
nr. 7/2003

 

Activitatea ARACO

Oportunitati de afaceri in Germania pentru firmele de constructii
In perioada 23-25 octombrie s-a desfasurat la Poiana Brasov seminarul cu tema: "Contractarea si executarea lucrarilor de constructii in Germania" la care au participat reprezentanti ai unor firme de constructii care intentioneaza sa contracteze lucrari in Germania, interesati de legislatia specifica acestui domeniu de activitate.
Organizat de Asociatia Intreprinderilor Romane de Antrepriza in Germania - AirG, cu sediul la Berlin, in colaborare cu Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii - ARACO si Casa Sociala a Constructorilor din Romania - CSC, seminarul a abordat intr-o maniera noua cateva dintre problemele esentiale cu care se confrunta firmele romanesti de constructii care patrund pe piata constructiilor din Germania, si anume:
- norme si proceduri privind obtinerea contingentului de forta de munca si a premiselor de munca;
- aspecte privind legislatia germana in domeniul contractarii si realizarii in antrepriza a lucrarilor de constructii, necesitatea asistentei juridie de specialitate la contractarea lucrarii si pe timpul derularii acesteia;
- aspecte privind fiscalitatea pentru evitarea dublei impuneri;
- aspecte de natura sociala in perioada trimiterii muncitorilor constructori la lucrari in Germania;
- avantajele si dezavantajele calitatii de subantreprenor;
- rolul AirG in sustinerea si reprezentarea intereselor firmelor romanesti care doresc sa patrunda pe piata germana (detalii despre serviciile oferite de AirG se gasesc la adresa http://www.vrwd.de).
Tematica seminarului a fost sustinuta de patru specialisti din Germania (doi avocati, un expert in probleme de permise de munca si relatii cu autoritatile romane si Germane din domeniul (ing. Liviu Daschevici - ARACO, Prof. Ec. Ion Voinea - AirG, Ec. Ovidiu Iliescu - CSC).
Alaturi de aspectele teoretice, participantilor le-au fost prezentate modalitatile practice practice prin care o firma din Romania poate activa pe piata de constructii din Germania.
La seminar au participat reprezentantii ai unui numar de 38 de firme de constructii.


Propuneri privind domeniul constructiilor la reuniunea lunara de lucru a filialei ARACO Iasi
Pe data de 21 octombrie, in organizarea domnului ing. Petru Clain - Director General al SC Constructii Hidrotehnice SA, Presedintele Cercului Judetean Iasi, a avut loc sedinta lunara a Filialei moldovene a ARACO, la care au participat: conducerea filialei, membrii ARACO din judet, presedintii cercurilor judetene arondate filialei, profesori universitari de la Universitatea Tehnica "Ghe. Asachi" Iasi, specialisti in constructii.
In cadrul discutiilor participantii au facut o serie de propuneri, si anume:
- sa se insiste in continuare de catre ARACO la MTCT si la MFP pentru modificarea art. HG nr. 461 privind reducerea garantiei de buna executie; garantia sa fie constituita ca depozit bancar; actualizarea pretului de decontare sa se faca dupa raportul dintre cursul euro si leu sau dupa indicele de inflatie cumulat.
- sa se solicite modificarea Legii nr. 386/2003, in sensul reactualizarii lunare a contractului de antrepriza in functie de indicele de inflatie;
- sa se reia, de catre ARACO, interventiile la conducerea MMSSF pentru aprobarea grupei a II-a de munca pentru constructori;
- sa se continue cu certificarea calificarii firmelor de constructii si sa se insiste pentru promovarea la Parlament a legii care va reglementa activitatea de certificare;
- sa se analizeze modalitatea prin care in anul 2004 firmele de constructii isi vor putea completa personalul calificat in diversele meserii deficitare;
- sa se statueze o mai buna conlucrare intre ARACO si filialele sale, cu universitatile tehnice si facultatile de constructii teritoriale pentru cunoasterea si prelucrarea unor lucrari de cercetare valoroase, care sunt utile pentru firmele de constructii.


Pregatirea si calificarea profesionala a fortei de munca pentru sectorul de constructii
La sedintele de lucru organizate de cele 7 filiale teritoriale ARACO si la cercurile judetene ale acestora, membrii asociati, societati de constructii, au solicitat o mai mare implicare a patronatului si o mai buna conlucrare cu MECT pentru formarea personalului calificat in concordanta cu evolutia tehnologiilor si materialelor moderne utilizate in constructii, precum si pentru compensarea pierderilor de personal specializat prin pensionari, plecari la munca in strainatate, reprofilari etc.
Pentru a raspunde acestor solicitari a fost contactata Directia Generala pentru invatamant preuniversitar, departamentul invatamant profesional tehnic din MECT, cu care s-au convenit urmatoarele:
- pentru acoperirea deficitului foarte pronuntat de masini cu specific de constructii, se va analiza posibilitatea infiintarii unor clase de scolarizare maistri pe zone geografice, relativ similare teritorial cu filialele ARACO, incepand cu 1.09.2004; finantarea acestora se va face, conform Legii invatamantului, de catre agentii economici interesati;
- efectuarea unei analize (cu participarea reprezentantilor ARACO si ai MECT) cu privire la starea invatamantului in domeniul constructiilor, in vederea identificarii unor posibilitati de colaborare pentru imbunatatirea situatiei existente;
- obtinerea listei scolilor cu profil de constructii, pe judete si orase, pentru cunoastere de catre agentii economici interesati si o eventuala cooperare cu acestea pentru asigurarea cu personal calificat.

Sus