Back to Artecno home page
 Motor cautare

Prin:
 Reviste
 
 

Expozitii, targuri, conferinte, simpozioane, seminarii
 
Normative si reglementari in constructii-instalatii
Antreprenorul nr.1/2002
Antreprenorul
nr. 1/2002
C U P R I N S
EDITORIAL INSTALATII-TUBULATURA REABILITARI-INFRASTRUCTURA MATERIALE EVENIMENT NORMATIVE-REGLEMENTARI VENTILARE IZOLARE TERMICA MANAGEMENT INFO SEMNAL
E D I T O R I A L
I N S T A L A T I I  -  T U B U L A T U R A
  • FITINGURI CU ETANSARE PRIN COMPRESIUNE - ing. Leonard LIXANDRU - VALROM INDUSTRIE
    • Fitingurile cu etansare prin compresiune reprezinta modalitatea cea mai usoara si mai ieftina de imbinare a tuburilor din polietilena pana la diametrul de 110 mm pentru transportul fluidelor (apa potabila, lichide alimentare si nealimentare, aer comprimat etc.)
      VALROM INDUSTRIE S.R.L. comercializeaza o gama completa: mufe, mufe reduse, racorduri cu filet exterior sau interior, coturi, coturi cu filet interior sau exterior, teuri, teuri cu filet exterior sau interior si piese de bransare pentru diametrele 20 mm-225 mm care se pot folosi cu rezultate deosebite la tubulatura produsa de firma noastra si se pot realiza instalatii complexe, inclusiv racordarea instalatiilor din polietilena la instalatii deja existente din metal.

R E A B I L I T A R I  -  I N F R A S T R U C T U R A
  • REPARAREA PASAJULUI DE LA PREDEAL (DN1, km 140+764) - ing. Viorel Gheorghe Morariu, Consilier General - SC FREYROM SA
    • Repararea lucrarilor de arta a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare considerabila si a fost impusa de imbatranirea si/sau degradarea acestora.
      Cresterea traficului precum si anumite defectiuni originare de conceptie sau de executie, la care s-au adaugat imperfectiuni in activitatea de intretinere, au fost principalele cauze ale aparitiei acestor fenomene.
      FREYROM, filiala din Romania a grupului francez FREYSSINET, a intervenit - prin tehnologii, metode si activitati specifice - in reabilitarea, repararea si consolidarea mai multor lucrari de arta, care necesitau urgent astfel de operatii. Atat la lucrarile terminate cat si la cele in curs, prestatia FREYROM/FREYSSINET a fost foarte apreciata de catre specialisti.
      Pasajul denivelat superior pe DN1, la km 140+764, de la Predeal, a fost dat in exploatare in 1961. Cu toate cele patru reparatii capitale, efectuate dupa 1961, expertiza tehnica facuta de Freyrom in martie 1999 a evidentiat necesitatea unei interventii urgente pentru repararea si consolidarea acestei lucrari aflate pe cea mai importanta axa de circulatie rutiera din Romania.

M A T E R I A L E
  • OSB - un material nou pentru constructii - prof.univ.dr.ing. Mihai TEODORESCU, asist.drd.ing. Bogdan POTORAC - UTCB, ing. Cristian Dumitru - ARABESQUE Romania
    • Spectaculoasa dezvoltare a domeniului crearii si utilizarii materialelor compozite (care s-a bazat si pe o mare diversificare a substantelor polimerice) a condus la aparitia unui material lemnos compozit nou OSB (Oriented Strand Board), realizat pentru prima data in SUA la sfarsitul anilor '60 (dar cu proprietati nesatisfacatoare) si ajuns in stadiul actual, in urma multor imbunatatiri efectuate pe parcurs.
      In Europa, placile OSB au fost realizate de grupul elvetian KRONO, in Romania fiind importate produsele realizate de catre societatea KRONOPOL (Polonia), apartinand grupului mai sus mentionat.

  • Fabricarea geamurilor termoizolante cu functiuni specifice - ing. Radu CIULEI, ing. Liviu COMANAC - ABITARE SRL
    • Fabricarea geamurilor termoizolante este legata de constructia si modernizarea in primul rand a locuintelor dar si a altor tipuri de cladiri civile sau industriale. O alta tendinta care isi face din ce in ce mai simtita prezenta este cea a cladirilor cu consum redus de energie.
      Tara noastra este inca la inceput in domeniul imbunatatirii si inlocuirii sistemelor de tamplarii. Trebuie avut in vedere un singur lucru: pierderile de caldura ale unei cladiri datorate ferestrelor sunt de cca 40%, cu toate ca ele reprezinta sub 15% din suprafata cladirii. Geamul termoizolant asigura reducerea cheltuielilor de incalzire cu pana la 60% si o imbunatatire cu pana la 25% a climatului din incapere. Privind la cresterea vertiginoasa si continua a costurilor pentru asigurarea energiei termice in cladiri, montarea unei tamplarii de calitate cu geam termoizolant nu mai este un moft sau o moda, ci devine o necesitate.

