Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
Antreprenorul nr.8/2001
Antreprenorul
nr. 8/2001
C U P R I N S
EDITORIAL IZOLATII EVENIMENT IZOLARE TERMICA MATERIALE PROFIL DE FIRMA ECHIPAMENTE INFRASTRUCTURA STATE OF THE ART TEHNOLOGIE OPINII STATISTICA INSTALATII INFO SEMNAL
E D I T O R I A L
I Z O L A T I I
  • Produse noi de hidrofobizare a materialelor de constructii - ing. Victoria BACIU, ing. Stefania GRAUR - INCERC Bucuresti
    • Protectia materialelor de constructii si a acoperirilor de suprafata este, intr-adevar, o problema acuta a fondului construit existent, care prezinta o vechime considerabila si un grad avansat de degradare.
      O cauza importanta a acestei degradari o reprezinta apa. Aceasta pentru ca apa functioneaza ca "purtator" al substantelor nocive si ca "mediu" pentru procesele degradative de natura fizica, chimica sau biologica, care sunt principalii factori responsabili de degradarea cladirilor.
      In cazul condensului datorat puntilor termice, infiltratiilor de apa, umiditatii excesive (> 70 %), situatii care afecteaza regimul higrotermic al cladirilor si impun o reabilitare termica, nu este suficienta doar realizarea unei protectii termice suplimentare. Inainte de executarea unei astfel de lucrari se impune cu necesitate o tratare corespunzatoare a suportului, fie prin impregnare cu agenti hidrofobizanti, fie prin etansarea acestora.
      Tehnologia bazata pe utilizarea microemulsiilor siliconice deschide, pentru prima oara, posibilitatea de a exclude complet solventii organici folositi la realizarea agentilor de impregnare pentru materiale de constructie si acoperiri de suprafata.

E V E N I M E N T
I Z O L A R E   T E R M I C A
  • "Propuneri privind un program national de reabilitare termica a cladirilor de locuit din Romania" - ing. Dan BERBECARU - IPCT Bucuresti
    • O conditie necesara pentru a putea realiza un Program national de reabilitare termica a cladirilor este existenta unui cadru legislativ corespunzator.
      Pentru Romania, acest cadru legislativ exista si este definit de:
      - HGR 4562000 - Hotararea Guvernului Romaniei pentru aprobarea Planului de actiune si a Programului guvernamental pe anul 2000 si pe perioada 2001 - 2004;
      - HGR 647/2001 - Hotararea Guvernului Romaniei privind aprobarea Strategiei nationale de dezvoltare energetica a Romaniei pe termen mediu, 2001 - 2004;
      - OGR 29/2000 - Ordonanta Guvernului Romaniei privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice;
      - Legea 199/2000 - Legea privind utilizarea eficienta a energiei.

M A T E R I A L E
P R O F I L   D E   F I R M A
  • S.C. CCCF S.A. IN CIFRE SI DATE
  • "Nu exista economie puternica fara firme puternice"
    • Interviu cu dl. ing. Niculae Constantinescu, director general al CCCF

E C H I P A M E N T E
  • Centrale termice echipate cu cazane VIESSMANN - ing. Stefan LAZAR - Romstal
    • In articol se prezinta o instalatie in varianta: 2 cazane VITOGAS 100 (cu puteri termice de la 72 kW pana la 144 kW) cu:
      - automatizare VITOTRONIC 100 (tip GC1) pentru fiecare cazan al instalatiei;
      - automatizare VITOTRONIC 333 (tip MW1) pentru pornirea in cascada a cazanelor, reglajul calitativ pentru doua circuite de incalzire cu electrovane cu trei cai si pompe, preparare apa calda de consum cu boiler;
      - automatizare VITOTRONIC 050 (tip HK1W) pentru reglajul calitativ al celui de-al treilea circuit de incalzire cu electrovana cu trei cai si pompa.