E V E N I M E N T
N O R M A T I V E  -  R E G L E M E N T A R I
  • Comentarii privind unele prevederi si posibile revizuiri ale codului de practica NE-012 pentru executarea lucrarilor din beton si beton armat - dr.ing. Dan GEORGESCU - INCERC
    • Codul de practica pentru executarea lucrarilor din beton si beton armat reprezinta revizuirea Normativului C140 si face parte din sistemul de ansamblu al reglementarilor tehnice in constructii elaborat de MLPAT - INCERC, sistem ce are la baza Legea 10/1995 privind calitatea in constructii.
      Revizuirea Normativului C140 a fost in principal necesara tinand seama de urmatoarele aspecte:
      - introducerea rezultatelor cercetarilor efectuate in ultimii ani pe plan national si international;
      - revizuirea unor standarde si reglementari nationale;
      - actiunea de armonizare a reglementarilor romanesti cu cele europene.

V E N T I L A R E
  • Produse pentru ventilatie - ing. Adrian MOCANU - LINDAB SRL
    • Firma suedeza Lindab AB este unul dintre liderii internationali in domeniul materialelor si solutiilor in constructii si in industria ventilatiilor, avand astazi peste 40 de ani de experienta in dezvoltarea, productia si marketingul produselor metalice. De la inceputurile modeste din anul 1959, Lindab AB s-a dezvoltat treptat, pozitia de lider nefiind posibil de atins daca toate activitatile care privesc dezvoltarea si distributia nu ar fi avut un numitor comun: calitatea. Strategia companiei este de a oferi cea mai buna solutie si cel mai eficient raport pret-calitate, motto-ul sau fiind: "produsul potrivit la locul potrivit si in momentul potrivit". Astazi, Lindab Group este o corporatie multinationala cu 125 de puncte de lucru in peste 20 de tari.
      LINDAB VENTILATII cuprinde doua grupe de produse: gama LINDAB COMFORT® si gama LINDAB VENTILATION®.
      Grupa de produse LINDAB COMFORT® cuprinde toate anemostatele, grilele de difuzie si grilele de ventilatii, sistemele VAV si dispozitivele de reglare.
      Grupa de produse LINDAB VENTILATION® cuprinde tubulaturile de ventilatii si accesoriile, sisteme de prindere si montare, precum si atenuatoarele de zgomot.

I Z O L A R E   T E R M I C A
  • Solutii moderne de termoizolare a conductelor din retelele termice - dr.ing. Adrian Tabrea, ing.fiz. Ioana VITCA, fiz. Constanta Marin Perianu, INCERC-Bucuresti
    • Noile metode de realizare a retelelor termice prin utilizarea sistemelor de conducte preizolate care sunt folosite, din ce in ce mai mult in ultimul timp in Romania, isi dovedesc eficienta atat prin caracteristicile termofizice superioare si durabilitatea sporita fata de solutiile clasice, cat si prin reducerea manoperei pe santier.
      Sistemul de conducte preizolate utilizat la realizarea retelelor termice permite urmarirea starii de umezeala a termoizolatiei cu ajutorul unei instalatii de detectare si localizare a eventualelor avarii ce pot apare pe retea, instalatie care este cuplata la sistemul de conductori electrici cu care pot fi dotate conductele inca din fabricatie, ceea ce permite luarea in mod operativ si eficient a masurilor de remediere.
      Deoarece termoizolarea retelelor termice nu se mai face pe santier, ci in fabrica, pe linii tehnologice care permit urmarirea constantei calitatii conductelor preizolate precum si verificarea lor prin metode moderne, aceasta conduce atat la cresterea productivitatii cat si a calitatii lucrarilor executate. In acelasi timp, tehnologia de punere in opera a conductelor preizolate permite conservarea calitatii acestora.
      Testele efectuate de INCERC pe o serie de astfel de produse si lucrari experimentale au confirmat calitatea si eficienta acestora din punct de vedere higrotermic.

M A N A G E M E N T
  • Parteneriatul public - privat in Germania - TREVOR BUTCHER (preluat din revista Construction Europe, nr. 7/2001)
    • In Germania a crescut in mod semnificativ necesitatea investitiilor in lucrari noi de infrastructura, datorita, printre altele, cresterii economice, cerintelor aparute in urma reunificarii si, in special pentru domeniul transporturilor, vecinatatea cu tari care au economii in dezvoltare: Polonia, Republica Ceha si Ungaria.
      Intrucat Germania este supusa acelorasi constrangeri bugetare care se manifesta si in alte tari vest-europene, este oarecum surprizator ca, pana acum, capitalul privat a fost relativ putin folosit la realizarea noilor lucrari de infrastructura.

I N F O
  • Agenda evenimentelor interne pe anul 2002 - Targuri si expozitii
S E M N A L

Firme
sus