  • Generatoarele de aer cald - O alternativa la sistemul clasic de incalzire - ing. Sorin MATEI - Romstal
    • O solutie mult mai accesibila pentru a incalzi o incinta cu volum mare (hale, sali, depozite etc.) o reprezinta generatoarele de aer cald, fiind foarte usor de utilizat si extrem de sigure in exploatere. Arzatoarele generatoarelor de aer cald pot utiliza diversi combustibili: gaz metan, GPL, combustibil tip M.
      Avantajele acestui tip de solutie apar la o analiza a costurilor de timp.

I N F R A S T R U C T U R A
  • Suprastructuri moderne de poduri de sosea, din beton precomprimat, integral prefabricate, cu conlucrare spatiala grinzi-dale - conf.dr.ing. Nicolai BENCHEA - SC POD INVEST SRL Iasi
    • Atat pe plan mondial, cat si in conditiile tarii noastre, exista tendinta extinderii, la realizarea suprastructurii podurilor, a structurilor de rezistenta din beton precomprimat, cu armatura total aderenta, cu o crestere continua a ponderii elementelor prefabricate.
      Plecand de la aceste considerente, la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi, dupa conceptul autorului, conf. dr. ing. Nicolai Benchea, s-a proiectat pentru suprastructurile de poduri de sosea o structura din beton precomprimat, integral prefabricata, cu armatura total aderenta, cu conlucrare spatiala grinzi-dale, pentru lungimi L = (15+30) m, cu modul de 0,60 m.
      Colectivele disciplinelor de poduri si beton, incepand cu anul 1980, au realizat in premiera pe plan national, standuri dotate cu aparatura performanta la nivel mondial, care au permis incercari in regim static si dinamic, pe modele la scara mare (1/4+1/2), atat a elementelor componente: grinzi, dale si conectori cat si a structurii de rezistenta in noua conceptie.

S T A T E   O F   A R T
  • Viaductul Millau din sudul Frantei - o lucrare inginereasca reprezentativa pentru inceputul secolului al XXI-lea - prof.dr.ing. Florin-Ermil DABIJA - UTCB
    • Dupa mai mult de un deceniu de la adoptarea deciziei ministeriale de realizare a unei ample infrastructuri rutiere pentru traversarea vaii raului Tarn din sudul Frantei, in anul 2001 au inceput lucrarile de constructie a viaductului Millau, ale carui caracteristici il vor inscrie la loc de frunte in cartea realizarilor din domeniu. Odata cu finalizarea lucrarilor, in anul 2004, va fi completata veriga lipsa a autostrazii A75 intre Clermont-Ferrand si Beziers sau Narbonne, ceea ce va scurta considerabil (cu peste o ora) durata calatoriei intre Europa de nord si tarmul Mediteranei sau Peninsula Iberica.

  • "Pasarela Pacii" de la Seul - O realizare remarcabila obtinuta prin utilizarea betonului de ultra-inalta rezistenta
    • Insula Sunyundo din Seul a fost cunoscuta timp indelungat drept un loc de plimbare si de visare pentru poeti si pictori-caligrafi, care veneau aici ca sa contemple un peisaj unic. Devenita inaccesibila incepand din anul 1978, cand a fost construita o statie de pompare a apei potabile, insula este pe cale sa-si regaseasca vocatia initiala odata cu atribuirea statutului de parc national.
      Insula si orasul vor fi legate intre ele printr-un ansamblu construit dominat de o pasarela pietonala lansata peste un brat al fluviului Han ce traverseaza capitala Coreii de Sud. Denumita "Pasarela Pacii", acest ansamblu cuprinde:
      - o pasarela metalica care traverseaza o autostrada urbana;
      - o pasarela metalica deasupra spatiilor verzi ce bordeaza malurile fluviului;
      - o platforma de observatie in dreptul insulei;
      - un arc de 120 m deschidere, realizat din beton de ultra inalta performanta, ce permite traversarea fluviului.

T E H N O L O G I E
  • Cladiri din zidarie fara beton armat - prof. Ramiro A. Sofronie
    • Programul de incercari pe masa seismica a ISMES din Bergamo (Italia), descris in Antreprenorul nr.7/2001, a continuat prin consolidarea celor doua modele 3D din zidarie de caramida. Metoda de consolidare adoptata a fost camasuirea cu grile polimerice Tensar SS20. Dupa cum s-a explicat deja camasuiala se aplica numai pe suprafetele exterioare ale zidariei si trebuie sa fie perfect inchisa. In dreptul golurilor pentru ferestre si usi se executa bordaje cu petrecerea armaturii sintetice peste grosimea peretilor spre interior, in toate directiile, cu minimum 40 cm. Costul grilelor pentru camasuirea in conditii de laborator a modelului din caramizi cu goluri a fost de 14,68 Euro/m³ si de 19,20 Euro/m³ pentru a celui din caramizi pline.

O P I N I I
  • Sperante de mai bine - ing. Adrian Florescu - Prim Vicepresedinte ARACO
    • Doleantele membrilor asociatiei noastre se indreapta spre o politica fiscala stimulativa, reducerea birocratiei, un regim protectional care sa incurajeze productia interna, care sa nu defavorizeze antreprenorii autohtoni, un sistem legislativ stabil si coerent. Aceste cerinte sunt absolut normale; de altfel, ele se gasesc inscrise printre obiectivele programului de guvernare lansat la inceputul anului 2001.
      In anul 2002 trebuie sa incercam sa ne valorificam toate calitatile, iar in activitatea noastra, primul loc trebuie sa-l ocupe interesul national. Daca tot ceea ce ne propunem sa realizam va fi facut cu seriozitate, cu constiinta si angajare civica, rezultatul stradaniilor noastre ne va permite sa ne racordam la exigentele civilizatiei europene.

S T A T I S T I C A
I N S T A L A T I I
  • Accesorii pentru ventilatie - ing. Leonard Lixandru
    • In Romania ultimilor ani se pot intalni doua mari tipuri de locuinte: cele construite dupa 1989, cu dotari moderne si bine luminate si ventilate, si marea majoritate a locuintelor de bloc, construite inainte de '89, cu ventilare insuficienta sau chiar inexistenta in cazul multor camere de baie. De asemenea, dinamica instalarii de microcentrale de apartament cu alimentare cu gaze naturale este in continua crestere, majoritatea fiind instalate in bucatarii, nu intotdeauna cu ventilare suficienta.
      VALROM INDUSTRIE S.R.L. vine in intampinarea acestor noi necesitati oferind sisteme de ventilatie moderne la preturi competitive.

I N F O
  • Grupul de firme TROST investeste in Romania
    • Se va realiza o fabrica de tigle din argila si de caramida tip "Poroton"
      In urma ultimelor negocieri purtate la inceputul lunii decembrie 2001 intre Grupul de firme TROST din Germania si partenerii romani din Sighisoara, cu privire la finalizarea unui contract de cooperare, s-a decis realizarea unei fabrici de tigla din argila, cu o capacitate anuala de peste 20 milioane bucati, si a unei fabrici de caramida de tip "Poroton", cu o capacitate de peste 400 tone pe zi. Firma TROST este producatoare de tigle si caramida din argila, cu traditie de peste 120 de ani pe piata germana si vest-europeana. Societatea mixta romano-germana se intemeiaza in vederea realizarii unor materiale de constructii de calitate si competitivitate vest-europeana din materie prima (argila) romaneasca.
      Produse de calitate similara nu se produc la ora actuala in tara, ele fiind importate.
      Produsele se vor adresa in primul rand pietei interne romanesti. Studiile (de piata si privind materiile prime) si negocierile incepute in primavara anului 2001 se afla in faza finala. Conform planului de lucru stabilit, in perioada martie-aprilie 2003, piata materialelor de constructii "produs in Romania" isi va imbunatati sortimentul cu o paleta larga de produse din argila, obtinute prin tehnologie moderna, la standard de calitate german si un nivel al preturilor accesibile pietei interne.
      Noua investitie, in valoare de circa 35 milioane euro, va crea si circa 200 noi locuri de munca.

S E M N A L

Firme
sus